Kolben spart for kutt – bibliotekarene danset på Solastranda

Det ble dans på Solastranda da bibliotekarene skjønte at lokalpolitikerne hadde lytet til argumentasjonen deres og skjermet biblioteket i Kolben kulturhus (bildet) og de andre bibliotekene i Nordre Follo fra kutt i neste års budsjett.

Minst 35 fleire fagbøker på kulturfond neste år

Dette er resultatet etter at ramma for innkjøpsordninga for sakprosa blei aka frå 25 til 35 millionar i statsbudsjettet. Av sånt blir det jubel og fanfare i Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFFO).

Debatt: – Meråpent har aldri vært ment å erstatte ansatte

Meråpent kan ikke kjempe for ytringsfriheten, ikke formidle litteratur, ikke lage samtale og debatt. Meråpent kan ikke gi digihjelp til seniorer eller bidra til integrering, og meråpent kan ikke rydde opp etter folks bruk av meråpent. Likevel dytter Kragerø kommune meråpent foran seg når de nå foreslår å kutte to av seks stillinger ved biblioteket.

Brandbu bibliotek foreslås nedlagt

I mars innviet ordføreren i Gran det nye meråpentsystemet ved biblioteket i kommunesenteret Brandbu. Nå foreslår rådmannen å legge ned den samme avdelingen.

En rasering av bibliotektilbudet

Fra 2020-2022 har antall årsverk i biblioteket i Nordre Follo blitt kraftig redusert. Nå foreslås ytterligere kutt. – I en tid hvor mange rammes av økonomiske problemer som følge av økte strøm- og matpriser, trenger vi ikke at bibliotektjenesten innskrenkes i tillegg.

Hva gjør vi med fjernlånet?

Fjernlånet de siste 10–15 årene har i ­overveidende grad vært en suksesshistorie. Men begynner det å koste mer enn det smaker?

Skolebiblioteket – det avgjørende rommet

Siden 2019 har kommunestyret i Bærum syste­matisk bygget ned stillinger i skolebibliotekene. Iskald effektivisering av kommunale tjenester, mener Beate Troxler Aarøe.

Bilde av låner som får hjelp av en ansatt ved Deichman Bjørvika
Bibliotekarforbundet tar Oslo kommune til retten

Skal ansatte ha medbestemmelse når arbeidstidsordninger endres? Det ønsker Bibliotekarforbundet en avklaring på når de i november møter Oslo kommune i Arbeidsretten.