Utgave: 1/2020

Unike dagbøker lokker turister til britisk bibliotek

I Halifax i Yorkshire kan vi virkelig snakke om at biblioteket er en katedral av bøker. Biblioteket har eget kirkespir, og inne er det en kombinasjon av nytt, lekkert interiør koblet sammen med rester av kirken som en gang sto her.

Gammelt og nytt. Ingen kirke dette, men det nye bibliotekbygget i Halifax i Nord-England. Tårnet fra den gamle kirken er integrert i nybygget.
Bok

Men i sommer er det ikke den fantastiske arkitekturen, men noen helt spesielle dagbøker som har trukket besøkende fra hele verden til Central Library and Archives i Halifax nord i England.

Og det startet med en TV-serie. «Gentleman Jack» handler om Anne Lister, en bemerkelsesverdig kvinne som levde i Halifax mellom 1791 og 1840. Grunnen til at vi vet så mye om henne, er at hun skrev dagbok hver eneste dag fra 1806 til hun døde i 1840. Dagbøkene består av 7.720 sider, rundt fem millioner ord.

Bøkene er ekstremt detaljerte, ned til hva ting kostet, temperatur, hvor lang tid det tok å gå til ulike steder, hva menyen var, hvordan det sosiale livet utspilte seg. Anne Lister var landeier, drev gruvedrift, var fjellklatrer, språkmektig og reiste Europa rundt i store deler av sitt liv. På en av reisene besøkte hun også Norge.

Men det er først og fremst for sitt kjærlighetsliv hun er blitt kjent i dag. Lister regnes som den første moderne lesbiske, og beskriver i detalj – i kode – i dagbøkene sine affærer med kvinner. Rundt en sjettedel av dagbøkene er skrevet i kode.

I 1834 inngikk Anne Lister og Ann Walker det som ses på som det første ekteskapet mellom lesbiske i en Holy Trinity Church i York. I fjor satt York Civic Trust opp en minneplate utenfor den lille middelalderkirken for å hedre Anne Lister.

Dagbøkene hennes er i dag en del av UNECSCO UKs dokumentarv, er digitalisert og er gjort tilgjengelige først og fremst på grunn av én kvinne – Helena Whitbread. Hun har jobbet i 32 år med å tyde og kode Anne Listers dagbøker, og har gitt ut utdrag fra dagbøkene i bokform.

Katedral. Elementer av den gamle kirken går igjen i det nye biblioteket i Halifax i Yorkshire.

Turisteksplosjon

TV-serien er blitt til takket være Sally Wainwright, som er fra Yorkshire. Hun står bak en rekke britiske TV-serier tatt opp i området, og har i 20 år jobbet med å få laget en serie om Anne Lister. Wainwright betegner Listers dagbøker som «lesbiskes Rosettastein».

Listers historie er kjent i Halifax og området rundt, men har fram til nå vært ganske så ukjent i resten av verden.

Alt endret seg da TV-serien, som er produsert av HBO og BBC, i vår hadde premiere på HBO i USA. Senere er serien med Suranne Jones i tittelrollen vist i en rekke land, også her hjemme via HBO Nordic.

– Allerede dagen etter at serien var vist i USA, hadde vi besøk av de første amerikanerne. De hadde kastet seg på første fly for å komme til Halifax for å se hvor Anne Lister bodde og for å se dagbøkene hennes. Og mange har kommet hit igjen og igjen, forteller Bobsie Robinson i kulturetaten i Calderdale kommune, der Halifax er kommunesenter.

Anne Lister bodde på Shibden Hall litt utenfor Halifax sentrum. Det er også her store deler av TV-serien er tatt opp. Lynn Grady, som har ansvar for besøkstjenesten ved museene i Calderdale, forteller at de raskt forsto at TV-serien kom til å bli en suksess, men at interessen har vært overveldende.

Smart nok bestemte kommunen seg for at her kan flere nyte godt av den store interessen TV-serien har skapt, og det var naturlig å la biblioteket stille ut noen av dagbøkene siden biblioteket også huser Calderdales arkiv.

– Det morsomme er at vi nå har besøkende i biblioteket fra hele verden. Det har vært en helt fantastisk interesse. Historikere har kommet hit, og selvfølgelig også svært mange fra LGBT-miljøet, sier Bobsie Robinson.

Fantastisk. Det fantastiske rosevinduet fra den gamle kirken er beholdt i biblioteket i britiske Halifax.

Møteplasser

Det nye biblioteket ble åpnet i 2017, ligger bare et par hundre meter fra stasjonen i Halifax og er for mange turister inngangsporten til byen.

Uavhengig av «Gentleman Jack» har nybygget ført til at både utlån og besøk har gått i været. Faktisk har antall besøkende gått opp med nesten 50.000, fra 237.700 I 2016/17 til 287.500 i 2017/18.

– Det som er spesielt bra, er at vi ser at stadig flere unge bruker biblioteket, sier Robinson.

Hun forteller at som i Norge, er det mye snakk i Storbritannia om å utvikle bibliotekene som møteplass, og det er noe de er svært opptatt av i Calderdale. Kommunen har rundt 200.000 innbyggere og 21 bibliotekfilialer i tillegg til hovedbiblioteket i Halifax. Men også her står noen filialer i fare for å bli lagt ned. Ifølge Robinson fordi lokalene rett og slett ikke er bra nok.

– Vårt mål er at bibliotekene skal være levende, lokale møteplasser, sier Robinson.

Bokskatt. Anne Listers tettskrevne dagbok fra 1832-33 kan beundres på biblioteket i Halifax.

Stort kulturprosjekt

Hovedbiblioteket sto ferdig som del av et større kulturprosjekt for å utvikle bysentrum. Vegg i vegg ligger et nytt kunstsenter og fra utsiden av biblioteket går en rett inn på en kjempeplass der Halifaxs berømte Piece Hall ligger. Dette var en gang en gedigen markedsplass for håndvevede tekstiler, bygd på slutten av 1700-tallet. Slike bygninger/torg fantes svært mange steder, men kun den i Halifax er tilbake.

– Det nye biblioteket ble bygd samtidig med restaureringen av Piece Hall, forteller Bobsie Robinson.

Der biblioteket nå står, lå Square Church. Kirken var i bruk mellom 1857 og 1969. Etter den tid ble den ødelagt av to branner, og det meste av kirken ble revet. Men spiret og rosevinduet ble bevart og er i dag altså en del av biblioteket.

– Vi har vært opptatt av å bevare samtidig som vi har bygget nytt, forteller Robinson.

Og skal vi tro de som jobber i biblioteket, har reaksjonene fra publikum vært bare positive. Alle som kommer inn gjennom dørene, har samme begeistrede reaksjon, blir vi fortalt. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Rett innenfor inngangsdøren ser vi rett bort på den hvelvede buegangen fra kirken, og idet vi går opp trappen åpenbarer det gedigne rosevinduet seg.

Og prislappen på det hele? Ifølge det lokale nettstedet Examiner Live har det kostet rundt 9 millioner pund – cirka 100 milloner kroner.

Flere detaljer om bygget på LDN Architetcts nettside – https://www.ldn.co.uk/architecture-projects/calderdale-central-library-and-archives/

Stolt. Bobise Robinson, ansvarlig for bibliotekene i Calderdale, er stolt av at biblioteket i Halifax nå kan stille ut flere av dagbøkene til Anne Lister.
Powered by Labrador CMS