En fest for det tyske språket!

Publisert Sist oppdatert

I år sier Bokmässan i Göteborg Willkommen! til den tyskspråklige verdens fremste forfattere. Et 30-talls representanter for den moderne litteraturen i Tyskland, Østerrike og Sveits vil ta del i temaet Tre land – ett språk. I årets program medvirker totalt 831 personer fra et 20-talls land i 438 seminarer.

 

 

 

I år sier Bokmässan i Göteborg Willkommen! til den tyskspråklige verdens fremste forfattere. Et 30-talls representanter for den moderne litteraturen i Tyskland, Østerrike og Sveits vil ta del i temaet Tre land – ett språk. I årets program medvirker totalt 831 personer fra et 20-talls land i 438 seminarer.

Bokmässans besøkende får i høst en unik anledning til å bli kjent med dagens tyskspråklige litteratur, og framfor alt den yngre generasjons forfattere. Mange av de medvirkende – for eksempel Ferdinand von Schirach (Tyskland), Benedict Wells (Tyskland), Dorothee Elmiger (Sveits), Melinda Nadj Abonji (Sveits) og Dimitré Dinev(Østerrike) – oversettes i år for første gang til svensk, mens andre allerede er kjente for svenske lesere: Cornelia Funke (Tyskland),Felicitas Hoppe (Tyskland) og Anna Mitgutsch (Østerrike), bare for å nevne noen. 

En som definitivt har hatt et bredt publikum lenge, både i Sverige og ellers i verden, er det tyske punkikonet Nina Hagen, aktuell med en usminket selvbiografi. 

Et bredt og allsidig program
– Vi er både stolte og glade over å kunne presentere et bredt og allsidig program på årets Bokmesse, med om lag 30 spesielt inviterte forfattere, 20 temaseminarer og en ny opptreden på scenen hver halve time. At de tyskspråklige landene har hovedrollen på Bokmässan vil også merkes i byen, med konserter, filmer, utstillinger og mange andre spennende oppdagelser og opplevelser, sier Benita Funke, kulturråd ved Sveits’ ambassade i Stockholm, som er en av flere samarbeidspartnere rundt årets tema. 

Andre medvirkende i temaet Tre land – ett språk, fra Tyskland: Arne Bellstorf, Nadia Budde, Nora Gomringer, Kristina Maidt-Zinke, Clemens Meyer, Terézia Mora, Silke Scheuermann,Thomas Steinfeld og Uwe Timm; fra Østerrike: Bettina Balàka, Friedrich Buchmayr, Rachel van Kooij, Richard Obermayr, Wolfgang Petritsch, Doron Rabinovici og Angelika Reitzer; fra Sveits: Gabrielle Alioth, Peter von Matt og Peter Stamm. 

– Nå skal jeg børste støvet av skoletysken og vie sommeren til å lese så mange av forfatterne som jeg bare kan! Übung macht den Meister! Men jeg håper også at temasatsningen fører til at enda flere tyskspråklige forfattere blir oversatte til svensk, sier Gunilla Sandin, programsjef for Bokmässan. 

Bok & Bibliotek gjennomfører årets tema i samarbeid med Goethe-Institut Schweden, bokmessen i Frankfurt, den østerrikske bokhandler- og forleggerforeningen, Det østerrikske handelskammeret, den sveitsiske bokhandler- og forleggerforeningen, Pro Helvetia, Østerrikes kulturdepartement, Østerrikes Utenriksdepartement samt Tysklands, Østerrikes og Sveits’ ambassader i Sverige 

To nobelprisvinnere! 
For første gang i Bokmässans 27-årige historie kan vi skryte av å ha de to siste nobelprisvinnerne i litteratur som gjester! Peruaneren Mario Vargas Llosa, som mottok prisen i 2010, forteller blant annet om sin nyeste bok, Kelterens drøm. Prisvinneren i 2009, Herta Müller, født i Romania og bosatt i Tyskland, kommer til å utdype sine tanker rundt språket som Heimat (hjem) sammen med blant andre den ungarske forfatteren Péter Nádas. 

