Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2010

Publisert Sist oppdatert

(25. mars) Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2010 gikk i år til: Marit Kaldhol, Tore Renberg (forfatter) og Øyvind Torseter (illustratør), Dagny Holm, Kari Tinnen (forfatter) og Siri Dokken (illustratør), Per Dybvig (illustratør) og Tove Bakke (oversetter). Prisene deles ut av kulturminister Anniken Huitfeldt i dag kl 13.

(25. mars) Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker utgitt i 2010 gikk i år til: Marit Kaldhol, Tore Renberg (forfatter) og Øyvind Torseter (illustratør), Dagny Holm, Kari Tinnen (forfatter) og Siri Dokken (illustratør), Per Dybvig (illustratør) og Tove Bakke (oversetter). Prisene deles ut av kulturminister Anniken Huitfeldt i dag kl 13.

 

LITTERATURPRISEN
Forfatteren får 50 000 kr

Marit Kaldhol for «Søkeord: ayotzintli»
Det Norske Samlaget

Om boka: I denne punktromanen tek ein ung gut livet sitt, men romanen handlar mest av alt om kvifor livet er verdt å leve. Om nettene sit Mikke ved pc-en. Mamma og Idar reiser på ferie til Chile. Kompisane er i gang med russefeiringa. Siri sender tekstmelding, men Mikke svarer ikkje. Han les om små skjelpadder som driv tilfeldig omkring i havet. Nokre klarer seg, andre ikkje.

Juryens begrunnelse: I Søkeord: ayotzintli brukes havskilpaddens utsatte tilværelse som et poetisk bilde på livets små marginer. Tenåringsgutten Mikke skriver dagbok i månedene før selvmordet, som kommer like brått på leseren som på de etterlatte. I fortettet form undersøkes spørsmålet om hvorfor et ungt menneske ikke vil leve, gjennom stemmene til dem som blir igjen etter ham. Dersom det finnes svar, ligger de utenfor romanens rammer, og tekstens mange tomme plasser viser leseren stor tillit. Marit Kaldhol skriver vakkert om det vanskeligste, og skildrer med språklig intensitet både ungguttens følelse av å være frakoblet verden, og omverdenens følelse av at alt kunne vært annerledes.

 


BILDEBOKPRISEN
Forfatter og illustratør får 35 000 kr hver

Tore Renberg (forfatter) og Øyvind Torseter (illustratør)
Gi gass, Ine
Cappelen Damm

Om boka: Første bok i en ny serie bildebøker av Tore Renberg og Øyvind Torseter. Ine og Hasse er søsken. Ine er størst og klarer alt. Hasse sier bare «Ja» eller «Traktor». De skal hogge et tre i skogen, og det er Ine som bærer øksa, så klart! Snart dukker alle skogens dyr opp for å se hva som foregår. Tekst med reglepreg og illustrasjoner i klippe- og bretteteknikk.

Juryens begrunnelse: Med en storesøster som Ine er det ingen grunn til å kjede seg! Tore Renbergs tekst er lyrisk repetitiv, og formidler med stor entusiasme og driv søskenparets glede over å være sammen og å være på tur. Gi gass, Ine beveger seg elegant i skjæringspunktet mellom sant og virkelig, noe også Øyvind Torseters tredimensjonale collager støtter opp under. Hvert oppslag er et kunstferdig tablå der materialbruken alene er et studium verdt. Dette er bildebokkunst som gjennom en enkel historie kommuniserer direkte med barneleseren

Tore Renberg er født i 1972 og bosatt i Stavanger. Debuterte i 1995 med kortprosaboken Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Har siden gitt ut flere romaner for voksne, og fem barnebøker, to om den trassige gutten Sinus sammen med Per Dybvig, to om fantasifigurene Hando og Kjendo sammen med Kim Hiorthøy, og senest Trillefolket – hva hendte med Kjartan? i 2002. Flere av bøkene er oversatt til andre språk.


