Hva skal biblioteket være?

. i kategorien Nr. 3 - 2008

Les mer …Dette enkle spørsmålet i en kronikk i Aftenposten 29. april fikk bibliotekfolk til å forskanse seg i skyttergravene - i stedet for å ta i mot invitasjonen til en åpen og saklig debatt. 

 

- Mads Liland og jeg er på ingen måte noen fiender av bibliotekene. Det er motsatt - vi ser på bibliotekene som viktige institusjoner innenfor kultur- og kunnskaps-Norge. Vi mener derfor at det er nødvendig med en bred bibliotekdebatt i Norge nå, sier Trond Andreassen til Bok og Bibliotek. 

 

- Av Odd Letnes 

 

Mangfoldsår hvert eneste år

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …I bydel Søndre Nordstrand i Oslo bor det folk fra mer enn 124 land, og det snakkes ca 58 språk. Men ingen av historiene deres finnes i norske arkiver. Fram til nå har den lokale Norgeshistorien oversett innvandrerne. Det skal det bli en slutt på.

 - Av Anita Thorolvsen Munch, frilansjournalist

For folk - ikke fiff

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …Et hus for bokfolket - ikke bokfiffen - var gjennomgangstonen da Norges første, og et av Europas største, litteraturhus åpnet i oktober -07. Siden da har Litteraturhuset trukket fulle hus nesten hver dag.

- Av Anita Thorolvsen Munch 

4,1 millionar utlån

. i kategorien Aktuelt

Fag- og forskingsbiblioteka utførte til saman godt over 4,1 millionar utlån i 2007. Dei fleste låna var lokale lån. Ved utgangen av 2007 forvalta fag- og forskingsbiblioteka nær 50 millionar fysiske einingar.

 

Bibliotek 2.0 er framtidens bibliotek

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Lederen i Bok og Bibliotek 1/07 konkluderte med "Boikott Bibliotek 2.0". Det var legitimt å si det den gang, den gang for vel et år siden. For utviklingen har gått rasende fort. I dag ville et slikt utsagn være som frivillig å omfavne Madame Giljotin. Bibliotek 2.0 har ikke bare kommet for å bli. Det er framtidens bibliotek.

Hva vil vi med biblioteket?

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer … 2008 startet i Danmark med noe så uvanlig som en offentlig debatt om bibliotekets rolle i samfunnet. I en tid hvor man i Danmark har lukket mange små biblioteker som følge av kommunesammenslåinger, synkende utlånstall og det faktum at mange andre aktiviteter og praksiser i dag likner bibliotekenes, var en offentlig bibliotekdebatt særlig etterlengtet.

Av Jack Andersen & Nanna Kann-Christensen, lektorer på Danmarks Biblioteksskole

Tid for handling

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …Vi har en stortingsmelding om bibliotek og en evaluering av ABM-u foran oss. Forventningene er store, kanskje særlig fordi Trond Giske i flere saker har vist uvanlig styringsvilje til kulturminister å være.

Gratis for sluttbruker

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …Utviklingen på nettet går entydig i denne retningen. Skal du bli sett eller hørt, lest eller lyttet til, må du legge til rette for lettvint og gratis adgang. Hvis ikke, drukner du i konkurransen om oppmerksomhet. Når alle de andre leverer tekster og tjenester gratis, blir du marginalisert hvis du tar deg betalt.