På tide å åpne biblioteket for brukerne?

. i kategorien Aktuelt

kommentar-11Danmark har de 106 selvbetjente bibliotek, i Norge tviholder bibliotekarene på nøklene til lokalene. Kanskje det er på tide å slippe kontrollen - og gi biblioteket til innbyggerne?

Sommeren er reisetid. Jeg har nylig vært en tur på Jylland og besøkt biblioteket i Sindal, en liten by rett vest for Frederikshavn. Her var det bibliotekbrann for noen år siden. Selve bygningen som var av mur, ble stående, men alt innvendig brant opp. Hell i uhell var at det ga kommunen en mulighet til å starte på nytt. Resultatet har blitt et lyst, luftig og tiltalende bibliotekrom i hvitt og grønt hvor naturen og markens grøde er et gjennomgangstema. Noe som harmonerer godt med det frodige landskapet Sindal er en del av.

I tillegg til ”total makeover” har biblioteket fått sterkt utvidet åpningstid, som skyldes at det har innført selvbetjening i tillegg til ordinær åpningstid. Det ser for meg ut til å være et genialt opplegg for å oppnå mest mulig brukervennlighet og tilgjengelighet.

Selvbetjente bibliotek vokser som lupiner i Danmark. Det finnes i dag 106 av dem. Det dreier seg foreløpig først og fremst om nokså små bibliotek med begrenset åpningstid. Biblioteket i Sindal er et godt eksempel. Det holdt åpent litt over 20 timer i uka og det var økonomisk umulig å utvide åpningstiden. Ved å innføre selvbetjening etter ordinær åpningstid holder biblioteket i Sindal nå sine dører åpne for publikum over 70 timer i uka. Både de ansatte og brukerne er fornøyd - besøk og utlån har skutt i været.

Danmarks biblioteknestor, Jens Thorhauge som nå takker av etter lang tjeneste, kaller i et intervju i Perspektiv (April 2012) de åpne bibliotek for ”et vidunderlig gennembrud for en ny tænkning” og en ”stor sejr for bibliotekerne, der turde give slip på det totalt bibliotekarejede bibliotek og give biblioteket til borgerne.”

I Norge har det forelløpig ikke skjedd mye på dette området. Da de ansatte ved Sindal spurte meg om hvorfor, fant jeg ikke noe godt svar. Skyldes det skepsis til å slippe brukerne inn i biblioteket på egenhånd, en frykt for å miste den tradisjonelle kontrollen? Eller skyldes tregheten bare det at nye ideer trenger modningstid? Jeg håper det siste. Sving innom et selvbetjent bibliotek hvis du er på ferie i Danmark i sommer. Sjansen for å bli imponert er overhengende.

Det kommer mer om åpne / selvbetjente bibliotek i Bok og Bibliotek nr 4/2012.

- Odd Letnes, red.

Kommentarer   

0 #7 Carsten Scheel 25-09-2012 12:55
Hei Odd,
Vi, Bibliotheca og Axiell, har levert mange "åpne biblioteker" i Danmark, Og hvis du er interessert i det, kan du lese om dem her .. www.axiell.dk/bbs


Vennlig hilsen

Carsten Scheel
Kundeansvarlig i Norge, Axiell
Siter
0 #6 Odd Letnes 20-09-2012 09:34
Hei Ib,
Spennende å høre at også Nesodden bibliotek har innført selvbetjent åpningstid ut over normal åpningstid. Det er jo i det hele tatt en flott bibliotek dere har fått på Nesodden, som, etter det jeg har skjønt, hele kommunen er veldig stolt av. Vi vil gjerne skrive om dere i Bok og Bibliotek, og tar kontakt om ikke altfor lenge.

Men likvel - vi ligger nok langt etter våre venner på andre siden av Skagerrak. Der har de over 100 åpne bibliotek nå. Men jeg så på Biblioteknorge at et følge nettopp har vært på inspirasjonstur til Jylland, så det begynner vel å "boome" her også etter hvert. Brukerne kan glede seg.

Det du sier om integrering av kulturhus og bibliotek synes jeg er interessant. I min verden blir framtidas bibliotek et opplevelsesbibliotek, med én dør til mange funksjoner og tilbud. Integrering av kulturhus og bibliotek virker som en smart vei å gå.
Siter
+1 #5 Ib Aarmo 18-09-2012 16:07
Du er nok ikke helt oppdatert, Odd: På Nesodden bibliotek har vi hatt selvbetjent åpningstid i over et år nå. Dette fortsetter vi med i de nye flotte lokalene våre, med veldig gode erfaringer. Nye Nesodden bibliotek er også det første biblioteket i Norge som er 100% integrert i et kulturbygg. Når du først har kommet innenfor dørene i vindfanget, er du også inne i biblioteket - det er ingen dører å passere lengre inn! Mer åpent for publikum kan det ikke bli!
Ib Aarmo
biblioteksjef på Nesodden
Siter
0 #4 Odd Letnes, Bok og Bibliotek 11-09-2012 07:27
Hei - Bok og Bibliotek nr 4/2012 er til utsending nå og vil være i postkassa i løpet av uka. Håper det er tidsnok til fristen din.
Siter
0 #3 Sissel 11-09-2012 06:52
Når kommer Bok og bibliotek nr 4/2012 ut? Jeg planlegger å skrive en skoleoppgave om åpne/selvbetjente biblioteker og håper at jeg rekker å få med meg nr 4/2012 før innlevering.
Mvh Sissel
Siter
0 #2 Ørjan Persen 05-09-2012 16:42
Hei,

Jeg anbefaler deg å prøve http://www.nb.no/bokhylla
Her finner du tusenvis norske bøker utgitt mellom 1990-2000. "Sønnavind" finner du ikke, men eldre serier som "Arvesynd":
http://www.nb.no/utlevering/nb/794947be981c0e4a38ac3f369712eb39

og "Livets døtre"
http://www.nb.no/utlevering/nb/ddd6cec5e21a4aeb5935dc10e6d2c23d

er det mulig å lese, om ikke hele serien så i alle fall deler av, på nett.

Mer om bokhylla: http://www.nb.no/bokhylla/om/velkommen-til-bokhylla.no


Dersom du ønsker å laste ned bøkene til iPad'en er utvalget mindre. Bergen Off. Bibliotek har rundt 130 eldre e-bøker i katalogen. Det er bøker som er falt i det fri, det vil si at forfatteren har vært død i over 70 år. De fleste er i epub-formatet, men det finnes også noen for mobi (Kindle).

Her er en oversikt:
http://bergenbibliotek.no/cgi-bin/websok?mode=vt&eccl=%28ff%3dla+og+%28ff%3dnb+eller+ff%3dnc%29%29+&st=p
Siter
0 #1 Laila Arntzen 04-09-2012 15:53
Har kjøpt iPad 2, og håper at man kan låne bøker og lese på iPad'n. Det hadde vært fint for alle som er uføre og ikke kan komme seg til et bibliotek. Dessuten orker jeg ikke å holde i en stor og tung bok. Finnes det noen bøker på norsk man kan låne på denne måten? Hvis ikke har bibliotekene noe å jobbe med her.
Mvh. Laila. Lesehest.
Siter

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode