Utgave: 1/2021

Tar et oppgjør med mytene

Bjørn Andreas Bull-Hansen ønsker å avlive klisjeene om vikingene. I serien Jomsviking går han grundig til verks og prøver å gi liv til ekte og troverdige personer. Og det har han lykkes godt med. Opplaget er nå tett på 130 000.

Research. – Jeg driver mye med research. Jeg drar for eksempel til steder hvor det har vært slag og bosetningssteder
Portrettet

– Jeg føler meg mer hjemme i vikingtiden enn i det moderne samfunnet. Jeg føler meg nært knyttet til det norrøne og jeg føler at denne kulturen er en stor del av min identitet, sier forfatteren Bjørn Andreas Bull-Hansen (48) som føler at han lever i feil tid.

Bushcraft

Det som særpreger oslomannen og forfatteren som slo seg ned i Onsøy utenfor Fredrikstad for mange år siden, er hans ønske å gå inn i tiden han skriver om. Akkurat det har falt seg helt naturlig, mener han. Han har derfor kjøpt et skogsområde på Onsøy, hvor han kan tilbringe mye tid ute i naturen for å kunne være «hands on».

– Jeg driver mye med research. Jeg drar for eksempel til steder hvor det har vært slag og bosetningssteder. Jeg reiser mye og leser mye, og har alltid vært veldig opptatt av å tilegne meg kunnskap. «Hands on-research» er også viktig for meg. Hvordan lagde vikingene for eksempel planker? Ild? Hvordan lagde de maten? Jeg er opptatt av håndverk, materialer og ressurser de hentet i utmarken. Jeg ser etter ting som folk ikke tror man ser etter, sier Bull – Hansen som er like mye kjent for sin YouYube-kanal som sine bøker. På det fjerde året har han nå hele 335 000 abonnenter. Her viser han hvordan vikinglivet kan ha vært og hvordan man kan overleve i naturen. Bushcraft, eller på norsk «overlevelse i villmarka», er stikkordet.

Flere bøker. – Det er vanskelig å bli kvitt mytene om vikingtiden, fastslår forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen, som ønsker å gjøre noe med det i Jomsviking-serien. Foreløpig foreligger tre bøker i serien, men det kan fort bli langt flere, lover han.

Kulturelt i front

Jomsviking – serien lå en stund og modnet, før den ble en realitet. Foreløpig er serien oversatt til ni språk, og den har fått anmelderne til å ta fram de store superlativene. «Imponerende». «Overgår seg selv» «Storslått skaldekunst». «Spenningen holder helt til siste side». «Særdeles troverdig». Danehæren er den tredje i serien og Bull-Hansen attende roman siden han debuterte med novellesamlingen Syv historier fra Vestskogen i 1996. Bull-Hansen lover at det blir minst ti bøker i serien Jomsviking, den fjerde foreligger allerede til våren. Han har mye på hjertet og mener at hvis det er én del av vår identitet som det er verdt å ta vare på, så er det nettopp vikingtiden.

– Det er mange myter om vikingtiden. Fremdeles blir vikingene sett på som rå og ukultiverte. Dette er myter som det dessverre er vanskelig å bli kvitt. Og det er mange fordommer om denne perioden. I virkeligheten var våre norrøne forfedre teknologisk og kulturelt i front av sivilisasjonen i vår del av verden, og man kan lære mye av vikingtiden. I dag blir de billiggjort av underholdningsindustrien, og det synes jeg er leit. De som lager bøker, scenespill og filmer, kan ofte lite om vikingtiden, sier forfatteren som samtidig innrømmer at ikke alle deler av vikinglivet var så bra, for eksempel slaveri.

Får aldri idétørke

– Hvorfor skriver du?

– Det å skrive har blitt en sentral del av meg. Jeg har fortellerglede og et budskap jeg ønsker å formidle. Og jeg antar at jeg har en livlig fantasi. Motivasjonen? Det har jeg aldri tenkt på. Jeg skriver lett, må jeg vel si. Det kommer bare. Jeg har blitt bevisst på å verne meg. Får jeg roen, får jeg også inspirasjon. Jeg skriver fra fire om morgenen og fram til ni. Når jeg har skrevet 1500 ord, er jeg som regel ferdig for dagen. Da har jeg også materiale som ligger og venter til neste dag.

– Har du hele hendelsesforløpet klart for deg når du begynner å skrive?

– De store linjene har jeg ganske klart for meg. Mye blir forandret underveis, det blir mye redigering. Personene kan ta sine valg uavhengig av hva jeg vil og det kan forandre deler av historien. Når romanen er «ferdig» må jeg gå igjennom den flere ganger. Det er et stort arbeide, og mye fordi det er jeg som er den mest kritiske av alle. Jeg blir aldri fornøyd. Det er alltid rom for forandringer.

Bull-Hansen sier at karakterene mer eller mindre dukker opp av seg selv med alle sine særegenheter.

–Karakterene fremstår som egne selvstendige individer som tar sine egne valg som kan overraske selv meg. Jeg føler ikke at jeg må drive og konstruere karakterer.

Ble for mye å håndtere

Høsten 2015 etablerte Bull-Hansen Nidhogg Forlag, etter å ha utgitt 15 bøker på store, norske forlag. Det var behovet for å ta kontroll over hele prosessen som var bakgrunnen for å etablere sitt eget. Men da første bok i Jomsviking – serien kom i 2017 og raskt ble en bestselger, tok det veldig av og forfatteren følte behov for hjelp. Det endte med at Gyldendal tok over serien.

–Gyldendal er flinke, de legger ting til rette og gjør livet enklere for meg. Jomsviking ble jo først utgitt på eget forlag, men så ble det for mye å håndtere. I dag trives jeg veldig godt i Gyldendal.

Powered by Labrador CMS