Bibliotek får utvidet kulturansvar

Bergen slår sammen biblioteket og kulturetaten

Kulturbyråden i Bergen må spare ti millioner kroner i år. Løsningen er å legge ned kulturetaten og organisere tjenestene inn under biblioteket. Men foreløpig vet ingen hvordan det skal gjøres.

Høyborg: Bergen offentlige bibliotek er allerede sentralt plassert i kunnskaps- og kulturbyen. Nå kan det få ansvar for store deler av det kommunale kulturtilbudet.
Publisert Sist oppdatert

Slik er vedtaket

Denne teksten om omorganisering av kulturtilbudet er vedtatt som en del av Bergen kommunes budsjett for 2025:

"Byrådet ønsker å redusere kostnader gjennom mindre administrasjon og mer effektiv drift. Det er samtidig et mål å redusere den negative effekten på aktivitets- og tilbudsnivået i kommunen. Byrådet vil i den sammenheng vurdere en organisasjonsendring som skal effektivisere drift og gjøre tjenestene mer brukervennlige, gjennom nedleggelse av Kulturetaten og overføring av oppgaver og ressurser til Bergen Offentlige Bibliotek, samt videreføring av Bergen kulturskole som egen enhet. Det er et mål at overlappende funksjoner mellom etatene skal reduseres og at møte med publikum og brukere skal utvikles, med felles grensesnitt og samordnet informasjonsstrøm.

Kulturetaten driver kommunale kultur- og øvingslokaler, aktivitets- og kulturtilbud for barn og familie, ungdom, personer med utviklingshemming og mennesker med psykiske helseplager, gir veiledning til lokalt kulturliv, og samarbeider om aktiviteter og arrangementer. Etaten driver informasjon og markedsføring av lokale tilbud og gir lokale kulturpriser og Ungdomsprisen. Kulturetaten omfatter også Bergen kulturskole. Bergen Offentlige Bibliotek har ni bydelsbibliotek, og to fengselsbibliotek. Bergen Offentlige Bibliotek låner ut bøker og andre medier, gir tilgang til informasjon og læringsaktiviteter, og har et bredt arrangements- og aktivitetsprogram.

Dagens organisering av det lokale kulturarbeidet er basert på tradisjonelle faggrenser. Det innebærer at vi har to etatslinjer – ett i bibliotekene og ett i Kulturetaten. For publikum innebærer dette flere informasjonsstrømmer, og arrangementer som kan være nært like, men med ulik pris eller konkurerede tidspunkt. En omorganisering vil kunne gi ett felles grensesnitt ovenfor borgerne.

Noen av dagens oppgaver hos Kulturetaten kan være gode oppgaver for lokalt kulturliv. Som en del av organisasjonsendringen vil dette vurderes nærmere. Det tas bl.a. sikte på at Amatørkulturrådet kan få ansvar for arbeidet med de lokale kulturprisene, i samarbeid med lokale krefter som amatørkulturråd.

Byrådet vil jobbe videre med de relevante etatene om innretningen på hvilke tjenester som videreføres og hvilke som faller bort. De overordnende føringene for prioriteringer av oppgaver vil være å ivareta sårbare grupper blant barn og unge og ensomme eldre så langt som mulig. Byrådet vil fremme en egen byrådssak om omorganisering av Kulturetaten og Bergen Offentlige Bibliotek."

Den banebrytende organiseringen ble vedtatt under Bergen bystyres budsjettmøte 17. desember i fjor. Arkitekten bak er byråd for næring, kultur og idrett Reidar Digranes (Sp).

– Den vanskelige økonomiske situasjonen til kommunen gjorde at vi måtte kutte om lag 500 millioner kroner. Som en del av dette ble det vedtatt å spare 10 millioner kroner i Kulturetaten. Løsningen for å oppnå dette kuttet, og samtidig skjerme tilbudet til innbyggerne mest mulig, ble å slå sammen to administrasjoner: kulturadministrasjonen og biblioteket. Nå blir det en felles administrasjon, styrt fra bibliotekdelen, sier byråden.

Bok & bibliotek-redaksjonens umiddelbare reaksjon er at det hele høres litt vilt ut. Vi kontakter bibliotekdirektør Julie Andersland og spør om hun er enig.

– Det er en veldig stor omlegging og ganske drastisk, sier hun og forteller at biblioteket i går oversendte et ni sider langt dokument som svar på byrådens ønske om innspill til det videre arbeidet med sammenslåingen. Kulturetatens leder har laget et lignende skriv.

– Bibliotekene er kulturformidlere

Byråd Digranes er kjent med at det finnes innvendinger mot vedtaket.

– Fra bibliotekfaglig hold har det vært en bevissthet om at en risikerer utvanning av faget. Dette er innvendinger vi skal ta på alvor og arbeide på måter som gjør at vi unngår akkurat det. Når det er sagt, er det jo en rekke forhold som gjorde at vi landet på denne løsningen, sier Digranes.

Står bak: Byråd for næring, kultur og idrett i Bergen Reidar Digranes (Sp) har personlig kommet opp med løsningen som nå er vedtatt av bystyret i Bergen.

– For det første er det jo slik at bibliotekene landet rundt i lengre tid har utvidet sitt arbeidsområde, sier han og nevner hvordan de i stadig større grad nå også er kulturformidlere.

– Så vet vi at biblioteket er en lovhjemlet tjeneste, derfor er det naturlig at det blir nettopp biblioteket som samler innsatsen på kulturfeltet.

En del funksjoner vil fortsatt ligge direkte under byrådsavdelingen, som behandlinger av søknader om støtte og utvikling og behandling av planer.

