Hvor israelsk er Ex Libris? Usikkerhet om nasjonaliteten til sentralt biblioteksystem

Anbudsrunden for biblioteksystemer til universiteter og høgskoler går mot slutten. Bør mulige koblinger til en stat som begår krigsforbrytelser, påvirke valg av leverandør?

Faksimiler fra The New York Times, Aftenposten, nrk.no og Klassekampen.
Publisert Sist oppdatert

Bekreftelse: Ifølge dette dokumentet utstedt av det israelske justisdepartementet har Ex Libris vært registrert som et foretak i Israel siden 25. september 1983.

Det mest brukte biblioteksystemet hos fagbibliotekene heter Alma og eies av Ex Libris, som ifølge israelske myndigheter er et israelsk selskap.

Tidligere leder av Norsk bibliotekforening Mariann Schjeide mener det er et problem. Andre mener at Ex Libris ikke er israelsk.

Alma og Ex Libris

Det er det statlige organet Sikt som forvalter bibliotektjenester på vegne av bibliotekene. Kontrakten med Ex Libris utgår, og det pågår en anbudsrunde om ny leverandør. Akkurat nå foregår evalueringer av kandidatene, og forhandlinger starter i januar 2025.

Og her starter komplikasjonen. For hvis du spør norske biblioteker, universiteter og høgskoler, er svaret at de «følger norske anbudsregler», og at henvendelser må adresseres til Sikt.

Bok & bibliotek har vært i kontakt med et dusin utdanningsinstitusjoner, som samtlige henviser til Sikt. De fleste understreker også at Ex Libris ikke er et israelsk selskap.

Er Freia norsk?

Og formelt sett har de rett. Ex Libris ble kjøpt opp av det amerikansk-britiske Clarivate i 2021.

Men Ex Libris har hovedkvarter i Jerusalem, og det israelske justisdepartementet omtaler dem altså som et israelsk selskap. Direktøren i Clarivate er israelske Matti Shem Tov, som var president i Ex Libris fra 2003 til 2015.

Hvilket bringer oss til norsk sjokolade. Er Freia norsk? Selskapet eies av det amerikanske konsernet Mondelez, men omtales i alle sammenhenger som en norsk sjokoladeprodusent.

– Feil å la være

Mariann Schjeide er nå biblioteksjef ved Høgskolen i Volda.

– Sammenligningen med Freia er relevant. Selv visste jeg ikke at Ex Libris hadde noe med Israel å gjøre i det hele tatt. Jeg fikk tilfeldigvis vite det da vi hadde oppstartsproblemer med en ny utlånsautomat og vår it-ansvarlige var på telefon med Jerusalem i flere timer.

Hun mener ikke nasjonalitet betyr noe i og for seg.

– Om Alma er utviklet i Kasakhstan, Frankrike eller Chile, er likegyldig for meg. Men når vi snakker om en krigsnasjon som Israel, så stiller det seg annerledes. Verden har en tilnærmet unison fordømming av Israel og drapet på over førti tusen palestinere. Det handler verken om antisemittisme eller rasisme, det handler om handlingene som blir begått, og som fortsatt pågår. Jeg ville ment det samme om vi snakket om Russland.

Det blir «et mas» å kanskje skulle gå over til et nytt biblioteksystem, men det vil være umoralsk og feil å la være

Mariann Schjeide

– Relevant: – Vi kan ikke bare legge til side at det nå skjer et folkemord på Gaza, sier Mariann Schjeide. Biblioteksjefen ved Høgskulen i Volda er tidligere leder i Norsk Bibliotekforening og sitter i den internasjonale bibliotekføderasjonen IFLA sin ytringsfrihetskomite.

– Vi kan ikke bare legge til side at det nå skjer et folkemord på Gaza, og at dette skal være uavhengig av et så stort system som skal til alle fagbibliotek i Norge. Personlig syns jeg det blir «et mas» å kanskje skulle gå over til et nytt biblioteksystem, men det vil være umoralsk og feil å la være.

Konsortiet og departementet

Bibsys-konsortiet representerer over 100 fagbibliotek i den pågående anbudsprosessen. Styreleder for konsortiet Randi Halveg Iversby er bibliotekdirekør ved Universitetet i Oslo.

– Anskaffelsen skal skje innenfor de rammer som eksisterer for offentlige innkjøp. Når det kommer til spørsmål om selve innkjøpsprosessen, juridiske spørsmål og hvordan Sikt ivaretar nasjonale og internasjonale regler og sikrer nødvendig aktsomhet, så henviser jeg til Sikt for å svare på dette. For øvrig har vi ikke anledning til å uttale oss konkret om en pågående anskaffelsesprosess.

Kunnskapsdepartementet, som er eier av Sikt, svarer til saken at «Sikt anskaffer og forvalter en lang rekke digitale fellestjenester til bruk i kunnskapssektoren. KD legger til grunn at Sikt i sin anskaffelsesvirksomhet etterlever det regelverket som gjelder for statlige virksomheter på dette området».

Styreleder for Bibsys-konsortiet og bibliotekdirektør ved Universitetet i Oslo Randi Halveg Iversby vil ikke uttale seg om en pågående anskaffelsesprosess.

Offisiell uttalelse

Bok & bibliotek tok først kontakt med kommunikasjonssjef Åshild Berg-Tesdal i Sikt 13. mars i år og spurte om å få vite nasjonaliteten til Ex Libris. Berg-Tesdal svarte da at Ex Libris var et amerikansk selskap. Siden har hun rettet dette til britisk/amerikansk. 

Den 15. april publiserte Sikt en uttalelse på nettsidene sine som bærer tittelen "Sikt vektlegger aktsomhet ved innkjøp og anskaffelser". Uttalelsen starter slik:

«Det er viktig for Sikt å gjennomføre anskaffelser som er etisk forsvarlige. Spørsmålet har blitt aktualisert i forbindelse med den pågående krigen i Gaza. Sikt har ingen avtaler eller anskaffelsesprosesser som berøres av Regjeringens tilråding av 7. mars om å unngå handel og næringsvirksomhet med israelske bosettinger på Vestbredden og Golan. Ingen eksisterende leverandører til Sikt står på FNs høykommissær for menneskerettigheters liste over virksomheter med økonomisk virksomhet på Vestbredden og Golan.»

Powered by Labrador CMS