Darwins skjønnlitteratur

. i kategorien Nr. 4 - 2009

Les mer …Charles Darwin vekker tanker om forskning og faglitteratur. Mindre kjent er det at Darwin også leste - eller lyttet til - store mengder skjønnlitteratur.

 

Av Helge Ridderstrøm, førsteamanuensis Høgskolen i Oslo, avd. JBI

Fremskrittspartiet sin nye kulturkamp!

. i kategorien Nr. 4 - 2009

Les mer …I sommar har det gått føre seg to kulturkampar i dei Oslobaserte avisene. I den eine kampen har kunstnarar ytra seg mot Fremskrittspartiets populistiske angrep. Og i den andre har ein gjeng unge menn frå kultureliten i Oslogryta ytra høglydte ønskjer om å starte eit paradigmeskifte...

 

Av Lars Petter Sveen, bibliotekarstudent, forfatter

Jeg spiller, derfor er jeg…

. i kategorien Nr. 4 - 2009

Les mer …Dataspill er ikke bare lek og moro, dataspill er ett av vår tids viktigste medium. For å kunne agere i samfunnet i dag må man beherske ulike typer dataspill.

 

Av Ine Marit Torsvik Bertelsen, leder litteraturpolitisk utvalg, Norsk bibliotekforening

Nemesis, Deichman og bibliotekenes undergang

. i kategorien Nr. 4 - 2009

Les mer …Den som ber, skal bli bønnhørt. Men svaret kan overraske. De folkelige erfaringene om dette er nedfelt i utsagnet "som man roper i skogen får man svar". En som har ropt mye i bibliotekskogen dette året er journalist Per Kristian Bjørkeng i Aftenposten. 11.mai i år skriver han at lesebrettet Kindle DX er "fremtidens bibliotek, bokhandel og avis i ett". Det ble ingen svar. Kanskje han har rett? At bibliotek kun handler om tilgang til bøker? At bokhandlere og bibliotekarer ikke har noen merverdi å tilføre, og at en digital fil kan gjøre samme nytten?

    Men Bjørkeng gir ikke opp...

 

- Av Sekken Leif

Frivillig drahjelp i Steinkjer

. i kategorien Nr. 4 - 2009

Les mer …De frivilliges arbeid bidrar til at bibliotekene blir levende kulturhus. Også for de som ikke er interessert i å låne bøker.

 

Sprek pensjonist. Søstrene Meriem og Rogia Al-Kofi får leksehjelp av den pensjonerte læreren Sigrun Austmo. – Det er både lærerikt og hyggelig å få hjelpe til på leksehjelpen, sier Austmo. (Foto: Hallfrid Skimmeli) 

 

Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist