Leserundersøkelse - hjelp oss med å videreutvikle Bok og Bibliotek

. i kategorien Aktuelt

Vi vil gjerne invitere deg til en leserundersøkelse for Bok og Bibliotek. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge lesing av bladet/nettstedet og få lesernes tilbakemelding på innholdet. Det tar ca. 7 minutter å fylle ut skjemaet. Svarene er anonyme og vil kun brukes til videre utvikling av Bok og Bibliotek. Undersøkelsen gjennomføres av TNS Gallup.

Vi håper du har mulighet til å svare! Her er lenke til undersøkelsen:

http://ts.ktrmr.com/secv.aspx?i.project=Q16101210lahok&s=NRD51&src=1005900&id=auto&pid=auto&chk=na

Gamle bibliotek blir som nye

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 2 - 2016

Les mer …Det er de nye bibliotekene som får oppmerksomhet. For kort tid siden var det Tromsø, Lørenskog, Vennesla og Nesodden. I fjor var det Molde og Bodø. Bibliotekarer og journalister stiller samme spørsmål: Hva er nytt og spektakulært? Er det plass til «events» og opplevelser? Kanskje kommer turen også til Nye Deichman en gang? I mellomtiden må de fleste nøye seg med å bruke de gamle bygningene på nye måter. To av de nominerte til «Årets bibliotek» utmerker seg: Bergen Offentlige Bibliotek fremstår som nytt i en fredet bygning fra 1917. Realfagsbiblioteket i Oslo er også nyskapt i en bygning fra 1966. Vi har valgt å se nærmere på folkebiblioteket i Tønsberg (bildet) som i likhet med andre må finne løsningene innenfor gamle vegger.

Bibliotekene som arenaer for offentlighet: tilrettelegger eller selvstendig aktør?

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 2 - 2016

Les mer …Også denne gangen må bibliotekets rolle som arena for offentlighet være tema for denne spalten. Altfor ofte nøyer vi oss med å proklamere at bibliotekene allment, og folkebibliotekene spesielt, er sentrale med hensyn til å opprettholde en bærekraftig offentlighet. Men skal bibliotekene utvikle sin rolle som institusjoner for offentlighet, trenger vi en kritisk diskusjon.

Ingen tid til å tenke seg om, biblioteksektoren hyperventilerer

. i kategorien Aktuelt

Les mer …- Digitaliseringa endrer rammebetingelsene for bibliotekene på en slik måte at vi må finne opp biblioteket på nytt. I denne situasjonen tenker vi for lite prinsipielt, men hiver oss i stedet på alle mulige kvikke ideer og prosjekter som vi tror skal fornye biblioteket. Det er som om hele biblioteksektoren hyperventilerer, mener Rafael Batt som er direktør på ETH-bibliothek, som er et digitalt konsortium i Sveits.

Onkel Lauritz er på video

. i kategorien Aktuelt

Les mer …På midten av 1990-tallet sang Jan Eggum om hvordan verden var ute av lage: Kor e alle helter hen?  Drømmene var gått i dass – og nesten verst av alt: onkel Lauritz var på video!  Det var et sjokk av modernitet, skriver Lars Egeland i sitt andre reisebrev fra Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø.

Bibliotekarutdanning i 75 år: Fra etatsskole til iSchool – (og tilbake igjen)?

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …Bibliotekfeltets framvekst som et profesjonelt felt er et barn av folkebibliotekrevolusjonen. Det gjelder internasjonalt og det gjelder for Norges vedkommende. Omkring 1870 hadde landets største bibliotek, universitetsbiblioteket ved Det kongelige Frederiks universitet i Kristiania, fire ansatte. Med folkebibliotekrevolusjonen begynte utdifferensieringen av bibliotekfeltet som et eget profesjonelt felt med personale som var særskilt utdannet for å arbeide i bibliotek. Kravet om en egen norsk bibliotekarutdanning ble reist. (Bildet: "Urkullet" - de første bibliotekarstudentene i 1940)

