Faksimile av Biblioteksystemer sitt infobrev nr. 3/2022.

Hvordan temme biblioteksystemselgere?

Det bør lyse mange varsellamper hos biblioteksjefer i Norge når en leverandør av et biblioteksystem påtar seg rollen som den som skal lose biblioteksjefen trygt gjennom en anbudsprosess.

En rasering av bibliotektilbudet

Fra 2020-2022 har antall årsverk i biblioteket i Nordre Follo blitt kraftig redusert. Nå foreslås ytterligere kutt. – I en tid hvor mange rammes av økonomiske problemer som følge av økte strøm- og matpriser, trenger vi ikke at bibliotektjenesten innskrenkes i tillegg.

Hva gjør vi med fjernlånet?

Fjernlånet de siste 10–15 årene har i ­overveidende grad vært en suksesshistorie. Men begynner det å koste mer enn det smaker?

Skolebiblioteket – det avgjørende rommet

Siden 2019 har kommunestyret i Bærum syste­matisk bygget ned stillinger i skolebibliotekene. Iskald effektivisering av kommunale tjenester, mener Beate Troxler Aarøe.

Nobelprisen i litteratur til lånerfavoritt

Det ble sendt 378 fjernlånsbestillinger på Annie Ernaux sine bøker via Bibliotekssøk i 2021. Fram til 30. september i år kom det inn 234 bestillinger.

Lesing av e-bøker i BookBites

Du kan påverka boklova

Kanskje har du sett at høyringsutkastet til ny boklov er sendt ut. Men har du fått med deg at dine innspel er velkomne?

Bibliotekroboten So-ta i møte med en låner.

Roboten tar skrankevakta

I flere år har japanske forskere jobbet med å utvikle bibliotekroboter. Ser vi konturene av fremtidens bibliotek?

Språkkafe ved Skien bibliotek

Hva skal til for å beholde de frivillige?

– Frivillige trenger ledelse, og ikke en gave eller påskjønnelse som takk for innsatsen, understreker biblioteksjef Stina Åmo i Holmestrand. Hvordan frivillige behandles har mye å si for hvordan bibliotek lykkes med språkkaféer og andre aktiviteter.

Bilde av de tre i panelet på scenen.

– Hver dag er en leselystdag

Arbeidet med en leselyststrategi er rett rundt hjørnet. Det lovet kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da hun deltok på Kick-off om leselyst under Arendalsuka.