Øyvind Torseter er født i 1972, fra Hamar, bosatt i Oslo, er billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Torseter arbeider både med tradisjonelle og digitale bildeteknikker, særlig med vekt på tegning. Han eksperimenterer også med grafiske effekter og tredimensjonale papirklipp. Tegningene i bøkene kan både være illustrasjoner til en handlingsorientert tekst, men også lek og eksperimenter med fri tegnekunst som inneholder detaljer og historier med stort tolkningsrom. Torseter anses av mange som en av Norges fremste unge billedbokkunstnere og tegnere. (wikipedia)

 

 

FAGBOKPRISEN

Forfatteren får 35 000 kr


Dagny Holm
Nysgjerrig på edderkopper
Mangschou
 

Om boka: Visste du at edderkoppsilke er verdens sterkeste stoff, eller at edderkopper blir spinnville av koffein? I denne boka kan du lese om edderkoppens utspekulerte jaktmetoder, kurering av edderkoppskrekk, hvordan du selv kan forske på edderkopper og mye, mye mer. Nysgjerrig på … er en ny fagbokserie for barn om forskning og vitenskap, utgitt i samarbeid med Nysgjerriper i Norges forskningsråd.

Juryens begrunnelse: Nysgjerrig på edderkopper lærer deg alt du ikke visste at du lurte på når det gjelder edderkoppdyr. Dagny Holm stiller gode spørsmål og evner å vekke leserens nysgjerrighet for emnet sitt, slik seriens uttalte ambisjon er. Fra en populærvitenskapelig vinkel formidles fagstoff på en lettfattelig måte. For den araknofobe vil kanskje skrekken slippe taket når man får høre at edderkoppgift kan brukes mot Alzheimer? For den romfartsinteresserte finnes det svar på hvordan manglende tyngdekraft påvirker edderkoppens spinneevne, og til og med Spiderman-entusiaster får sitt. Slik veves ulike tråder sammen til en fagbok som vil kunne fenge mange ulike lesergrupper.

Dagny Holm, født 1955 og bosatt i Larvik, er forfatter og oversetter. Utdannet lærer, men siden 1992 har hun arbeidet som forfatter og oversetter på heltid. Hun har skrevet flere barnebøker, særlig faglitteratur, men også skjønnlitteratur, artikler, blant annet i Forsknings-rådets barnemagasin Nysgjerrigper, og lærebøker. I 2000 fikk hun den kristne litteraturprisen Emmausprisen for barneboka Helgenmysteriet, og i 2007 ble hun og Bjørg Gilleberg Løkken tildelt Læremiddelprisen for norskverket Zeppelin.

 

DEBUTANTPRISEN
Forfatter og illustratør får 25 000 kr hver

Kari Tinnen (forfatter) og Siri Dokken (illustratør)
Ulla hit og dit
Gyldendal

Om boka: Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv.

1) Hun mister en tann.

2) Hun brekker en arm.

3) Mamma og pappa flytter fra hverandre.

Og nå er hun potte sur så klart. Er det noe Ulla hater, så er det at ting er nytt og annerledes. Ulla hit og dit er en bok om temaet skilsmisse, men Ulla har en venn som vet at annerledes også kan bli bra. Det er bare annerledes.

Juryens begrunnelse: De fleste barn hater forandring. Det har Kari Tinnen og Siri Dokken tatt på alvor i sin bildebokdebut om Ulla, som protesterer høylytt mot å pendle mellom mor og far. Tinnens tekst er enkel, men språklig kreativ, med en fortellerstemme som forholder seg solidarisk til den forurettete hovedpersonen. Også illustrasjonene formidler med stor følsomhet barnets opplevelse av alt som er «urettferdig». Dokkens bruk av filmatisk zooming bringer leseren tett på subjektet, og et mangainspirert formspråk i rødt, hvitt og svart gjør Ulla hit og dit til en nydelig bok full av krutt, vilje og masse trass.

Kari Tinnen er født i 1975 og bosatt på Nesodden utenfor Oslo. Hun har tidligere skrevet manus for Teddy TV og vært programleder i NRK. Ulla hit og dit er hennes første bok.

Siri Dokken er født i 1966 og er bosatt i Oslo. Hun er en prisbelønt illustratør og avistegner, og har sitt daglige virke i Dagsavisen. Ulla hit og dit er den første barneboka hun illustrerer.

