Utgave: 3/2020

– Jeg elsker delingskulturen

Barne- og ungdomsbibliotekar Ann Helen Bergsland Mørk (41) har inspirert ansatte over hele landet med sine kreative arrangementer.

Bibliotek

Egentlig er hun utdannet lærer og hadde arbeidet på en barne- og ungdomsskole i ni år da hun kom over en stillingsannonse i Adresseavisen. Der sto det at de søkte etter en person som var interessert i barne- og ungdomslitteratur, hadde formidlingsglede, var kreativ og ønsket å samarbeide tett med skoler og barnehager i kommunen.

- Hvert eneste punkt på den listen var arbeidsoppgaver som jeg hadde lyst på. «Den jobben må jeg bare ha» tenkte jeg. Men jeg hadde vel aldri sett for meg at jeg skulle begynne å arbeide på et bibliotek, sier hun.

Kort tid etterpå var jobben hennes. I april 2014 hadde hun sin aller første arbeidsdag hos Skaun folkebibliotek i Skaun kommune, like ved Trondheim. Overgangen fra skolen til biblioteket var liten.

- Det var mye jeg kunne ta med meg fra min gamle jobb som for eksempel det å skulle formidle noe til andre. I tillegg kjente jeg allerede målgruppen skoleelever og barnehagebarn, og det var dem jeg skulle lage aktiviteter for, sier hun.

Liker å være kreativ

41-åringen synes det er gøy å kunne være kreativ. Stua hennes blir ofte forvandlet til både verksted og studio. I fjor kledde hun for eksempel ut noen kyllinger til å bli «The Handmaid’s Tale». Ideen fikk hun etter å ha sett de rare ansiktsutrykkene deres. Året før laget hun litterære egg som liknet på hodet til Albert Åberg, og laget en bokgåte ut fra det.

På Valentinsdagen fikk lånere være med å lage en bokutstilling. Mørk la frem en bunke post-it-hjerter slik at de kunne klistre disse på favorittbøkene deres. I løpet av dagen ble flere og flere bøker utstilt.

Og da «Den lille larven Aldrimett» hadde 50 års dag feiret de dette med å besøke alle barnehager i kommunen med en hjemmesydd larve. Den var laget av Karina Bording Halgunset som den gang arbeidet på fylkesbiblioteket i Trøndelag.

- Jeg kan få en idé på fritiden, så får jeg veldig frie tøyler av sjefen min til å planlegge og gjennomføre den i arbeidstiden. For at det skal være mulig å gjøre dette tenker jeg at det er viktig at bibliotekarer får både tid og penger til det, sier Mørk.

Gode tilbakemeldinger

Da det var 20 år siden den første Harry Potter-boken ble utgitt arrangerte hun en magisk kveld for de små. Barna fikk lage eliksirer, løse gåter, smake på mat fra Galtvort og øve på trylleformler.

- Det var helt fantastisk å se hvor mye barna koste seg og at dette var noe de ikke kom til å glemme med det første.

I etterkant var det flere som spurte om de ikke kunne gjøre det igjen.

- Mange hadde lest bøkene og litt av magien med denne kvelden var at de kjente til historien fra før.

Viktig møteplass

Med rett over 8000 innbyggere ser Mørk at biblioteket har blitt et sted der mange samles og at det derfor er viktig at de bruker både tid og penger på å lage aktiviteter for dem. Men om det resulterer i at folk leser mer, det er hun usikker på.

- Jeg tror at ved arrangementer som Harry Potter-festen så leser man ikke nødvendigvis mer, men vi får mulighet til å feire leseglede med andre, forklarer barne- og ungdomsbibliotekaren.

- Når vi anbefaler bøker på internett, da tror jeg absolutt at folk leser mer. Vi ser at det har mye å si at vi anbefaler bøker, men jeg vet ikke om de leser mer av Albert Åberg bare fordi jeg legger ut et bilde av han på sosiale medier.

Sterk delingskultur

De kreative ideene hun får deler hun med andre på den lukkede Facebook-gruppen «Kreativt bibliotek» slik at andre kan bli inspirert eller rett og slett kopiere det hun har laget. I etterkant av Harry Potter-festen la hun ut maler, oppskrifter, plakater, samt beskrivelse av hvordan de organiserte kvelden. Hun roser andre som gjøre det samme og forteller at de er flinke og kreative.

