Retten til å e-lese

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Nürnberg, 29.5.2015) «To kvinner overtar ledelsen i yrkesforbundene for bibliotek» var førstesideoppslaget i dagens utgave av kongressavisa som gis ut her på Den tyske bibliotekdagen. Det er altså en nyhet at det er to kvinner som leder bibliotekforeningene i et av de mest kvinnedominerte yrkene.

En bok er en bok.

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Nürnberg, 27.5.2015) Til morgenen i dag gikk jeg på T-banen her i gamlebyen i Nürnberg. Det var stuende fullt. Men fullere skulle det bli. Ved hver stasjon vi stoppet kom det på nye folk, fortrinnsvis kvinner. På stoppestedet Messe strømmet alle ut. Da var det som jeg tenkte; de var alle sammen bibliotekarer. Nå strømmet de som et gigantisk demonstrasjonstog for informasjons- og ytringsfrihet i retning av hovedinngangen på Nürnberg-messa. De skulle på jobb – på det 104. tyske bibliotekmøtet.

Jeg er så glad for at dere fins!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Lund, 6. mai) - Jeg er så glad for at dere fins, utbrøt den svenske kultur- og demokratiministeren Alice Bah Kuhnke da hun talte til deltagerne på det svenske bibliotekmøtet som avholdes i Lund 6-7. mai. Hennes engasjement for bibliotek står til troende.

Findexa konkurs

. i kategorien Aktuelt

Vi lanserte 20. mai at vi nå kunne tilby digitale utgaver av Bok og Bibliotek. Findexa, som vi har brukt som underleverandøre til denne tjenesten, meldte kort tid etterpå at de var slått konkurs. Vi vil imidlertid arbeide videre for å finne alternative løsninger for digital tilgang. - Red.

Det svenske bibliotekmøtet: Prøveprat om ytringsfrihet

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Lund, 7. mai) «Rett etter attentatet på Charlie Hebdo skrev jeg at det var synd at det fantes mennesker som så seg tvunget til å svare på satire med drap. Da startet helvetet på sosiale medier og hatmeldinger. Hvordan kunne jeg forsvare attentatmennene? Nei, jeg forsvarer ikke attentatet, men jeg prøver alltid å forstå hva som driver folk til drap, svarte jeg. Det gjorde ikke saken bedre. Jeg fikk til og med en epost fra en høytstående politiker innen kultursektoren som skrev: Stina, sånt har du ikke lov å mene. I en debatt om ytringsfrihet?»

Nils Pharo ny styreleder i ABM-media

. i kategorien Aktuelt

Generalforsamlinga i ABM-media som utgir Bok og Bibliotek, Museumsnytt og tidsskriftet Arkiv, valgte i går professor Nils Pharo som ny styreleder. Han arbeider på bibliotekutdanningen ved HIOA og overtar etter Grete Bergh. Nestleder ved Arbeiderbevegelsens Arkiv, Ole Martin Rønning og Guri Hjeltnes frå Holocaustsenteret, ble valgt som nye styremedlemmer. I tillegg fortsetter styremedlemmene Børge Hofset som er direktør i Biblioteksentralen og Nina Granlund Sæter som er redaktør for bladet Hus og Bolig. Ingjerd Skrede fortsetter som oppnevnt styremedlem frå Nasjonalbiblioteket.
    Årsregnskapet for ABM-media viste et lite underskudd på 25.000 kr. Dette skyldes investeringer i å få Bok og Bibliotek og Museumsnytt opp på en digital plattform. Selskapet utga tre bøker i fjor og forlagsvirksomheten bidrar positivt til årsregnskapet. Selskapet har en meget solid egenkapital med 1,6 millioner på bok.
    Lars Egeland fortsetter som selskapets daglige leder. Han er direktør ved Læringssenter og bibliotek ved HIOA som har inngått en avtale med ABM-media om daglig drift av selskapet.

Bedre biblioteker i større kommuner

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Landets fylkesbiblioteksjefer tror det blir færre biblioteker og lengre reisevei til biblioteket om ti år, viser en spørreundersøkelse utført av tidsskriftet Bok og Bibliotek. Men bibliotekene kan bli bedre enn i dag i større kommuner, og andelen brukere vil ikke gå ned.

Kommentar til Marite Juul og Erling Bergan

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Å insistere på at krenkinger er et adekvat virkemiddel for å fremme grunnleggende verdier som ytringsfrihet og pluralisme, sannhetssøking, demokrati og fri meningsdanning, er like dumt som – og tett beslektet med  - troen på tukt og straff som pedagogisk virkemiddel. Å være kritisk til krenkinger som sentralt virkemiddel i det flerkulturelle samfunnet for å fremme integrasjon, betyr ikke å bøye av og gå utenom.