– Det skjer ingen endringer i dette. Men den daglige kulturformidlingen og arbeidet ute i bydelene kommer nå til å bli slått sammen, og det kjenner vi oss sikre på at vil bli en positiv prosess, sier Digranes.

Bibliotekloven står øverst

Ifølge Andersland har biblioteket avdelinger i sju av åtte bydeler. I Åsane er de allerede samlokalisert med kulturenheten. Andre steder ligger de lenger fra hverandre.

Nytt fellesskap: – Skal det bli en organisasjon så må vi forene oss i et felles vi. Det er jo ikke gjort med et vedtak, sier bibliotekdirektør Julie Andersland om sammenslåingen av biblioteket og kulturetaten i Bergen.

Teksten om budsjettreduksjon i kulturetaten fra budsjettet i desember er foreløpig det eneste vedtaket som ligger til grunn for omorganiseringen (se egen boks). Der nevnes sårbare grupper som unge og eldre spesielt, noe Andersland er glad for. Men hun understreker at et bibliotek må levere i samsvar med hele bibliotekloven.

– For oss er arbeidet hjemlet i lov om folkebibliotek. Vi når ut til veldig mange og har høye besøks- og utlånstall. Dette må videreføres, og biblioteket må stå som tydelig avsender.

Hun ser helt klart at det finnes overlapp mellom kulturetatens og bibliotekets aktiviteter, men drar fram at de også har ulik spesialkompetanse og vil kunne utfylle hverandre.

– Mitt forslag

Alt tyder på at Bergen med dette vedtaket pløyer ny kommuneadministrativ mark. Reidar Digranes har selv aldri hørt om noe lignende.

– Jeg kan ikke si at dette grepet er gjort før, og som sagt er det mitt eget forslag. Men hadde man etablert bibliotekadministrasjonen og kulturadministrasjonen i dag, er jeg ganske sikker på at man ikke hadde startet med to forskjellige administrasjoner.

– Tror du flere kommuner kommer til å følge etter?

– Det er ikke så enkelt å svare på, og vi må jo høste erfaringer her også. Jeg vil minne om at hele området fortsatt kommer til å ligge under den delen av byrådet som jeg leder.

Digranes nevner bibliotekfilialen i Nesttun, der biblioteket og kulturhuset ligger rett overfor hverandre. Der ser han for seg at sammenslåingen gir større mulighet til samspill.

– Så er man ikke samlokalisert overalt, det får vi også se på. Men jeg mener at selv om utgangspunktet er at vi må spare penger, betyr vedtaket som nå er på plass, i realiteten en styrking av kultursektoren – og av bibliotekets stilling.

Julie Andersland kan bekrefte at dette ikke er noe verken hun eller noen i kulturetaten har lobbet for. Det nærmeste hun kommer på å sammenligne det med er Sølvberget i Stavanger, der Anne Torill Stensberg har tittelen bibliotek- og kulturhussjef.

– Men det som nå foreslås i Bergen, har selvsagt en helt annen målestokk, understreker Andersland, som på mellomkort sikt kan oppleve å få 150 nye ansatte under seg i kommunehierarkiet.

 Tveegget sverd

Omorganiseringen er gjort med mål om å kutte 10 millioner kroner på kulturfeltet i inneværende år. Så da bør denne endringen komme på plass så tidlig som mulig.

– Det nytter ikke å vente til november, understreker Andersland.

– Men det er et tveegget sverd. Det bør gå så raskt som mulig, men likevel må det gjøres riktig. Og det må være en god prosess der tillitsvalgte og andre er med.

Det blir naturlig nok uro blant ansatte når de ikke vet hvordan den nye organisasjonen blir, eller når den blir innført. Byrådsavdelingen har ansvar for å komme med en tidsplan eller milepælsplan, men det har de ennå ikke rukket etter jule- og nyttårsferinga.

– Sammenslåing er alltid utfordrende – kulturer som skal vokse sammen, opplever ofte kulturkollisjon.

– Dette er noe man må være veldig bevisst på i prosessen, samtykker Andersland.

– Skal det bli en organisasjon så må vi forene oss i et felles vi. Det er jo ikke gjort med et vedtak. Vi sitter på veldig mye kompetanse på det vi holder på med, men det er mye god kompetanse i kulturetaten også. Noen tilbud kan bli enda bedre, som tilbudet til ungdom. Der har nok kulturetaten enda mer erfaring enn oss, noe som kan gi bedre bibliotektilbud til ungdom. Men dette er ikke en quick fix.

– Vi får inntrykk av at det per i dag ikke er noen som vet hvordan dette skal se ut. Stemmer det, Julie Andersland?

– Det er sannheten. Vi har budsjetteksten, men ikke noe prosesskart eller organisasjonskart.

Historiens dom

Vi spør byråd Reidar Digranes om biblioteket med dette blir «sjefen for kulturen» i Bergen.

– Som sagt ligger dette under samme byrådsavdeling, og skal fortsatt gjøre det. Så den formelle ledelsen vil ligge her. Ved at vi nå får en sammenslåing av kulturarbeidet og biblioteket rent formelt, er det grunn til å tro at dette på sikt både vil gjøre kultur og bibliotek mer tilgjengelige for folk – og at man kommer styrket ut av det.

– Så her er det Bergen som viser vei også for resten av landet?

– Den økonomiske situasjonen gir gode muligheter for fornying og nytenking. Det ga støtet til en forsterking av en prosess som både kulturfeltet og bibliotekene allerede har jobbet med lenge. Hvorvidt dette blir et eksempel til etterfølgelse, får historien vise, sier byråden.

Powered by Labrador CMS