Folkebiblioteket i Sunndal er nominert til Årets bibliotek 2024
– Møte mellom mennesker først
For Sunndal bibliotek på Nordmøre gir nominasjonen styrket selvtillit i arbeidet med å legge til rette for nye møter mellom mennesker. Biblioteksjef Lina Engelsrud gir et vellykket bærekraftprosjekt noe av æren for at de nå kniver om å bli Årets bibliotek.
– Hva føler dere nå?
– Sterk glede og dyp takknemlighet. Vi ble veldig overraska og overveldet da vi fikk vite at vi var nominert. Gleden bunner i at det er gøy å få til noe, og takknemligheten er sterkt knyttet til alle vi samarbeider med. Det er veldig mange som er med på å skape Sunndal folkebibliotek. Vi sender også tusen varme tanker til dem som har nominert oss, det kjennes godt og inspirerende å bli sett!
– Hva betyr denne nominasjonen for biblioteket ditt?
– Det betyr at vi får styrket selvtillit på det vi jobber med og for, nemlig å skape entusiasme og engasjement rundt biblioteket som møteplass, lesing og formidling av litteratur og deling av kunnskap og erfaringer. Det betyr også at vi tør å snakke enda høyere om behovet for å styrke og utvikle bibliotekene.
– Hvem eller hva har vært den viktigste inspirasjonskilden for å utvikle biblioteket de siste par åra?
– Folk i Sunndal og andre bibliotek! Og det at vi fikk være med på prosjektet Bibliotek og berekraft i regi av nasjonalbiblioteket og Møre og Romsdal fylkeskommune. Å delta i et vellykket prosjektarbeid var inspirerende fordi vi opplevde støtte og trygge rammer, men også fordi vi ble bedre kjent med bibliotek rundt oss og fikk oppleve at med økte ressurser og bærekraftsmål traff vi bredt med tilbudet vårt og fikk utviklet nye tilbud. En viktig inspirasjonskilde er også brukerne av biblioteket som kommer med forslag til arrangement og er med på å forme felleskapet rundt oss.
– Kan dere dele en situasjon fra det siste året da dere tenkte: Åh, nå er biblioteket vårt viktig!
– Vi har en del som bruker biblioteket hver dag, de komme gjerne før vi har slått på lyset, og de går sammen med oss når dagen er over. En dag var det en som sa at han skulle ønske vi hadde åpent lenger. Der traff han oss i hjertet. Arrangement som samler folk rundt vanskelige temaer som selvmord, ensomhet og vold i nære relasjoner gir også følelsen av å være viktig. Biblioteket kan være et sted som åpner for hjelp og fellesskap, og som løfter fram kunnskap og erfaringer i befolkningen. Vi føler oss også viktige når vi er med på å belyse det andre tjenester i kommunen jobber med, for eksempel en åpen samtale med familieveileder om vold i nære relasjoner. Når femten nybakte foreldre med sine babyer møtes til barseltreff på tirsdager, kjenner vi også at møteplassen er relevant for folks hverdag. Vi er viktige når folk oppdager noe nytt, deler en erfaring eller «bare» har en god opplevelse. Og så synes vi det var stas å ha statsminister Jonas Gahr Støre på besøk. Det er viktig at vi får mulighet til å invitere til møter mellom folk og makt.
– Hva er det viktigste konkrete målet dere jobber mot i dag?
– Møte mellom mennesker først. Det finnes noe å lære i enhver bok, slik er det også med folk. Vi vet så lite om hverandre. Målet er å bli litt betre kjent, skape et rom for litteratur, kunnskapsdeling, lesing, læring og opplevelser i samarbeid med andre.
– Om noen høyere i systemet kom i morgen og sa at neste år må stillingene halveres, hva er deres beste argument for ikke å kutte?
– Vår jobb er å være så relevante og uerstattelige at ingen ville komme på den idiotiske ideen å kutte i bibliotek. Så skjer det kutt likevel fordi noen tror at bibliotek er mekaniske utlån av bøker. Vårt argument er at biblioteket trenger folk som møter folk, for å være levende plasser. Ensomhet, utenforskap og dalende leselyst i befolkningen er store samfunnsproblem, uten bibliotek med ansatte på jobb som ser og møter andre mennesker, blir samfunnet fattigere og utsatte gruppe enda mer utsatt.
– Hva kunne dere gjort med et dobbelt så stort budsjett?
– Lengre åpningstid (drømmer om søndagsåpent!), mer formidling utenfor biblioteket, flere aktiviteter for barn i helgene, nye pc-er til store og små, gode stoler til fine lesekroker, kjøkken med steikeovn og stor benkplass, og vi skulle ha etablert en egen plass for arrangement som hadde lys og lyd og mulighet for blackbox. Jeg drømmer om at alle ansatte kunne reise på besøk til andre bibliotek, Deichman Bjørvika hadde vært gøy, men også mindre bibliotek som vi kan lære og bli inspirert av.
– Hva er det beste effektiviseringstiltaket dere har gjennomført de siste par årene?
– Det mest effektive vi har gjort, er å samarbeid med flere. Det er også det vi har hatt mest effekt av. At folk deltar, setter spor og preger biblioteket og er med på å skape bredde og mangfold. Vi har også hatt god effekt av å male vegger og skape rom. Det er viktig å skape et sted der folk kan trives.
– Dersom dere hadde makt til å gjennomføre en stor strukturell endring i Bibliotek-Norge, hva skulle det være?
– Skolebibliotekene skulle være et naturlig samlingssted og en del av alle barn og unges skolehverdag. Det skulle også bli slutt på at bibliotekarer satt i rare stillingsprosenter og ofte alene rundt på bibliotekekene. Utvikling krever at flere jobber sammen. Det er ikke til å forstå at en eller en og en halv ansatt på et bibliotek kan klare å oppfylle kravene i bibliotekloven – og det burde være et politisk mål å sikre at bibliotekekene har mulighet til å følge lovverket.
– Om dere vinner, hva vil dere bruke den ekstra oppmerksomheten til?
– Om vi er så heldige, skal vi løfte fram biblioteket og vise at for å skape en møteplass, en debattarena, øke leselysten, være inkluderende og jobbe med bærekraft og folkehelse, så trengs det ansatte mellom hylleradene, rundt bordene der planarbeidet i kommunene foregår, i avisene og på sosiale medium, bak skranken, på gulvet med bøker mellom hendene og barn på fanget og ute på formidlingstur med litteratur i sekken. Vi kommer til å strekke ut hånda enda mer og jobbe for at flere vil besøke oss, ha prosjekter og samarbeide med oss slik at vi utvikler oss og fortsetter å være en relevant og viktig plass for innbyggerne i Sunndal.