Statsbudsjettet 2025

Mer til digitalisering og KI ved Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets får over 50 millioner mer i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Det meste skal gå til digitalisering og trening av generative språkmodeller.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre tok i mot kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) på Nasjonalbiblioteket for å se på Nasjonalbibliotekets samling av Fosse-materiale.Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket
Publisert Sist oppdatert

– Folk jeg møter i resten av verden er djupt misunnelige på oss i Norge, fordi vi har kommet så langt og fått dette mandatet, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding. 

Mandatet han sikter til er utviklingen av nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens og trening av generative språkmodeller. 

KI på norsk og samisk

Nasjonalbibliotekets KI-oppdrag bygger på de enorme mengdene digitalisert innhold som NB forvalter. 20 millioner kroner foreslås bevilget i 2025 til å videreutvikle dette arbeidet. 

Målet er at norsk språk og norsk kunnskap skal bli en del av virkeligheten vår når kunstig intelligens tas i bruk. Dette er en forlengelse og utvidelse av arbeidet Nasjonalbiblioteket har gjort lenge for å sikre at digitale tjenester og programvare finnes på norsk, skriver de i pressemeldingen. 

Nasjonalbiblioteket skal nå også arbeide med å utvikle KI-redskaper for samiske språk. 

Mer til digitalisering

Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til Nasjonalbiblioteket med 20 millioner kroner for å utvide digitaliseringen av audiovisuelt kulturhistorisk materiale for arkiver, museer, bibliotek og private samlinger i Norge. 

– Dette gjør at vi vil kunne digitalisere enda mer kulturarvmateriale og øke hastigheten på digitaliseringen, sier Myhre.

På permanent basis foreslår regjeringen hvert år å bevilge 7,5 millioner kroner til Bokhylla-prosjektet, som gir folk i Norge digital tilgang til alle rettighetsbelagte bøker som er utgitt i Norge til og med 2005 via Nettbiblioteket.

I tillegg bekrefter regjeringen den årlige bevilgningen av 4 millioner kroner til Nasjonalbibliotekets satsing på Fosseforedraget og Fosseprisen.

Powered by Labrador CMS