Årets bibliotekbilde 2015 - "Bokbad i heia"

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 1 - 2016

Les mer …Det kom inn mange spennende bilder til Bok og Biblioteks fotokonkurranse, Årets bibliotekbilde 2015. Det var likevel ikke så vanskelig for juryen å kretse inn første og andreplassen. Bildene skilte seg ut både når det gjelder idé, komposisjon og teknisk gjennomføring. Vi gratulerer Vest-Agder-bibliotekene i Marnardal, Åseral, Hægebostad og Audnedal (MÅHA) med førsteplassen (bildet) og Tysvær folkebibliotek med andreplassen.

Kong Dewey og reolene

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …Det er i år 75 (teksten sto på trykk som leder i Bok og Bibliotek nr 6/2015, red.anm.) år siden vi fikk bibliotekarutdanning i Norge. Dette feieres med konferanse og bok i regi av Høgskolen i Oslo og Akershus – og flere artikler i denne utgaven av Bok og Bibliotek. Men under den offisielle godstemningen ulmer det...

Et slag for Kulturfondbøkene

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …De bøkene som topper utlånsstatistikken i bibliotekene, har ofte det til felles at de «selger» seg selv. En del bøker på Kulturrådets innkjøpsordning, trenger et formidlingsløft. Det er nettopp det Bokgildene i Oslofjordfylkene handler om.

Aase Wivestad (t.v.) og Siri Haga Torgersen er ikke i tvil om at Kulturfondbøkene er viktige for bibliotekene. – Vi har lært mye om litteraturformidling av å være Bokgilde-lektører de siste to årene, er de enige om.

Bok og Bibliotek nr 4/2015 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Visjonsløs strategi – eller en offensiv marsjordre? Vi har bedt et knippe personer fra biblioteksektoren gi noen umiddelbare reaksjoner på ”Nasjonal bibliotekstrategi”. Les hva Kristin Danielsen, Øivind Frisvold, Kristin Elisabeth Røijen, Katharina Ammermann og Mariann Schjeide mener. Les også kommentarene til Lars Egeland og Ragnar Audunson.

Deichman Furuset - skaper møteplass på tvers

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 2 - 2016

Les mer …Brukerperspektivet har vært med hele veien i utformingen av nye Furuset bibliotek og aktivitetshus.   Det har satt sitt preg på de aktivitetene som fyller lokalet, for dette er ikke bare et bibliotek, det huser også en ungdomsklubb og frivillighetssentralen. Målet er at det skal bli en sosial møteplass for beboerne på Furuset. Foreløpig er Furuset bibliotek først ute i Norge med en slik modell. Foto: Anette Andresen

“Vi garanterer deg konfidensiell behandling” - om biblioteket, forskningen og overvåkningen

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Du sitter på forskerkontoret ditt. På dataskjermen har du artikkelen du arbeider med. Du søker etter artikler i kommersielle databaser og etter bøker i bibliotekkataloger for å drive din forskning videre. Du laster ned dokumenter og bestiller lån i trygg forvissning om at du arbeider i fred. Hvorfor skulle du ikke det? Biblioteket garanterer deg konfidensiell behandling. Heldigvis, for forskningstemaet ditt er både sensitivt og kontroversielt, kanskje venter et patent rundt hjørnet.

Kontordøra glir umerkelig opp, en person kommer stille inn og kikker deg over skulderen, noterer alt du skriver og leser, hva du laster ned, hva du låner, hvem du samarbeider med. Du merker ingen ting, du kan ikke se hvem det er, personen er usynlig...

Bibliotek i rom og sky

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det har vært utrolig mange foredrag, diskusjoner og presentasjoner på Den tyske bibliotekskonferansen her i Leipzig. Plenumssamlingene har alle dreid seg om konferansens hovedtema: Bibliothek – digital und real. Skulle vi lage en norsk variant av dette slagordet, måtte det vel bli: Bibliotek – i rom og i sky!