Flere internasjonale gjester
Messen har i år flere spennende anglosaksiske forfattere på gjestelisten. Den pulitzernominerte amerikaneren Jonathan Franzenskildrer det moderne livets gleder og sorger i sin nyeste roman Frihet. To andre amerikanere som ikke går av veien for vanskelige temaer erLionel Shriver, som skriver om en utsatt drøm i So Much for That, og journalisten Sebastian Junger, som plasserer leseren blant soldater i Afghanistan i sin reportasjebok War. Britiske Simon Sebag Montefiores bok Jerusalem – Biografien skildrer den hellige bys historie og spør seg hva Jerusalem står for i dag. Den britisk-pakistanske journalisten og forfatteren Tariq Ali har sett nærmere på endringer i USA etter at Obama ble president. Peter Temple er blant Australias mest hyllede krimforfattere, og har blant annet blitt tildelt The Gold Dagger. Maruja Torres og Ferran Torrent er to spanske krimkollegaer som skriver om livets skyggesider og byenes underverdener. Deres landsmann Ildefonso Falcones nøt stor suksess med La Catedral del Mar, og er nå tilbake med en ny historisk roman, Fatimas hånd. Emmanuel Carrère, fransk forfatter og manusforfatter, har blitt omtalt som det plagede sinnets skribent.Francesco Forgione, tidligere formann i den italienske anti-mafiakommisjonen, er bokaktuell med Mafia export. Miral al-Tahawi er den første egyptiske forfatteren som skriver om beduinenes liv og kultur utover det stereotype. Den algeriske forfatteren Salim Bachis roman Tuez-les tous er et forsøk på å trenge inn i en selvmordsbombers tankeverden. 

Hviterussland – nærmere enn du tror! 
Flere av Belarus’ (Hviterusslands) fremste forfattere og kulturpersonligheter besøker messen i år, deriblant Svetlana Aleksijevitj, tidligere fristadsforfatter i Göteborg, og Artur Klinau. Hviterussland får oppmerksomhet både gjennom egen monter og scene på messen, og flere seminarer og sceneprogrammer vil handle om ytringsfrihet og forfatteres vilkår i landet som gjerne omtales som Europas siste diktatur. 

Norden godt representert
Som seg hør og bør ved ”Nordens største kulturbegivenhet”, kommer mange av forfatterne fra de nordiske landene. Karl Ove Knausgårdfortsetter kampen i den andre delen av sin ekstremrealistiske romansuite. En annen realistisk nordmann er Roy Jacobsen, som ble nominert til Brageprisen for romanen Vidunderbarn. De flere ganger prisbelønnede forfatterkollegaene Per Petterson og Dag Solstadmøtes til vennskapelig dialog om sine nyeste verk. Finland representeres av blant andre den anerkjente Sofi Oksanen, som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i fjor, og av krimforfatterne Matti Rönkä og Marko Leino. Den danske sykehuspresten og forfatterenPreben Kok stiller selveste Gud til ansvar i sin nyeste bok. Og fra vulkanøya i nord kommer to av Nordisk råds litteraturprisvinnere: den siste, Gyrðir Elíasson, og prisvinneren i 1995, Einar Már Guðmundsson. De medvirker sammen med flere tidligere prisvinnere i et seminar som markerer 50-årsjubileet til Nordisk råds litteraturpris! 

Biblioteket – folkeopplysning eller folkeforlystelse? 
Bibliotekene befinner seg i en brytningstid. Skal svenske biblioteker utvikles mer i retning av opplevelsessentra, eller skal de verne om sin rolle som folkeopplysere? Eller både og? På torsdagen og fredagen handler adskillige seminarer om bibliotekenes rolle og framtid. 

Hendelser til å feire og minnes 
Årets program inneholder mange seminarer viet til jubileer og merkedager. Det er for eksempel 50 år siden Dag Hammarskjöld og Ernest Hemingway gikk bort og PO Enquist skrev sin første bok, 80 år siden Tomas Tranströmer, Elsie Johansson og Jan Troell kom til verden, 90 år siden svenske kvinner fikk stemmerett og 100 år siden Olof Lagercrantz’ fødsel. 

Se framtiden gjennom Molnet! 
Molnet er en ny kreativ møteplass på Bokmässan. Med utgangspunkt i grafisk industri skapes her et bredt idéverksted som blant annet gjennom workshops og forelesninger skal inspirere til nytenkning i mediebransjen. 

Fortsatt vekst for Community
Community, Bokmässans møteplass og diskusjonsforum på nettet, har vokst kraftig siden starten i fjor. Det er blant annet opprettet et 30-talls diskusjonsgrupper for ulike spesialområder, for eksempel poesi, klassikere, serier og vampyrbøker. Community har i dag nær 3400 medlemmer. 
www.bokmassan.se/community

Bokmässan avholdes 22.–25. september 2011 på Svenska Mässan i Göteborg. www.bokmassan.se

Ved spørsmål, kontakt Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikasjonssjef  Bok & Bibliotek, tlf. +46 (0)701 61 65 09,bje@bokmassan.se

Powered by Labrador CMS