Hvordan lage puls, rytme og liv

. i kategorien Nr. 4 - 2008

gavin_baker_-_web.jpgEn musikkavdeling kan brukes til så mangt og skaper mye godt liv i biblioteket! I Kongsberg har man pustet nytt i avdelingen det siste året.

Før september 2007 var musikkavdelingen en nesten glemt del av Kongsberg bibliotek. Ofte spurte folk "hvor er musikkavdelingen?" eller "har biblioteket en musikkavdeling?". Lån av CD-er var lavt og samlingen var enkel. Men i løpet av det siste året har ting forbedret seg og musikkavdelingen har blitt en kjent og populær del av bibliotekets tilbud til våre kunder.

I september 2007 fikk jeg oppgaven å øke utlånet, løfte profilen og utvikle musikkavdelingen. Vi hadde en grei samling av norsk popmusikk og jazz, noe klassisk og viser, litt folkemusikk og samtidsmusikk. Men vi hadde nesten ingenting fra andre land. Etter samtaler med noen brukere var det lett å se at folk vil ha plater fra verdens største artister. På samme måte som at et bibliotek skal ha Shakespeare, burde et bibliotekets musikkavdeling også ha Elvis Presley og Madonna. Samtidig følte jeg at det var viktig å kjøpe et brett utvalg av sjangere og plater fra nye artister for å vise at vi satser på musikk.

Involver brukerne

Å bli kjent med de regelmessige brukerne var viktig. Når folk låner CD-er spør jeg dem om hva de synes om det vi hadde kjøpt inn og hva de skulle ønske at vi anskaffet - tilbakemeldingene var kjempeviktige. Med et begrenset budsjett er det nødvendig å få hvert innkjøp til å telle.

Den andre viktige siden av å bli kjent med brukerne, var for å vise at biblioteket nå satte fokus på musikkavdelingen. Vi brukt et bord overfor utlånsskranken til å vise frem de nyeste CD-ene. Detaljer av nye CD-er var lagt ut på bibliotekets nettsider og blogg. Vi fikk også inn artikler i lokalavisen og det har gitt god reklame for den nye tilbudet.

Musikkavdelingen trengte et facelift og vi prøvde å gjøre den mer attraktivt for brukerne. Vi kjøpte nye hyller for å vise CD-samlingen bedre og plasserte dem sentralt i rommet. Vi installerte en lyttestasjon, en veggmontert CD-spiller med høretelefoner. Vi flyttet bibliotekets piano inn i rommet, plassert en ny Mac der inne og reorganisert hyllene og bordene. Vi reorganiserte også den eksisterende CD samlingen og brukte alfabetisk rekkefølge istedenfor Dewey. Vi byttet ut de vanlige CD-coverne med svarte plastlommer, som ser ut bedre og tar mindre plass på hylla. Barne-CD-ene var ikke ofte i utlån og vi satte dem i barneavdelingen, så barna hadde direkte tilgang til dem. Utlånet har allerede gått opp.

Ungdom på podiet

Sammen med innkjøp av CD-er var det viktig å få mer oppmerksomhet rundt musikkavdelingen. Vi hadde lyst til å ta rommet i bruk til alle slags formål, både musikalske og andre, og var ivrige etter å ha noen musikk kvelder som, forhåpentligvis, kunne tiltrekke folk til musikkavdelingen slik at vi kunne få vist fram endringene vi hadde gjort.

Vi hadde kjøpt en ny stereo og hjemme-kinoanlegg og i vår hadde vi et par musikkforedrag. Vi hadde også to Sang og Poesi-kvelder: en uformell konsert hvor musikere spilte låter foran et publikum. Vi leide en lyd-tekniker med vokal PA anlegg og scene-lys, som hjalp til å skape en ekte konsertfølelse. For det meste var det ungdom som spilte og de satt pris på muligheten til å opptre og bruke et proft høyttaleranlegg. Den andre kvelden hadde skikkelig bra oppmøte, og vi kunne vise frem all innsatsen vi hadde lagt ned i avdelingen.

I løpet av det siste året har musikkavdelingen vært mye i bruk: barnekonserter og eventyrstund, musikk foredrag for handikappede, viseklubbmøter, studieteknikkurs, dansekurs, juleverksted og filmvisninger. Vi har gitt signaler om at rommet kunne bli brukt til alt mulig, i det hele tatt fått mye mer liv på musikkavdelingen.

Gitarsuksess

Den største suksessen har vært utlån av instrumenter. Vi hadde sett at utlån av ukuleler hos Deichmanske i Oslo var blitt så populært og hadde lyst til å låne ut akustiske gitarer, noe vi mente kunne slå an blant våre bruker. Til å begynne med kjøpte vi tre gitarer: to vanlige stålstreng gitarer, en til å låne og en til å bruke bare på musikkavdelingen og en trekvartstørrelse nylonstreng gitar spesielt til barna. Med gitarene følger en gitarbag med lærebok og plektre.

Dette ble med en gang et kjempe populært tilbud. Etter to måneder var ventelisten lang enda vi hadde kjøpt to gitarer til. Med fem gitar er det selvfølgelig viktig å ha en som kan stemme, bytte strenger og sjekke hver gitar når de blir levert tilbake.

Prisen på hver gitar var rundt 1200 kr, det samme som 4 eller 5 bøker, en gitarbag koster 600 kr. Vi diskuterte om vi skulle be brukerne betale et depositum men følte at dette kunne stoppe folk, spesielt ungdom, fra å benytte seg av tilbudet. Vi hadde lyst til å ta sjansen og ikke tenke på skader. Gitarer er ganske robuste instrumenter og for å ødelegge en må man nesten gjøre som Pete Townsend i The Who! Så langt har vi ikke hatt problemer. Biblioteket har fått meget gode tilbakemeldinger om dette prosjektet og lån av gitarer har blitt veldig populær hos unge lånere.

Etter suksessen med gitarer bestemt vi oss for å kjøpe et sammenrullbart piano og dette har også blitt lånt hele tiden. Vi har allerede sett en stor øking i lån av CD-er og musikkavdelingen har en mye høyere profil enn tidligere. Men vi skal ikke hvile på laurbærene, men jobber bevisst videre med å utvikle avdelingen.

- Av Gavin Baker, Kongsberg bibliotek