 

ILLUSTRASJONSPRISEN

Illustratøren får 30 000 kr

Per Dybvig

For illustrasjonene til Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje

Om boka: Dette er den tredje boken om doktor Proktor og vennene hans. Nå handler det om en invasjon fra det indre verdensrom, korsang kontra janitsjarmusikk, doktor Proktors styrkedrikk, hvordan strømper EGENTLIG forsvinner fra vaskemaskiner, ekte froskemenn, ikke fullt så ekte bavianer, skumle vaffeljern og ikke ferdigtestede balansesko. Pluss en sjubeint edderkopp, en grillkonge i eksil i Sør-Trøndelag og verdens undergang. Kanskje.

Juryens begrunnelse: Doktor Proktor ville rett og slett ikke vært Doktor Proktor uten Dybvigs lurvete strek. Illustrasjonene forankrer og utdyper de aparte karakterene, og bidrar i stor grad til å visualisere Jo Nesbøs litterære univers. Gjennom utstrakt lek med størrelsesforhold og grove overdrivelser, gjør Dybvigs skissepregete figurer det ekle eklere, og det rare rarere. Slik skapes en visuell komikk som matcher tekstens elleville prosjekt.

Per Dybvig, født 1964 og bosatt i Stavanger. Han er tegner, illustratør og billedkunstner og har tegnet for aviser, blant annet Rogalands Avis, illustrert bøker og arbeidet med fri tegnekunst. Han regnes som en av de fremste og mest populære barnebokkunstnerne i Norge i dag, og har samarbeidet blant annet med forfatterne Bjørn F. Rørvik, Trond Brænne, Marit Nicolaysen, Klaus Hagerup og Jo Nesbø om flere titler. Per Dybvig har en karakteristisk sikker, fri og energisk tegnestil, både i blyant og penn, med mange streker, mye hvitt papir og ofte ville figurer. (wikipedia)

 

OMSETJARPRISEN
Omsetjaren får 30 000 kr

Tove Bakke for omsetjinga av Marie Desplechins Aldri tilfreds (2009) og Like sint (2010), frå fransk.

Om bøkene: Aurora synest livet er så ur-kjedeleg at ho bestemmer seg for å skrive dagbok. Ho meiner at ingenting skjer, men ho skriv om dei irriterande systrene sine, den teite faren, den nysgjerrige bestemora, den håplause lærarinna og den smellvakre guten ho ikkje veit namnet på. For denne fjortenårige forteljaren har ein vittig og sarkastisk penn, og ho er ein tenåringshybrid mellom Nemi og Bridget Jones.

Juryens begrunnelse: Tenåringsjenta Aurora er fortsatt like sint, noe Tove Bakke formidler i en troverdig norsk oversettelse. Med fine språklige nyanser får Bakke fram både det såre og det humoristiske aspektet ved tekstene, og med kreativ snert avleveres replikkene til den aggres-sive dagbokskribenten. Skildringen av en fransk familie og et fremmed skolesystem tåler svært godt overgangen til norsk, når det gjøres på denne måten.

Om Marie Desplechin
Marie Desplechin er fødd i 1959 i Roubaix og bur i Paris. Ho har gitt ut over tretti bøker for barn, ungdom og vaksne. Ho har også skrive filmmanus og eit teaterstykke. Marie Desplechin har mottatt fleire store prisar og bøkene hennar er omsette til fleire språk. Ho er ein politisk engasjert forfattar og særleg engasjert i fredsarbeid. Ho skriv også jamnleg artiklar i magasinet L’Express.

Tove Bakke er fødd i 1954 i Sande i Sunnfjord og er omsetjar og gjendiktar. Ho er utdanna cand.mag. i fransk, spansk og litteraturvitskap frå Universitetet i Oslo. Ho omsett hovud-sakleg frå fransk og spansk, og har omsett verk av forfattarar som mellom anna Astrid Lindgren, Anna Gavalda, Laurent Gaudé, Daniel Pennac og Ian Sansom. Ho har også omsett ei rad ulike teaterstykkje. Frå 1989 til 2008 var ho saksbehandlar i Norsk Kulturråd sin litteraturseksjon. Ho har motteke både Bastianprisen i 2003, og Samlagsprisen i 2008 for sin gjendiktning av den chilenske Nobelprisvinnaren Gabriela Mistrals dikt (Alle skulle bli dronning, 2007) og «heile sitt omfattande virke for å spreie verdslitteratur til norske lesarar».

I 2009 var ho festspeldiktar ved Dei Nynorske Festspela.

 

Kilde: Pressemelding fra KUD

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS