Utgave: 4/2022
Stortrives med bibliotek, bank og kultur
Etter et drøyt år under samme tak som Sparebank1 Østlandet og resten av kommunens kulturavdeling har biblioteksjef Eva Øiseth Wenstad i Våler i Solør bare godt å si om samlokalisering.
På Glommas østbredd, tre mil sør for Elverum og grensende til Finnskogen, som umerkelig glir over i Dalarnas län, ligger sentrum for kommunens 3600 innbyggere. Her er skolene, her er dagligvaren, her er klesbutikken og bilforretningen – og banken, biblioteket, kulturskolen, frivilligsentralen og kulturadministrasjonen, i samme bygg og med et innbydende fellestorg.
Ser seg ikke tilbake
Bak seg har Wenstad tre flyttesjauer på like mange år, den ene med 14 dagers varsel! Det måtte altså bli verre før det kunne bli bedre for de ansatte ved Våler folkebibliotek, men i dag ser de seg ikke tilbake. Kommunen er liten. Da blir samskaping og samarbeid veldig viktig, mener biblioteksjefen.
– Dette har vært et stort samfunnsprosjekt som vi alle mener er et løft for Våler. Det er mye lettere å samarbeide nå som vi er under samme tak. Biblioteket har vært meråpent i fem og et halvt år, og snart er også en meråpen kulturskole på plass i kjelleren. Vi planlegger også et «skaperrom» der som skal kunne bookes av frivillige lag og foreninger, eller brukes av oss på huset til workshops og makerspace.
Biblioteket har faste felles møter med banken for å fortelle hva som skjer. Alle i huset deler på ventesoner, aviskrok, møterom, kjøkken og pauserom og garderober – og på innkjøp av aviser og tidsskrifter til fellesarealet (men biblioteket står for rydding, magasinering og kassering – naturlig nok).
– Det høres ut som en artig løsning?
– Ja, der er en artig løsning, samstemmer biblioteksjefen, som priser seg lykkelig over samdriften.
Nye brukere hver uke
– Etter flyttinga har vi kommet litt lenger unna ungdomsskolen og mista noen ungdommer som pleide å henge på biblioteket, men vi er mye nærmere hovedgata Vålgutua. Ukentlig har vi flere nye brukere som dropper innom og skaffer seg meråpentkort. Bruken går opp, men ikke utlånet.
Torget på framsida rommer legesenter, helsestasjonen, psykisk helse- og rustjeneste, apoteket, Nav og en bilforretning. Folk stikker stadig innom på biblioteket når de først er i sentrum for å ordne noe, og vise versa. Det har vært usikkert om lokalbanken ville klare å overleve. Men samlokaliseringen med biblioteket har reddet også denne fellesarenaen.