Ingen jul uten julehefter

. i kategorien Nr. 6 - 2010

Les mer …Det er like før det er jul igjen, og da kommer juleheftene fram. I våre dager vil dette helst si tegneseriehefter eller lokale hefter, men tidligere var dette store, påkostede, landsomfattende magasiner med artikler, dikt og noveller.

Av Reidar Jensen, frilansjournalist

Lær av tannlegene

. i kategorien Nr. 6 - 2010

Les mer …Bibliotekforskningen trenger strategisk debatt. Derfor er jeg glad for kritikken jeg har fått fra to av mine kolleger - Andreas Vårheim i Bibliotekaren nr. 10 og Ragnar Audunson i Bok og Bibliotek nr. 4.

Av førsteamanuensis Tord Høivik, Høgskolen i Oslo, avd. JBI

Tilbake til Ranganathan – ”biblioteket er en voksende organisme”

. i kategorien Nr. 6 - 2010

Les mer …Slik lyder den siste av den klassiske bibliotek og informasjonsvitenskapelige teoretikeren Ranganathans fem lover for bibliotekvitenskap. Hva betyr det?

Det innebærer at bibliotek er i kontinuerlig vekst, endring og utvikling. Men det innebærer samtidig at denne veksten bygger på og gis retning av det som er har vært – av bibliotekenes historie. Men enda viktigere: det betyr at historien ikke bare er historie, et avsluttet kapittel, men levende del av biblioteksorganismen på samme måte som de erfaringene hver og en av oss har gjort gjennom livet, er en levende del av oss som mennesker.

- Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo, avd. JBI

Litteraturforskere under lupen

. i kategorien Nr. 6 - 2010

Les mer …Hvem publiserer mest – kvinner eller menn? Hva er forskjellene i interesse hos mannlige og kvinnelige forskere? Hvordan har kvinnerepresentasjonen blant forskere utviklet seg de siste tiårene?

Dette er bare noen av spørsmålene vi har søkt å finne svar på i vår undersøkelse ”Kjønn og internasjonalisering i Bibliografi over norsk litteraturforsking: en undersøkelse av publiseringsaktiviteten til litteraturforskere”.

Av Hanne Karina Grønneberg, student, Universitetet i Oslo og Karianne Bjørseth Vodáková, student, Høgskolen i Oslo