- Jeg synes bare det er gøy hvis det er noen som har lyst til å bruke det jeg har laget. Noen bruker bare ideen og lager sitt eget opplegg, mens andre bruker alt. Tanken med den siden er at det skal kunne deles og jeg elsker delingskulturen. Jeg tenker at det er en del av bibliotekverdenen. Vi deler jo bøker hele tiden og hos oss låner vi også ut gratis kunst.

På Facebook-gruppen har hun fått mye positive tilbakemeldinger. «Så flott! Helt supert at du deler. Dette er kjempebra. Tusen takk! Nydelig. Proft og lekkert. Jeg er så imponert» er bare noen av kommentarene hun har fått.

- Det gir inspirasjon til å fortsette. Jeg arbeider på et lite bibliotek og det gjør mange andre i Norge også. Vi blir som et lite samfunn i den gruppen der vi kan møtes og dele ideer.

Aller første pris

Det er flere som har bemerket seg kreativiteten hennes og alt arbeidet hun har lagt ned i biblioteket de siste årene. Det gjorde at hun fikk en overraskende telefonsamtale i november.

- Jeg ble helt satt ut og skjønte ingenting da lederen av bibliotekforeningen i Trøndelag ringte. Hun sa at de pleide å dele ut en pris annen hvert år og at den denne gang skulle gå til meg. «Hæ, hva sa du nå?».

Noen uker senere under åpningen av deres nye bibliotek fikk Mørk overrekt bibliotekprisen av Hallfrid Skimmeli, leder ved Norsk bibliotekforening Trøndelag.

- Det var veldig stas. Jeg har aldri vunnet noe liknende før.

Stolt sjef

Biblioteksjef Elin Berge i Skaun kommune synes det er gøy at andre i bibliotekmiljøet har lagt merke til arbeidet Mørk har gjort og er stolt på hennes vegne. 

- Vi får jo ekstra oppmerksomhet i kjølvannet av denne prisen. Vi åpnet nytt bibliotek i fjor, og prisen og prisoverrekkelsen var sånn sett perfekt «timet» da den ble utdelt på åpningsfesten, sier hun. 

Mørk går i en turnus med skrankevakter og andre gjøremål som de to andre ansatte. Men for at hun skal få mer tid til å være kreativ har de omdisponert tiden til de to andre. Ifølge Berge gjør hun også noe av arbeidet på fritiden og får kompensert for dette i form av avspasering og timebetaling innenfor et gitt budsjett.

- Ann Helen har markert seg som en dedikert, flink og innovativ barne- og ungdomsbibliotekar, noe som igjen fører til at vi får mange gode tilbakemeldinger på arbeidet som blir lagt ned, sier Berge.

- Hun deler dessuten raust med det øvrige bibliotekmiljøet, og det igjen kommer flere til gode. Så ja, jeg anbefaler andre å heie fram og legge til rette for sine medarbeideres skapertrang og kreativitet.

– Står på utover det man kan forvente

Annen hvert år siden 2002 har Sør-Trøndelag bibliotekforening delt ut Bibliotekprisen.

Da fylket ble slått sammen med Nord-Trøndelag bestemte de seg for å fortsette med dette. I november 2019 var det barne- og ungdomsbibliotekar Ann Helen Mørk som stakk av med prisen.

Målet er å gi oppmerksomhet til personer som har gjort en innsats for å synliggjøre biblioteket og dets rolle i samfunnet.

- Det som er spesielt med Ann Helen er at hun langt utover det man kan forvente legger ned et stort arbeid med å gjøre sine ideer og opplegg tilgjengelige for oss andre, skriver bibliotekforeningen og refererer til begrunnelsen som forslagsstiller har kommet med.

- I løpet av de siste årene har hun laget utallige opplegg og utstillinger som hun gladelig har delt med oss andre. Hun var en av de første som dro i gang Harry Potter-fest i anledningen 20-års jubileet.

Powered by Labrador CMS