Tid for handling

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …Vi har en stortingsmelding om bibliotek og en evaluering av ABM-u foran oss. Forventningene er store, kanskje særlig fordi Trond Giske i flere saker har vist uvanlig styringsvilje til kulturminister å være.

Gratis for sluttbruker

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer …Utviklingen på nettet går entydig i denne retningen. Skal du bli sett eller hørt, lest eller lyttet til, må du legge til rette for lettvint og gratis adgang. Hvis ikke, drukner du i konkurransen om oppmerksomhet. Når alle de andre leverer tekster og tjenester gratis, blir du marginalisert hvis du tar deg betalt.

Bibliotekarforbundet vil skifte navn

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bibliotek og bibliotekar vekker for enkelte gammelmodige og støvete assosiasjoner, fra bilder av middelalderens munker til Frk Frogner med knute i nakken og hornbriller. For ikke å glemme de myke menn - overliggerne fra 70-tallet.

- Odd Letnes 

Norge - en Open Access-sinke

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Open Access eller åpen og fri tilgang for alle til vitenskaplig materiale, er en demokratisering av den vitenskaplige publiseringen. Målet er at alle skal ha full tilgang til resultatene fra offentlig finansiert forskning, og ikke som nå at disse er nedlåst bak skyhøye abonnementpriser.

- Av Stein Høydalsvik, IT-leder ved Universitetsbiblioteket i Tromsø

Hva vil vi med biblioteket?

. i kategorien Nr. 2 - 2008

Les mer … 2008 startet i Danmark med noe så uvanlig som en offentlig debatt om bibliotekets rolle i samfunnet. I en tid hvor man i Danmark har lukket mange små biblioteker som følge av kommunesammenslåinger, synkende utlånstall og det faktum at mange andre aktiviteter og praksiser i dag likner bibliotekenes, var en offentlig bibliotekdebatt særlig etterlengtet.

Av Jack Andersen & Nanna Kann-Christensen, lektorer på Danmarks Biblioteksskole

50 000 til biblioteker

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Kr 50 000 til biblioteker med gode formidlingsideer! Det er hva Fritt Ord nå tilbyr norske folkebiblioteker. Fristen gikk ut 15. mai, og Fritt Ord vil komme tilbake med offentliggjøring om hvem som fikk prosjektstøtte omkring St. Hans. Bok og Bibliotek gjorde et intervju med Oskar Kvasnes i Fritt Ord 4. april.

- Av Odd Letnes