Si ja til Nye Deichman, Raymond

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Før hadde ikke Bjørvika noe navn for oss Osloborgere. Det var bare en grå og skitten trafikkmaskin mellom Oslo øst og vest. Nå skal bydelen bli det nye sentrum. Men et levende sentrum trenger mennesker i gatene og steder hvor menneskene kan oppholde seg og utfolde seg. Slik er det ikke i dag. Et hotell, en gullrekke av konsulentfirmaer, en opera og en håndfull kostbare boliger er ikke det som skal til for å skape liv i bydelen. Det kommende Munch-museet vil bidra til en viss aktivitet, men etter at nyhetens interesse har lagt seg for Osloborgerne, vil det i hovedsak være turister som finner veien dit.

Det nye hovedbiblioteket til Deichman vil være den perfekte oasen i det som lett kan bli en eksklusiv steinørken. Det nye hovedbiblioteket vil trekke folk, det snakkes om over to millioner besøk i året. Biblioteket vil være det demokratiske innslaget i Bjørvika. Du kan komme dit som du er, uansett religion, hudfarge eller tjukkelse på lommeboka. Du kan lete etter den kulturen og den kunnskapen du har behov for. Du kan gjøre lekser der, studere der, bruke biblioteket som utekontor, gå på foredrag og utstillinger, du kan henge der en regnværslørdag og få opplevelser du ikke visste fantes. Du trenger ikke å kjøpe noe, men hvis du har lyst kan biblioteket også være et hyggelig sted for en cortado eller et glass vin med venner.

Byrådsleder Raymond Johansen og jeg er vokst opp i samme bydel. Tveita, en 60-tallsdrabantby på østkanten. Vi hadde et bibliotek der, husker du, Raymond? Det lå i bunnen av den ene høyblokka midt på Tveita, og vi brukte det flittig, gamle som unge. For mange av oss var biblioteket i perioder et viktigere sted enn ungdomsklubben i kjelleren på kjøpesenteret. Det var en kulturens og kunnskapens faste punkt i drabantbyen.

Deichmans nye hovedbibliotek er tiltenkt den samme rollen - som et kunnskapens og kulturens faste punkt i et Oslo sentrum i stadig bevegelse. Jeg forstår at det nye byrådet ønsker å vurdere kostnadene i prosjektet. Jeg er enig med Raymond Johansen i at prosjektet ikke har vært håndtert optimalt av det forrige byrådet, som har etterlatt seg tre års forsinkelse og en sprekk på en bortimot halv milliard kroner.

Men dersom prosjektet stoppes nå, vil det handle om å kaste alle pengene som hittil er brukt, over 840 millioner kroner kan vi lese, ut av vinduet. Du sier at tomta er attraktiv, Raymond, og ikke vil bli stående som et tomt hull. Nei, selvsagt ikke. Det finnes alltids noen som kunne tenke seg å etablere et fasjonabelt kjøpesenter der. Men det vil være spikeren i kista for Bjørvika som en bydel hvor folk liker å oppholde seg og leve sine liv, uten å ha et ærend der.

Si ja til Deichmans nye hovedbibliotek, Raymond. Vi trenger kulturell og demokratiserende motvekt i Bjørvika. En satsing på Nye Deichman er en investering i et bedre liv for Oslos innbyggere.

-- Av Odd Letnes, redaktør

Meningen med livet – for fagbibliotekene

. i kategorien Bok og Bibliotek Nr. 5 - 2015

Les mer …Hvorfor er vi til? Hva vil våre eiere med oss? Hvordan vil fagbibliotekene være om 10-20 år? I et innlegg i Aftenposten i høst ble satsing på bibliotek sammenlignet med om man i 1930-åra ville satse på hestedrosjer. Sjøl om vi synes bibliotek er viktig, er det ikke gitt at alle andre synes det. Og biblioteket er jo ikke viktig om det bare er bibliotekarene som synes det, og ikke våre eiere og brukere.

Bok og Bibliotek nr 5/2015 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …

 

Her finner du blant annet dette:

• Biblioteket åpner seg. Vi har sett på Majorstua filial i Oslo (meråpent) og Universitetsbiblioteket i Stavanger (døgnåpent)

• Den nasjonale bibliotekstrategien er en god plan for statens satsing på folkebibliotek - og den skal brukes. Intervju med Aslak Sira Myhre

• Med større innslag av debattanter utenfor sektoren, hadde vi sluppet den interne kranglingen og uthengningen vi i det siste har vært vitne til, mener bibliotekarstudentene  Ida Corneliussen Moe og Toril Åbotnes Iversen

• Hvorfor trenger vi profesjonene? spør Ragnar Audunson

• Lars Egeland reflekterer over meningen med livet - for fagbibliotekene

• Intervju med en modig skolebibliotekar - Christiane Elisabeth Osestad-Schiz

• Intervju med en ny biblioteksjef - Marianne Hirzel

• Tanker om kunstens ytringsfrihet - debatt under Festspillene i Bergen

• Intervju med en forfatter født i 1982, som har skrevet om griser, fest og håp - Kjersti Rorgemoen

• Tromsbibliotekenes vei fra stille rom til debattarenaer

• Mysteriet Jon Fosse

• Noen hint om hvordan finne ut og inn av rettskildejungelen, ved Lars André Flaten

• Michael Strunge, J D Salinger, Årets bibliotek i Tyskland - pluss mye mer...

Årets bibliotekbilde 2015

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bok og Bibliotek lyser i år ut fotokonkurranse. Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Frist for innsending er 20. desember.

Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Det er viktig at bildene på en eller annen måte har tilknytning til bibliotek. Ut over dette kriteriet er "motivet fritt". De beste bildene vil bli publisert i Bok og Bibliotek nr 1/2016. Førstepremien vil være et gavekort på 1000 kroner. Bilder sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og merkes "Fotokonkurranse 2016".

Juryen består av:

Fotograf Trond Isaksen.

Redaktør Nina Granlund Sæther, Hus & Bolig.

Redaktør Odd Letnes, Bok og Bibliotek.

Lykke til!

Et slag for Kulturfondbøkene

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …De bøkene som topper utlånsstatistikken i bibliotekene, har ofte det til felles at de «selger» seg selv. En del bøker på Kulturrådets innkjøpsordning, trenger et formidlingsløft. Det er nettopp det Bokgildene i Oslofjordfylkene handler om.

Aase Wivestad (t.v.) og Siri Haga Torgersen er ikke i tvil om at Kulturfondbøkene er viktige for bibliotekene. – Vi har lært mye om litteraturformidling av å være Bokgilde-lektører de siste to årene, er de enige om.

Bok og Bibliotek nr 4/2015 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Visjonsløs strategi – eller en offensiv marsjordre? Vi har bedt et knippe personer fra biblioteksektoren gi noen umiddelbare reaksjoner på ”Nasjonal bibliotekstrategi”. Les hva Kristin Danielsen, Øivind Frisvold, Kristin Elisabeth Røijen, Katharina Ammermann og Mariann Schjeide mener. Les også kommentarene til Lars Egeland og Ragnar Audunson.