Bok og Bibliotek nr 4/2015 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Visjonsløs strategi – eller en offensiv marsjordre? Vi har bedt et knippe personer fra biblioteksektoren gi noen umiddelbare reaksjoner på ”Nasjonal bibliotekstrategi”. Les hva Kristin Danielsen, Øivind Frisvold, Kristin Elisabeth Røijen, Katharina Ammermann og Mariann Schjeide mener. Les også kommentarene til Lars Egeland og Ragnar Audunson.

Årets bibliotekbilde 2015

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bok og Bibliotek lyser i år ut fotokonkurranse. Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Frist for innsending er 20. desember.

Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Det er viktig at bildene på en eller annen måte har tilknytning til bibliotek. Ut over dette kriteriet er "motivet fritt". De beste bildene vil bli publisert i Bok og Bibliotek nr 1/2016. Førstepremien vil være et gavekort på 1000 kroner. Bilder sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og merkes "Fotokonkurranse 2016".

Juryen består av:

Fotograf Trond Isaksen.

Redaktør Nina Granlund Sæther, Hus & Bolig.

Redaktør Odd Letnes, Bok og Bibliotek.

Lykke til!

Nå må vi snakke opphavsrett!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …"Marrakesh-avtalen innebærer et helt nytt skifte i opphavspolitikk. I hundre år har vi fått nye lover og avtaler som har begrenset tilgangen til opphavsrettslig materiale. Marrakesh-avtalen er den første avtalen som fokuserer på unntak fra opphavsretten og som åpner for full tilgang til alle mennesker med syns-, hørsel- eller andre lese-hemninger. Det neste må være en avtale som tar for seg unntakene som må gjelde for bibliotekene og deres brukere," sa Tobias Schonwetter fra Instituttet for kommersiell rett ved Cape Town Universitet på IFLA-sesjonen om opphavsrett i dag (18.8.2015).

Retten til å e-lese

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Nürnberg, 29.5.2015) «To kvinner overtar ledelsen i yrkesforbundene for bibliotek» var førstesideoppslaget i dagens utgave av kongressavisa som gis ut her på Den tyske bibliotekdagen. Det er altså en nyhet at det er to kvinner som leder bibliotekforeningene i et av de mest kvinnedominerte yrkene.

En bok er en bok.

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Nürnberg, 27.5.2015) Til morgenen i dag gikk jeg på T-banen her i gamlebyen i Nürnberg. Det var stuende fullt. Men fullere skulle det bli. Ved hver stasjon vi stoppet kom det på nye folk, fortrinnsvis kvinner. På stoppestedet Messe strømmet alle ut. Da var det som jeg tenkte; de var alle sammen bibliotekarer. Nå strømmet de som et gigantisk demonstrasjonstog for informasjons- og ytringsfrihet i retning av hovedinngangen på Nürnberg-messa. De skulle på jobb – på det 104. tyske bibliotekmøtet.

Jeg er så glad for at dere fins!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Lund, 6. mai) - Jeg er så glad for at dere fins, utbrøt den svenske kultur- og demokratiministeren Alice Bah Kuhnke da hun talte til deltagerne på det svenske bibliotekmøtet som avholdes i Lund 6-7. mai. Hennes engasjement for bibliotek står til troende.

Ebokformidling – hva er den bibliotekariske måten

. i kategorien Nr. 2 - 2015

I gamle dager fantes det folk i USA som solgte såkalt «Snake Oil.» Det var luft, litt vann og store løfter tappet på små flasker. I våre dager kalles de ofte healere eller engleterapeuter, men felles for dem alle var at de klarer å få folk til å tro på og kjøpe usynlige produkter. I våre ebokdager må kanskje bibliotekarene slutte seg til denne skare av usynligproduktselgere.

En lang vei til frihet

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(19.8.2015) Da matematikeren, læreren og bibliotekaren, Hypatia, kom tilbake fra dødsriket, møtte hun en nyhetsreporter som rapporterte om opptøyer rundt biblioteket i Alexandria. Der hadde bibliotekarene kopierte forbudt litteratur, og ble arrestert og henrettet, forteller Lars Egeland i sitt tredje IFLA-brev.

Velkommen hjem!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Velkommen hjem! Vi har venta på dere! Slik begynte årets IFLA-konferanse. Mennesket oppsto i Afrika, og vandret ut herfra og befolket hele kloden. Men vi er en stamme! Nå ønsker vi dere velkommen hjem til Afrika!

Tallenes triste tale

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Enger-utvalget (NOU 2013:4) dokumenterte at biblioteket i mer enn 10 år hadde vært en budsjettaper. I denne utgaven av Bok og Bibliotek går Norsk bibliotekforening og Tord Høivik et skritt videre og bryter tallene ned og viser at den negative trenden langt fra er snudd. Tross i fagre ord, tross i at biblioteket har et solid omdømme og er godt likt i samfunnet, politikerne fortsetter altså å kutte i bibliotekbudsjettene. Forandringen fra 2001 til 2014 er dramatisk, sier Tord Høivik på s. 34. Bibliotekenes andel av kommunebudsjettet har sunket med en tredel, fra 20,2 til 15,5 prosent. Målt i årsverk er ett av fem årsverk forsvunnet.

