De folkevalgte i Haugesund er Årets bibliotekvenn 2024

Juryen har latt seg imponere av Haugesund kommunes målrettede innsats for gode bibliotektjenester og helhetlige satsing på skolebibliotek. For første gang går prisen Årets bibliotekvenn til politikere. 

Gir resultater: I Haugesund har de folkevalgte satset på skolebibliotek og rehabilitert byens ikoniske folkebibliotek (bildet). Nå høster de fruktene i form av utlånsvekst, lesende barn og pris som årets bibliotekvenner.
Publisert Sist oppdatert

– Det er hyggelig å få sette pris på politikerne. De får ofte kritikk for å nedprioritere bibliotekene, men i Haugesund har de gjort motsatt. Det fortjener honnør og ros. Satsningen har ført til en massiv publikumsøkning og svært gode utlånstall på folkebiblioteket, og i skolebibliotekene har utlånet sist skoleår gått opp med 77%. Det er intet mindre enn imponerende, skriver Norsk bibliotekforening (NBF) Rogaland i en pressemelding. 

"Haugesundsmodellen"

Høsten 2020 fattet politikerne i Haugesund et vedtak som sa at skolebibliotekene skulle styrkes. Det fulgte friske midler med vedtaket og klare føringer om at det skulle lages en skolebibliotekplan og ansettes en skolebibliotekkoordinator. Samarbeid med folkebiblioteket var også en del av bestillingen. Dette har ført til stordriftsfordeler for bibliotekene og profesjonalisering av skolebibliotekene. 

“Haugesundsmodellen” har blitt et begrep både i Rogaland og nasjonalt. Den fantastiske rehabiliteringen av byens ikoniske folkebibliotek og bibliotekparken, fortjener også skryt. Biblioteket framstår som et smykke i byen, til stor glede for absolutt alle, skriver NBF Rogaland. 

Til aktører utenfor bibliotekvesenet

Juryleder Leikny Haga Indergaard overrakte prisen til Lene Røkke Mathisen, lokalpolitiker for Venstre og nestleder i utvalg for kultur, idrett og frivillighet i Haugesund kommune. Prisen ble delt ut under Bibliotekseminaret på Kapittelfestivalen i Stavanger 18. september. 

Prisen Årets bibliotekvenn går til personer eller organisasjoner i Rogaland, utenfor bibliotekvesenet, som har bidratt til å løfte eller sette bibliotek på dagsorden.

Powered by Labrador CMS