Kommunereformen krever offensive bibliotek

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det 75. norske bibliotekmøte ble avsluttet med en paneldebatt om bibliotek og kommunesammenslåinger. De som hadde ventet sterk motstand mot reformen, ble skuffet. Tvert i mot ble søkelyset rettet mot bibliotekene selv: Hvis de er på banen i denne reformen, kan biblioteket komme styrket ut!

Handling, frihet, humanisme

. i kategorien Aktuelt

Les mer …- Da jeg var innom Tromsø bibliotek i dag morges fant jeg denne boka om Hanna Arendt. Den heter: Handling, frihet, humanitet. Det er en tittel som passer på bibliotekene, sa landslagstrener Per-Mathias Høgmo da han holdt åpningsforedraget på det 75. norske bibliotekmøtet, som i disse dager arrangeres i Tromsø.

Bok og Bibliotek nr 1/2016 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bok og Bibliotek nr 1/2016 er utgitt. Her finner du blant annet dette:

Fondet som forandret bibliotekene: Med Norsk kulturråd kom det en ny lukt inn i bibliotekene. Granitolens eim av østeuropeisk nitrocellulose fikk en konkurrent. Bøkene fra Kulturfondet luktet av nyvasket bomull, innbundet som de var i lekker, pastellfarget shirting. Det var litt av en gave: Tusen eksemplarer av nesten all ny norsk skjønnlitteratur skulle ut til folket i bygd og by.

Si ja til Nye Deichman, Raymond

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Før hadde ikke Bjørvika noe navn for oss Osloborgere. Det var bare en grå og skitten trafikkmaskin mellom Oslo øst og vest. Nå skal bydelen bli det nye sentrum. Men et levende sentrum trenger mennesker i gatene og steder hvor menneskene kan oppholde seg og utfolde seg. Slik er det ikke i dag. Et hotell, en gullrekke av konsulentfirmaer, en opera og en håndfull kostbare boliger er ikke det som skal til for å skape liv i bydelen. Det kommende Munch-museet vil bidra til en viss aktivitet, men etter at nyhetens interesse har lagt seg for Osloborgerne, vil det i hovedsak være turister som finner veien dit.

Det nye hovedbiblioteket til Deichman vil være den perfekte oasen i det som lett kan bli en eksklusiv steinørken. Det nye hovedbiblioteket vil trekke folk, det snakkes om over to millioner besøk i året. Biblioteket vil være det demokratiske innslaget i Bjørvika. Du kan komme dit som du er, uansett religion, hudfarge eller tjukkelse på lommeboka. Du kan lete etter den kulturen og den kunnskapen du har behov for. Du kan gjøre lekser der, studere der, bruke biblioteket som utekontor, gå på foredrag og utstillinger, du kan henge der en regnværslørdag og få opplevelser du ikke visste fantes. Du trenger ikke å kjøpe noe, men hvis du har lyst kan biblioteket også være et hyggelig sted for en cortado eller et glass vin med venner.

Byrådsleder Raymond Johansen og jeg er vokst opp i samme bydel. Tveita, en 60-tallsdrabantby på østkanten. Vi hadde et bibliotek der, husker du, Raymond? Det lå i bunnen av den ene høyblokka midt på Tveita, og vi brukte det flittig, gamle som unge. For mange av oss var biblioteket i perioder et viktigere sted enn ungdomsklubben i kjelleren på kjøpesenteret. Det var en kulturens og kunnskapens faste punkt i drabantbyen.

Deichmans nye hovedbibliotek er tiltenkt den samme rollen - som et kunnskapens og kulturens faste punkt i et Oslo sentrum i stadig bevegelse. Jeg forstår at det nye byrådet ønsker å vurdere kostnadene i prosjektet. Jeg er enig med Raymond Johansen i at prosjektet ikke har vært håndtert optimalt av det forrige byrådet, som har etterlatt seg tre års forsinkelse og en sprekk på en bortimot halv milliard kroner.

