Bruker feil hjemmel for politiattest til bibliotekansatte

Bibliotek er ikke kulturinstitusjoner

Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) oppgir feil lovhjemmel for å be om politiattest for ansatte i folkebibliotekene. Det har de gjort i flere år. Det mest ryddige vil være å bake adgangen til å be om politiattest inn i bibliotekloven, sier jussprofessor Morten Holmboe.

Lovendring: Det mest ryddige er å bake adgangen til å be om politiattest inn i særlover. For bibliotekene vil fet være naturlig å gjøre endringer i Lov om folkebibliotek, sier professor ved Politihøgskolen Morten Holmboe.
Publisert Sist oppdatert

«Kommuner kan eventuelt kreve politiattest med hjemmel i politiregisterforskriften § 34-16», opplyste KUD i utgave 1/25 av Bok & bibliotek. Vi skrev om hvordan bibliotekene kan være en sikker møteplass for utsatte barn og unge i et samfunn hvor bibliotekene stadig oftere får en slik funksjon.

Et av de forebyggende grepene en biblioteksjef kan ta, er å be om politiattest for nyansatte som skal ha oppgaver knyttet mot barn og unge. Det er strenge krav knyttet til å be om politiattest, blant annet må kravet hjemles i lov. Enten i særegne lover, som Opplæringsloven, eller i politiregisterloven med forskrifter. Og det er her Kultur- og likestillingsdepartementet snubler.

Vi skal ta konklusjonen først: Politiregisterforskriften §34-16, som KUD henviser til, omhandler kulturinstitusjoners adgang til å be om politiattest. Bibliotek er ikke en kulturinstitusjon slik det er definert i loven.

Adgangen til å be om politiattest for ansatte i folkebibliotekene er nemlig hjemlet i §34-12, som omhandler fritidsklubber.

Slik er reglene

Barneomsorgsattest, som er den relevante attesten for ansatte i bibliotekene, kan kun kreves ved nyansettelser eller ved vesentlig forandring av arbeidsoppgaver. Ledelsen kan verken be om eller få tilsendt en annen persons attest, det er personen som blir tilbudt en stilling som må be om det, og heller ikke det er uten krav.

– Jeg kan ikke ta kontakt med politiet og si at jeg vil ha en politiattest. Jeg må ha dokumentasjon på at jeg er i ferd med å få en stilling eller et verv hvor dette er et krav, forteller professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen.

Han peker på at det mest ryddige er å bake adgangen til å be om politiattest inn i særlover, i dette tilfellet i Lov om folkebibliotek.

Ansvar for mindreårige

Alexander Gulliksen Johansen, avsnittsleder ved Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester i Vardø, forklarer hvorfor politiregisterforskriften §34-16, Politiattest til person som skal utføre oppgaver i kulturinstitusjoner, ikke kan brukes.

– Formålet «Kulturinstitusjoner» er hjemlet i politiregisterforskriften § 34-16. Ut ifra forarbeidene til bestemmelsen kommer det frem at «Med begrepet kulturinstitusjoner siktes til institusjoner som driver museums-, teater-, sang-, danse-, opera- eller konsertvirksomhet eller kombinasjon av disse virksomhetene.» Bakgrunnen for at dette formålet ble innført var blant annet den store graden av kontakt det kan være mellom enkelte medarbeidere i kulturinstitusjoner og mindreårige. Spesielt i forbindelse med produksjoner som forutsetter reising, vil medarbeiderne kunne ha ansvar for mindreårige. Det ble i stort pekt på at gjerne mindreårige overlates i medarbeidernes ansvar ved ulike kulturinstitusjoner, forklarer Gulliksen Johansen.

Det finnes likevel en hjemmel som kan passe for ansatte i folkebibliotekene.

– Dersom det foregår aktiviteter for barn på et bibliotek kan det være tilfeller hvor dette faller innenfor hjemmelen i politiregisterforskriften § 34-12, som omfatter fritidsklubber eller barne- og ungdomsleirer. Hvis aktivitetene tilsvarer en møteplass på fritiden der barn og ungdom kan møtes på jevnlig basis, vil ansatte i bibliotekene med oppgaver som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige være omfattet av adgangen til å innhente politiattest for formålet «Barne- og ungdomsleirer og fritidsklubber», sier Gulliksen Johansen.

Hva hvis hjemmelen er feil?

Det finnes heldigvis rom for feil når man søker om politiattest, konsekvensen er at det kan ta litt lengre tid å få søknaden innvilget.

– Dersom det blir søkt om politiattest med formål «kulturinstitusjon» med en bekreftelse hvor det fremgår at søkeren skal arbeide i et bibliotek, er utgangspunktet at søknaden vil bli avslått med en begrunnelse for hvorfor, sier Gulliksen Johansen, men:

– Hvis et annet hjemmelsgrunnlag er – eller kan være – aktuelt, er utgangspunktet at det vil bli etterspurt ytterligere opplysninger i den konkrete saken, avslutter han.

Kulturdepartementet svarer

– Dersom politiet vurderer det slik at politiregisterforskriften § 34-12 (vedrørende oppgaver for fritidsklubber eller i barne- og ungdomsleirer) er en bedre egnet hjemmel for bibliotekene å benytte seg av enn § 34-16 (vedrørende kulturinstitusjoner), så har ikke departementet noen særskilte kommentarer til det. Det viktigste er at bibliotekene har en hjemmel de kan benytte seg av ved behov. Ofte kan flere hjemler passe for flere ulike formål, sier Ingvill Tandstad senior kommunikasjonsrådgiver i Kultur og likestillingsdepartementet.

– Vil KUD ta initiativ til en eventuell endring av Lov om folkebibliotek eller forskriften, slik at adgangen til å be om barneomsorgsattest bakes inn i loven?

–Kommuner kan eventuelt kreve politiattest med hjemmel i politiregisterforskriften § 34-12. Etter departementets oppfatning er det ikke behov for et generelt krav om politiattest, svarer Tandstad.

Powered by Labrador CMS