Utgave: 4/2020
Biblioteket gir bort alle bøkene
Et nytt minibibliotek i Trondheim gir bort alle bøkene. «Bøker & bylab» er et nyskapende prøveprosjekt.
– Målet er å gi nytt liv til kasserte bøker, sier prosjektleder Hanna Malene Lindberg.
Vi møter henne utenfor biblioteket en varm sommerdag. Biblioteket ligger tett inntil Elgesetergate, en av hovedfartsårene inn til Trondheim sentrum. Utenfor inngangen til biblioteket er det en liten plen. Der står fluktstoler som hun har satt opp. Og der, på det grønne gresset, har hun plassert mange små kasser med bøker.
Ta bøker!
– «Bare ta bøker!», står det skrevet på en av kassene. Det betyr at folk kan ta bøker fra kassa og gå hjem med dem, uten å betale! Dette er gratis bøker. De besøkende behøver med andre ord ikke komme tilbake med bøkene, slik de må gjøre i et vanlig bibliotek.
– Hvordan er det mulig?
– Bøkene i vårt minibibliotek er kasserte bøker fra Trondheim folkebibliotek. Det er bedre å gi dem bort, enn å kaste dem, sier Hanna Malene Lindberg.
Trondheim folkebibliotek kjøper inn om lag 30.000 bøker i året. Det betyr at om lag 30.000 bøker må ut. Nå kjøres flere tusen av bøkene i kasser til minibiblioteket Bøker & bylab – i stedet for å havne på avfallsplassen.
Vi går inn i biblioteket. Det er innredet med møbler og reoler, designet og snekret av arkitektstudenter. Midt i rommet står en kjempestor seksjon med bokhyller og innebygd sittekrok. Inntil de store vinduene som dekker hele veggen ut mot gata, er det laget sittegrupper. Og i et hjørne er det blitt et miniamfi med puter hvor folk kan sitte og lese.
– Minibiblioteket vårt har alle typer bøker, veldig mye god litteratur. Forskjellige fagbøker, skjønnlitteratur, krim, dikt, bøker om musikk, reiseliv, politikk og samfunn, blant mye annet.
Bøkene har så høy kvalitet, at hun til og med har tatt med noen hjem og gitt dem bort som julegave.
– Hvilke bøker er mest populære?
– Strikkebøker, barnebøker og bøker om historie, spesielt krigshistorie.
Kjempeflott
En kvinne – en besøkende – kommer innom for å se etter bøker.
– Jeg har vært her flere ganger. Dette er et kjempeflott tilbud. Det er mye bedre at vi kan få glede av bøkene enn at de blir kastet, sier kunde Inger Ulgenes.
Hun har flere barn, den eldste har nettopp lært å lese. Derfor ser hun etter barnebøker som kan passe dette nivået.
Ulgenes er så godt fornøyd med dette biblioteket, at hun anbefaler det til folk hun kjenner, for å rekruttere nye besøkende.
– Jeg spør dem jeg kjenner om de har hørt om Bøker & bylab. Men de fleste har ikke det.
– Kanskje noen synes det er litt flaut å gå inn i biblioteket og forsyne seg av bøker og ta dem med hjem, uten å låne eller uten å betale noe? Underes hun.
Ulgenes finner noen barnebøker, legger dem i sekken og går glad og fornøyd på vei ut med sine gratis bøker.
– Når får dere nye forsyninger med bøker? vil hun vite.
– Om en uke, svarer Hanna Malene Lindberg.
– Jeg kommer tilbake. Garantert, sier Ulgenes.
I dette biblioteket blir ingen bøker registrerte og ingen skal bruke lånekort. Her er det ikke PC til utlån. Her er det heller ikke aviskrok, men biblioteket har magasinkrok med kasserte magasiner. Bøker & bylab har ingen nye bøker!
Dette minibiblioteket tar imot bøker fra besøkende. Derfor er noen av bøkene i hyllene bøker som er satt igjen i bytte.
Bydel med kontorer
Bøker & bylab holder til i første etasje i et kjempestort kontorbygg. De nærmeste naboene er også store kontorbygg. På andre siden av gata er det et svært stort bygg som rommer studentboliger. Snart skal NTNU utvide sitt område ned mot Elgesetergate. Bøker & bylab kommer som følge av denne utvidelsen.
Bøker & bylab er et bibliotek og en møteplass for studenter og folk i nærmiljøet omkring Elgesetergate i Trondheim. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune, Studentsamskipnaden og NTNU.
Vi befinner oss i en del av byen hvor det er svært lite tilbud til folk, med tanke på aktiviteter, butikker, kafeer og lignende. Bøker & bylab kan endre litt på dette.
Samfunnsutvikling
Det var folk som jobber med samfunnsutvikling i Trondheim kommune som ønsket en felles møteplass. Biblioteket ble spurt om hva de kunne bidra med. Da kom ideen om et bibliotek for kasserte bøker.
Et bibliotek er en terskelfri møteplass hvor alle lett kan komme inn og møtes. Derfor foreslo Trondheim folkebibliotek et pop-up-bibliotek, Bøker & bylab på Elgeseter, en del av byen som ikke har bibliotek. I bylab-delen av lokalene arbeider fagfolk fra Trondheim kommune med byutvikling.
Bøker & bylab ble åpnet i desember i fjor som et prøveprosjekt på to år. Det er økonomisk støttet av fylkesmannen i Trøndelag.
– Hvordan opplever du å arbeide med et så spesielt bibliotek?
– Det er veldig gøy å arbeide her. Jeg lærer veldig mye, sier Hanna Malene Lindberg som hadde jobbet i biblioteket kun ett år før hun begynte med prosjektet Bøker & bylab.
Koronakrisa satte en bråstopp for prosjektet noen måneder våren 2020. Men Bøker & bylab åpnet igjen i juni. Kanskje blir prosjektet så vellykket, at det blir forlenget langt fram i tiden, etter de to prøveårene. Kanskje blir det også et prosjekt som viser vei for andre, slik at Trøndelag og Norge får mange slike pop-up-biblioteker med kasserte bøker i fremtiden.