Forbudte bøker-uka 2025

Forbudte bøker fram i lyset

Henrikke Lingeberg, nyansatt bibliotekar ved Ringerike videregående skole i Hønefoss, nølte ikke med å melde skolen på til Forbudte bøker-uka 7.–13. oktober.

En av mange: Henrikke Lingeberg har ansvar for skolebiblioteket ved Ringerike videregående skole, og er en av mange norske bibliotekarer som ser fram til å markere Forbudte bøker-uka i dagene 7.-13.oktober.
Publisert

Henrikke Lingeberg er en av mange norske bibliotekarer som ønsker å løfte fram demokrati og ytringsfrihet. Og interessen blant elevene på Hønefoss er absolutt til stede, forteller hun Det er vanskelig å tenke seg at for eksempel Harry Potter er forbudt i andre land.

Støtter kolleger i USA

Utfordres: Boka Gender Queer er en av USAs mest omstridte og forbudte bøker. Maia Kobabe skrev den selvbiografiske tegneserieromanen for å hjelpe ungdom som strever med egen kjønnsidentitet og seksuell legning.

– Ytringsfriheten kan vi ikke ta for gitt. Det er lett å tro at sensur av litteratur ikke forekommer i Norge. Men vi har hatt saker her, ikke så altfor langt tilbake i historien, sier Lingberg.

Og i amerikanske skolebibliotek er kolleger utsatt for trusler og økende press. Enkelte steder kan bibliotekarer som står opp for fri og uavhengig litteratur miste jobbene sine. Flere har mottatt dødstrusler, blant annet den profilerte skolebibliotekarene Amanda Jones. Banned Books-markeringen i USA skjedde 22.– 28. september.

– Det er skremmende tegn fra USA. Der jobber grupper av konservative krefter aktivt for å forby bibliotekbøker i høyt antall, sier Lingeberg.

God bredde og høy kvalitet

På Ringerike videregående skole er det Henrikke Lingebergs ansvar å utvikle biblioteksamlingen. Skolebibliotek-kolleger er i tillegg i nettverk hvor de deler bøker og kunnskap med hverandre. Det betyr at elever og lærere i videregående skoler blir eksponert for et variert tilfang av ressurser og litteratur, både digitalt tilgjengelig og som fysiske papirbøker.

 – Vi skal ha god bredde og høy kvalitet i samlingen vår. Det betyr at vi skal gi rom også for den kontroversielle og omstridte litteraturen, mener Henrikke Lingeberg.

Les mer om Forbudte bøker-uka 2024 på nettsidene til Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold.

Les mer på nettsiden til den amerikanske bibliotekforeningen om bøker som blir utfordet og forsøkt fjernet fra bibliotekhyllene.

Powered by Labrador CMS