Men dersom prosjektet stoppes nå, vil det handle om å kaste alle pengene som hittil er brukt, over 840 millioner kroner kan vi lese, ut av vinduet. Du sier at tomta er attraktiv, Raymond, og ikke vil bli stående som et tomt hull. Nei, selvsagt ikke. Det finnes alltids noen som kunne tenke seg å etablere et fasjonabelt kjøpesenter der. Men det vil være spikeren i kista for Bjørvika som en bydel hvor folk liker å oppholde seg og leve sine liv, uten å ha et ærend der.

Si ja til Deichmans nye hovedbibliotek, Raymond. Vi trenger kulturell og demokratiserende motvekt i Bjørvika. En satsing på Nye Deichman er en investering i et bedre liv for Oslos innbyggere.

-- Av Odd Letnes, redaktør

Meningen med livet – for fagbibliotekene

. i kategorien Bok og Bibliotek Nr. 5 - 2015

Les mer …Hvorfor er vi til? Hva vil våre eiere med oss? Hvordan vil fagbibliotekene være om 10-20 år? I et innlegg i Aftenposten i høst ble satsing på bibliotek sammenlignet med om man i 1930-åra ville satse på hestedrosjer. Sjøl om vi synes bibliotek er viktig, er det ikke gitt at alle andre synes det. Og biblioteket er jo ikke viktig om det bare er bibliotekarene som synes det, og ikke våre eiere og brukere.

Bok og Bibliotek nr 5/2015 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …

 

Her finner du blant annet dette:

• Biblioteket åpner seg. Vi har sett på Majorstua filial i Oslo (meråpent) og Universitetsbiblioteket i Stavanger (døgnåpent)

• Den nasjonale bibliotekstrategien er en god plan for statens satsing på folkebibliotek - og den skal brukes. Intervju med Aslak Sira Myhre

• Med større innslag av debattanter utenfor sektoren, hadde vi sluppet den interne kranglingen og uthengningen vi i det siste har vært vitne til, mener bibliotekarstudentene  Ida Corneliussen Moe og Toril Åbotnes Iversen

• Hvorfor trenger vi profesjonene? spør Ragnar Audunson

• Lars Egeland reflekterer over meningen med livet - for fagbibliotekene

• Intervju med en modig skolebibliotekar - Christiane Elisabeth Osestad-Schiz

• Intervju med en ny biblioteksjef - Marianne Hirzel

• Tanker om kunstens ytringsfrihet - debatt under Festspillene i Bergen

• Intervju med en forfatter født i 1982, som har skrevet om griser, fest og håp - Kjersti Rorgemoen

• Tromsbibliotekenes vei fra stille rom til debattarenaer

• Mysteriet Jon Fosse

• Noen hint om hvordan finne ut og inn av rettskildejungelen, ved Lars André Flaten

• Michael Strunge, J D Salinger, Årets bibliotek i Tyskland - pluss mye mer...

Årets bibliotekbilde 2015

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bok og Bibliotek lyser i år ut fotokonkurranse. Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Frist for innsending er 20. desember.

Konkurransen er åpen for både bibliotekansatte og bibliotekbrukere. Hver deltaker kan sende inn tre bilder. Det er viktig at bildene på en eller annen måte har tilknytning til bibliotek. Ut over dette kriteriet er "motivet fritt". De beste bildene vil bli publisert i Bok og Bibliotek nr 1/2016. Førstepremien vil være et gavekort på 1000 kroner. Bilder sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og merkes "Fotokonkurranse 2016".

Juryen består av:

Fotograf Trond Isaksen.

Redaktør Nina Granlund Sæther, Hus & Bolig.

Redaktør Odd Letnes, Bok og Bibliotek.

Lykke til!