Utgave: 1/2021

Når gamle klær blir finere enn nye

Munnbind. Skjørt. Øyeposer for avspenning i yoga. Dette ble laget av brukte klær og kassert tøy, på syverkstedet til Midtre Gauldal folkebibliotek.

Munnbind. Sigrid Moe (13) og Tonje Karine Myklebost (13) har sydd hvert sitt munnbind, med veiledning fra blant andre Torill Haueng i Midtre Gauldal folkebibliotek.
Portrettet

– Kan du hjelpe meg? En av jentene som var med på syverkstedet for å lage munnbind, fikk problemer med den nye symaskina, som plutselig begynte å skramle og ramle. Hun spurte bibliotekmedarbeider Torill Haueng, som har peiling på symaskiner og redesign.

– Ja, jeg kan hjelpe deg. Det er undertråden som har satt seg fast, forklarer Haueng. Noen sekunder senere er undertråden på riktig plass igjen, og jenta kan sy videre på sitt munnbind.

Vi er på et av de syv folkeverkstedene i Trøndelag. Folkeverkstedet til Midtre Gauldal folkebibliotek på Støren er omdøpt til syverksted for anledningen, et verksted for den som ønsker å være med på redesign av klær. Biblioteket har kjøpt tre nye symaskiner, sakser, tøyklipper, skjærebrett, tråder og knapper. Pengene fikk de fra fylkeskommunen.

Fem jenter og en voksen kvinne møter opp på syverkstedet denne kvelden. Hver enkelt av dem skaper noe nytt av gamle klær og tøy som er kassert.

– Jeg og mamma var på biblioteket en dag og snakket med Torill. Vi spurte henne om å få bli med på syverksted, sier 13 år gamle Sigrid Moe som nå har fått hjelp med tråden på maskinen, og sitter og syr et munnbind på en av de nye, elektriske symaskinene. Hennes munnbind blir dobbelt. Den ytterste delen er laget av stoff fra en bukse, den innerste delen er stoff fra en genser. Stoffet klipte hun etter et mønster, før hun satte seg ved symaskina for å sy. Underveis fikk hun gode råd fra de voksne veilederne på syverkstedet.

– Forrige gang jeg var her, lagde jeg et enkelt munnbind. Det var enkelt. Nå syr jeg dobbelt munnbind, det er vanskelig, forteller Sigrid Moe.

Veiledning. Sigrid Moe (13) syr munnbind, mens Ingebjørg Rønning Haueng (12) syr poser til julekalender, under kyndig veiledning fra Ingebjørgs mor Torill Haueng.

Inspirert

Hennes venninne Tonje Karine Myklebost (13) sydde også munnbind.

– Sigrid spurte om jeg ville være med på syverksted. Hun inspirerte meg, sier Tonje Karine. De har sydd nesten likedan munnbind.

– Kanskje vi skal bruke dem når vi skal til byen, sier Tonje Karine og snakker om Trondheim som ligger noen mil nord for Støren. På Støren var det ingen som var smittet av korona, og derfor unødvendig å bruke munnbind.

Deltagerne på syverkstedet fikk hjelp av to syeksperter. Den ene er bibliotekmedarbeider Torill Haueng, som er ansvarlig for bibliotekets folkeverksted. Hun har drevet mye med redesign og sying, og de to siste årene arrangert juleverksteder på Kotsøy.

Haueng er utdannet lærer med kunst og håndverk som spesialområde.

Den andre syeksperten er Ann-Karin Svardalsås Wold fra Midtre Gauldal frivilligsentral. Hun ankom syverkstedet i en ytterjakke som hadde vært et pledd! Pleddet hadde hun redesignet og sydd om til jakke med fôr. Fôret innvendig i jakka er viktig, fordi vinden blåser rett gjennom ulla i det tykke stoffet.

Svardalsås Wold er utdannet i søm og har svært lang erfaring i å sy, blant mye annet kostymer til teater.

– Hvordan skal man sy et nytt skjørt av et gammelt skjørt og en gammel genser? Nå vet 12 år gamle Anne Buseth Malum svaret på det spørsmålet.

– Jeg fant stoffene på klesstativet i biblioteket. Jeg synes svart og hvitt passer veldig godt sammen, sier hun. Stoffet fra genseren var helt svart, mens stoffet fra skjørtet var i svart-hvitt mønster. Det ble med andre ord en brytning mellom helsvart og svart-hvitt mønster på det nye skjørtet hennes.

Full konsentrasjon. Anne Buseth Malum satt svært konsentrert da hun sydde. Vanskeligst var de siste sømmene, da hun sydde fast en bred strikk øverst på skjørtet.

– Å sy elastisk strikk til et fast stoff, er egentlig ikke for nybegynnere, sier Ann-Karin Svardalsås Wold, som hjalp henne litt.

Det var bestevenninna til 12-åringens bestemor som kom med ideen til å sy skjørt.

– Kanskje jeg skal bruke skjørtet nyttårsaften, sier Anne Buseth Malum.

