Utgave: 3/2020
Viktigheten av det fysiske rommet
Jeg savner kontoret mitt, jeg savner biblioteket, kinoen og konsertscenen. Jeg trenger det fysiske rommet.
Et av de viktigste smitteverntiltakene under koronapandemien, er redusert kontakt mellom personer. Dette tiltaket har ført oss til hjemmekontor og sosial og kulturell karantene. Siden 12. mars er vi blitt eksperter på møteplattformer som Zoom og Teams. Her kan vi i det minste se hverandre og telefonmøtets tid er definitivt forbi. Vi vinker til bestemor på Facetime og drikker vin med venner på Skype. Kulturinstitusjoner og kulturarbeidere har holdt konserter og bokprat fra stua eller kjøkkenet via digitale kanaler. Alt har fungert helt fint.
Men det er ikke nok for meg. Jeg har rigget meg til i sofaen med pc for å høre Sofi Oksanen og Peder Kjøs snakke og har fått invitasjon til noe som føles som hundrevis av konserter fra folk jeg aldri har hørt om. Og jeg har forsøkt. Men så tar jeg meg i det, at plutselig sitter jeg der og sjekker yr.no eller nrk.no på telefonen. Eller jeg rydder litt avisbunken under bordet, og hei, der lå det et gammelt Prosa jeg kan kikke litt i. Og se på konserter på en liten pc-skjerm… snork. Ikke helt det samme som full sal og stormende jubel.
Jeg har et stille og rolig hjemmekontor. Kjøleskapet er fullt av godsaker og kaffen er klar. Men som en kollega sa «det er så forbanna godt å være på kontoret». Jeg er helt enig. Jeg liker å være på jobben. Jobben inkluderer også kolleger, småprat og kviss, ideer og samarbeid. Det har blitt mange digitale møter og vi får snakket om sakene på agendaen og gjort vedtak. Men det var det. Noe nettverksbygging inspirerer ikke disse digitale møtene til.
Bibliotekrommet har vært begrunnet i behovet for å oppbevare fysiske informasjonssamlinger. Denne begrunnelsen eksisterer ikke lenger. Vi kommer ikke til biblioteket bare for å låne bøker og biblioteket er ikke lengre et rom med bøker. Biblioteket er et bruksrom, et sted for mennesker, det er et viktig tredje sted. Alle typer bibliotek har hatt et stort fokus på den digitale utviklingen og hvordan bibliotekene skal bidra og tilby brukerne det de forventer. Nå har vi i de siste årene sett et større fokus på betydningen av det fysiske rommet. Det gjelder både hvordan læringsmiljøet på campus skal være og hvordan rommene i folkebibliotekene skal brukes. Se på bibliotek som Stormen eller Biblio Tøyen.
Jeg tror ikke framtiden er heldigital. Jeg vil være til stede i rommet hvor kulturen, kunnskapen og møtet mellom mennesker skjer, her og nå. Jeg tror ikke at bibliotekene mister sitt publikum. Vi trenger det fysiske rommet mer enn noen gang.
Lederen er også denne gangen skrevet av generalsekretær, da vi i skrivende stund ikke har fått valgt en ny leder.