Vi nærmer oss kommunevalg. Folkebibliotekene er kommunens eiendom, så til høsten kan i prinsippet trenden snu og bibliotekene få et lenge etterlengtet løft. I en tid med stadige krav om offentlige innsparinger, har jeg dessverre vanskelig for å tro at bibliotek automatisk blir noen ”hot” partipolitisk valgsak. Politikernes fokus vil fort havne på helse- og sosialtjenester, barn og unge, eldreomsorg, skole, samferdsel og annet som angår store befolkningsgrupper og som dermed kan utløse mange stemmer.

Kampen for biblioteket er ikke tapt av den grunn. Men ballen ligger på vår banehalvdel. Det er vi som må drible den fram og sette den i mål. Som det går fram av NBF-bilaget s. 33-40, jobber Norsk bibliotekforening nå aktivt for å sette bibliotek på dagsordenen i valget. Det er bra! Skriv leserinnlegg i aviser, inviter politikere på kaffe og fortell. Fortell med positive tall. Fortell politikerne hvor mange innvandrere som bruker biblioteket som et sted for integrering og læring. Fortell politikerne om hvilke tiltak for lesestimulering som er gjennomført de siste årene. Fortell om antall besøk og utlån av medier. Fortell om leksehjelp, opp-søkende bibliotektjenester, nyskapende formidlingsprosjekter. Fortell om debatter, utstillinger, konserter og annet opplysningsarbeid.

Fagre ord alene om bibliotekets verdi, når tydeligvis ikke fram til politikerne. Kanskje kan tallenes tale gi dem den oppvåkningen vi trenger for å snu de siste 15 årenes budsjettnedgang.

- - - -

Teksten står som leder i Bok og Bibliotek nr 3/2015, hvor du finner informasjon om og kommentarer til Bibliotekforeningens gjennom gang av tallmateriealet.

Findexa konkurs

. i kategorien Aktuelt

Vi lanserte 20. mai at vi nå kunne tilby digitale utgaver av Bok og Bibliotek. Findexa, som vi har brukt som underleverandøre til denne tjenesten, meldte kort tid etterpå at de var slått konkurs. Vi vil imidlertid arbeide videre for å finne alternative løsninger for digital tilgang. - Red.

Det svenske bibliotekmøtet: Prøveprat om ytringsfrihet

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(Lund, 7. mai) «Rett etter attentatet på Charlie Hebdo skrev jeg at det var synd at det fantes mennesker som så seg tvunget til å svare på satire med drap. Da startet helvetet på sosiale medier og hatmeldinger. Hvordan kunne jeg forsvare attentatmennene? Nei, jeg forsvarer ikke attentatet, men jeg prøver alltid å forstå hva som driver folk til drap, svarte jeg. Det gjorde ikke saken bedre. Jeg fikk til og med en epost fra en høytstående politiker innen kultursektoren som skrev: Stina, sånt har du ikke lov å mene. I en debatt om ytringsfrihet?»

Nils Pharo ny styreleder i ABM-media

. i kategorien Aktuelt

Generalforsamlinga i ABM-media som utgir Bok og Bibliotek, Museumsnytt og tidsskriftet Arkiv, valgte i går professor Nils Pharo som ny styreleder. Han arbeider på bibliotekutdanningen ved HIOA og overtar etter Grete Bergh. Nestleder ved Arbeiderbevegelsens Arkiv, Ole Martin Rønning og Guri Hjeltnes frå Holocaustsenteret, ble valgt som nye styremedlemmer. I tillegg fortsetter styremedlemmene Børge Hofset som er direktør i Biblioteksentralen og Nina Granlund Sæter som er redaktør for bladet Hus og Bolig. Ingjerd Skrede fortsetter som oppnevnt styremedlem frå Nasjonalbiblioteket.
    Årsregnskapet for ABM-media viste et lite underskudd på 25.000 kr. Dette skyldes investeringer i å få Bok og Bibliotek og Museumsnytt opp på en digital plattform. Selskapet utga tre bøker i fjor og forlagsvirksomheten bidrar positivt til årsregnskapet. Selskapet har en meget solid egenkapital med 1,6 millioner på bok.
    Lars Egeland fortsetter som selskapets daglige leder. Han er direktør ved Læringssenter og bibliotek ved HIOA som har inngått en avtale med ABM-media om daglig drift av selskapet.

Bedre biblioteker i større kommuner

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Landets fylkesbiblioteksjefer tror det blir færre biblioteker og lengre reisevei til biblioteket om ti år, viser en spørreundersøkelse utført av tidsskriftet Bok og Bibliotek. Men bibliotekene kan bli bedre enn i dag i større kommuner, og andelen brukere vil ikke gå ned.

Kommentar til Marite Juul og Erling Bergan

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Å insistere på at krenkinger er et adekvat virkemiddel for å fremme grunnleggende verdier som ytringsfrihet og pluralisme, sannhetssøking, demokrati og fri meningsdanning, er like dumt som – og tett beslektet med  - troen på tukt og straff som pedagogisk virkemiddel. Å være kritisk til krenkinger som sentralt virkemiddel i det flerkulturelle samfunnet for å fremme integrasjon, betyr ikke å bøye av og gå utenom.