– Skjørtet ble veldig fint, synes både Svardalsås og Haueng. De to er imponerte over hvor flinke deltagerne på syverkstedet er til å sy forskjellige ting.

Tid for syverksted i Midtre Gauldal folkebibliotek på Støren i Trøndelag. Fra venstre: Instruktør Torill Haueng, tvillingene Buseth Malum, Ingebjørg Rønning Haueng, Sigrid Moe, Tonje Karine Myklebost, Elin Mosbakken og instruktør Ann-Karin Svardalsås Wold.

Artig

46 år gamle Elin Mosbakken syntes også det var moro å være med på syverksted.

– Det er artig med redesign, og å sy sammen med andre. Det er også godt å få veiledning underveis. Hvilken søm skal jeg bruke til forskjellige stoffer som jeg skal sy? Hvilke syteknikker passer best? Disse spørsmålene får jeg svar på her.

Elin Mosbakken er yoga-instruktør.

– Jeg syr øyeposer for avspenning.

Hun snakker om poser som skal fylles med ris eller bokhvete, og så legges over øynene på yogadeltagerne når de ligger og skal slappe av.

– Jeg bruker bomullstoff fra gamle dynetrekk. Posene blir doble. Det ytterste laget skal kunne tas av og vaskes på 60 grader.

– Kanskje disse posene kan bli gaver til yoga-kurs-deltagerne mine, sier hun.

Redesign er mye mer enn å sy.

– Vi bruker stoffene – tøyet – om igjen, i stedet for å kaste det. Dermed unngår man å forurense ved å lage nye stoffer og farge disse stoffene. Redesign er bærekraftig, fastslår Elin Mosbakken.

Drøm

– En drøm gikk i oppfyllelse da vi kunne starte med folkeverksted i Midtre Gauldal folkebibliotek. Nå har vi et kreativt sted, hvor folk kan samles på tvers av generasjoner og uavhengig av kulturell bakgrunn. Alle er velkomne, sier bibliotekmedarbeider Haueng. – Dette er gøy.

På syverkstedet kunne deltagerne velge blant store mengder klær, duker, gardiner, bånd og mye mer. Haueng hadde samlet inn via Facebook. De fikk også mye fra frivilligsentralen.

Midtre Gauldal folkebibliotek regner med at de kommer til å drive folkeverksted på forskjellige måter i tre år fremover. Først redesign med syverksted, deretter juleverksted, og etter det kan det bli kurs i å lage animasjonsfilmer, kanskje også verksteder koblet opp mot de forskjellige fagene på videregående skole som holder til vegg i vegg. Mekanikk. Snekring. Det er mange muligheter. Hva med fluebinding? Det kan bli svært aktuelt med tanke på at en av Norges beste lakseelver, Gaula, renner gjennom Støren. Kursdeltagerne kan ta storlaksen på flue de har laget på biblioteket!

Gjenbruk. Dette skjørtet har 12 år gamle Anne Buseth Malum sydd av et gammelt skjørt og en gammel genser.

Mye fint

– Havfruekjole. Veske. Skjorte. Kjole. Votter. Munnbind. Skjørt. Øyeposer til yoga. Alt dette, og mye mer, ble laget i løpet av de første syverksted-kveldene til Midtre Gauldal folkebibliotek. Når kveldene med redesign og syverksted er over, blir symaskinene stående i biblioteket, slik at alle som ønsker å bruke dem, kan komme hit og lage noe fint, sier Haueng.

– Sy dine egne klær! Det er gøy å gå i klær som ingen andre har, klær du selv har skapt, sier Haueng og Svardalsås Wold i Midtre Gauldal folkebiblioteks syverksted.

Gjenbruk, redesign og ny teknologi

Det blir folkeverkested i bibliotekene i sju forskjellige kommuner i Trøndelag fylke.

– Vi har to målsettinger. Det ene er å øke fokus på gjenbruk og redesign, det andre er å stimulere til å utforske mulighetene i ny teknologi, sier Ola Kjevik som er seniorrådgiver næringsutvikling i Trøndelag fylkeskommune.

Bibliotekene i disse sju kommunene er med i prosjektet: Oppdal, Midtre Gauldal, Malvik, Inderøy, Ørland, Steinkjer og Namsos.

Det er politikerne i Trøndelag fylkeskommune, nærmere bestemt Hovedutvalg for næring, som bestemte seg for å sette i gang pilotprosjektet. Hver enkelt kommune får 300 000 kroner som i hovedsak brukes til å kjøpe inn utstyr.

– Folkeverkstedet er et gratis verksted på biblioteket, åpent for alle som liker å fikse, bygge, reparere og skape. I verkstedet finnes det forskjellige typer verktøy, men det viktigste verktøyet er brukerne og deres ideer. Folkeverkstedet vil bidra til å utvikle kreativitet, designferdigheter og teknisk kompetanse hos barn og ungdom i samarbeid med lokal frivillighet, sier Ola Kjevik.

Prosjektet ble startet i begynnelsen av 2020 og skal vare i tre år.

Powered by Labrador CMS