Si ja til Nye Deichman, Raymond

. i kategorien Aktuelt

kommentar 11Før hadde ikke Bjørvika noe navn for oss Osloborgere. Det var bare en grå og skitten trafikkmaskin mellom Oslo øst og vest. Nå skal bydelen bli det nye sentrum. Men et levende sentrum trenger mennesker i gatene og steder hvor menneskene kan oppholde seg og utfolde seg. Slik er det ikke i dag. Et hotell, en gullrekke av konsulentfirmaer, en opera og en håndfull kostbare boliger er ikke det som skal til for å skape liv i bydelen. Det kommende Munch-museet vil bidra til en viss aktivitet, men etter at nyhetens interesse har lagt seg for Osloborgerne, vil det i hovedsak være turister som finner veien dit.

Det nye hovedbiblioteket til Deichman vil være den perfekte oasen i det som lett kan bli en eksklusiv steinørken. Det nye hovedbiblioteket vil trekke folk, det snakkes om over to millioner besøk i året. Biblioteket vil være det demokratiske innslaget i Bjørvika. Du kan komme dit som du er, uansett religion, hudfarge eller tjukkelse på lommeboka. Du kan lete etter den kulturen og den kunnskapen du har behov for. Du kan gjøre lekser der, studere der, bruke biblioteket som utekontor, gå på foredrag og utstillinger, du kan henge der en regnværslørdag og få opplevelser du ikke visste fantes. Du trenger ikke å kjøpe noe, men hvis du har lyst kan biblioteket også være et hyggelig sted for en cortado eller et glass vin med venner.

Byrådsleder Raymond Johansen og jeg er vokst opp i samme bydel. Tveita, en 60-tallsdrabantby på østkanten. Vi hadde et bibliotek der, husker du, Raymond? Det lå i bunnen av den ene høyblokka midt på Tveita, og vi brukte det flittig, gamle som unge. For mange av oss var biblioteket i perioder et viktigere sted enn ungdomsklubben i kjelleren på kjøpesenteret. Det var en kulturens og kunnskapens faste punkt i drabantbyen.

Deichmans nye hovedbibliotek er tiltenkt den samme rollen - som et kunnskapens og kulturens faste punkt i et Oslo sentrum i stadig bevegelse. Jeg forstår at det nye byrådet ønsker å vurdere kostnadene i prosjektet. Jeg er enig med Raymond Johansen i at prosjektet ikke har vært håndtert optimalt av det forrige byrådet, som har etterlatt seg tre års forsinkelse og en sprekk på en bortimot halv milliard kroner.

Men dersom prosjektet stoppes nå, vil det handle om å kaste alle pengene som hittil er brukt, over 840 millioner kroner kan vi lese, ut av vinduet. Du sier at tomta er attraktiv, Raymond, og ikke vil bli stående som et tomt hull. Nei, selvsagt ikke. Det finnes alltids noen som kunne tenke seg å etablere et fasjonabelt kjøpesenter der. Men det vil være spikeren i kista for Bjørvika som en bydel hvor folk liker å oppholde seg og leve sine liv, uten å ha et ærend der.

Si ja til Deichmans nye hovedbibliotek, Raymond. Vi trenger kulturell og demokratiserende motvekt i Bjørvika. En satsing på Nye Deichman er en investering i et bedre liv for Oslos innbyggere.

-- Av Odd Letnes, redaktør