USA-tur del 2 - Game Maker Academy

52 Spill og Bibliotek-1.jpgDen 1. november i fjor dro fem ansatte ved Drammensbiblioteket og en fra ABM-utvikling på studietur til USA. I forrige nummer skrev vi om konferansen Gaming Learning and Libraries Symposium, denne gangen tar vi for oss besøk ved to bibliotek som på hver sin måte har satset på dataspill.

 

Den 1. november i fjor dro fem ansatte ved Drammensbiblioteket og en fra ABM-utvikling på studietur til USA. I forrige nummer skrev vi om konferansen Gaming Learning and Libraries Symposium, denne gangen tar vi for oss besøk ved to bibliotek som på hver sin måte har satset på dataspill.

 

- Av Popkult-gruppa ved Drammensbiblioteket

 

52 Spill og Bibliotek-1.jpgEtter at konferansen var ferdig dro vi til Wilmette Public Library, like nord for Chicago, for å besøke Brian Meyer og hans Game Maker Academy. Vi fikk også møte Brians ivrige elev, Stephen, som viste oss en del av sine spill og hjalp oss i våre forsøk på å programmere.

        Game Maker Academy er et tilbud, rettet mot ungdom, hvor de lærer å lage dataspill. Gjennom fem uker lange kurs (to timer pr. uke) lærer de programmering, lydredigering og grafisk design. Tilbudet blir utviklet i samarbeid med ungdommene og undervisningen er utformet som en workshop, der det av og til holdes forelesninger (blant annet av profesjonelle spillutviklere) og der de andre ganger jobber i grupper. Et av hovedpoengene med klubben er at de unge selv skal ta kontroll over spillmediet og ikke bare passivt konsumere.

 

SPILLUTVIKLING. Ved hjelp av enkle verktøy lager ungdommene dataspill fra grunn av. Til selve spillutviklingen bruker de hovedsaklig to programmer, Scratch og Game Maker. I tillegg bruker de programmer til å redigere lyd (Audacity), lage musikk (Anvil Studio) og lage grafikk (GIMP). Alle programmene er gratis, noe som gjør det svært budsjettvennlig å starte opp et slikt tilbud. Etter å ha fullført kurset kan de forsette ved å delta på månedlige samlinger i biblioteket.

        Scratch er laget av MIT (Massachusetts Institute of Technology) og er et superenkelt klikk og dra-program som kan brukes til å lage enkle spill og multimedia-presentasjoner. Innebygd i programmet er det også en modul som lar deg laste opp spillene du lager til en nettside så andre kan prøve det. I Wilmette pleier de å begynne kurset med å vise en 20 minutters videoinnføring i Scratch, deretter får ungdommene prøve seg på egenhånd. De fleste har faktisk ikke behov for så mye mer opplæring i selve programvaren utover dette. Hovedfokuset for de ansatte blir deretter å hjelpe til med ideer til spill og feilretting.

 

KILDE TIL LÆRING. Game Maker er også et klikk og dra-program, men i tillegg til å passe for nybegynnere, har det avansert funksjonalitet som gjør at man kan lage mer avanserte spill. For mange kan det nok være greit å begynne med Scratch og deretter bevege seg over på Game Maker. Game Maker har såpass mange muligheter at du kan jobbe ganske lenge med det uten å bli lei. Programmet har, i likhet med Scratch, innebygd funksjonalitet for å dele spillene man lager med andre.

        Begge programmene er en god kilde til læring gjennom praktisk utprøving. Siden verktøyene er så enkle å bruke lærer man seg prinsipper om programmering og spilldesign nesten uten at man merker det selv. Og gjennom praktisk utprøving får ungdommene et bedre grep på abstrakte begreper innen matematikk og fysikk.

 

ANN ARBOR. De siste dagene av turen vår tilbrakte vi i Ann Arbor, en liten universitetsby omtrent en times kjøring utenfor Detroit. Ann Arbor District Library (AADL), med Eli Neiburger i spissen, er ledende på dataspill i bibliotek i USA. AADL består av hovedbiblioteket og fire filialer. Tre av filialene er bygget mellom 2004 og 2008, og vi fikk omvisning på disse. De nye filialene er moderne og lyse, og har et klart og gjennomtenkt miljøperspektiv. Det er smarte løsninger for strømsparing og oppvarming, og det er stort fokus på godt inneklima.

        Hovedbiblioteket er gammelt og slitt, men det er planer om å bygge et nytt bibliotek. Vi fikk også en omvisning på nettsidene til biblioteket. AADL ligger langt fremme når det gjelder nettjenester, de har blant annet en såkalt sosial katalog som lar brukerne legge til egne emneord og kommentere katalogposter (Sopac - The Social Opac, utviklet av John Blyberg). Det er også mulig å kommentere all postene på nettsidene, og særlig postene om spilling gjør dette til aktive forum. Aktiviteten her er høy, og Eli Neiburger fungerer som en slags moderator.

        AADL startet med dataspill i 2004. Bortsett i fra pc-spill til barn har de ikke dataspill tilgjengelig i biblioteket. På en del av filialene er det egne pc-er (Mac mini) i barneavdelingen som bare er til å spille på. For de litt eldre barna og ungdommene satser AADL på store turneringer og konkurranser, der det sosiale, i tillegg til konkurranseaspektet, står i fokus.

 

SPILLKVELDER OG "KAMPER". Det arrangeres spillkvelder på alle filialene, men hovedturneringene går på hovedbiblioteket. Turneringene er veldig profesjonelt oppbygd, og man får følelsen av at dette nesten er et idrettsarrangement. Året er delt inn i to sesonger, og det spilles "kamper" hver måned. Før hver sesong er det "pre season" med innledende runder. I et rom i tilknytning til spillrommet er det bygget opp et lite tv-studio hvor ungdommer sitter og kommenterer kampene. Videokommentarene sendes ut i spillrommet og gir et enda større inntrykk av idrettsarrangement. Noen av kampene direktesendes også på AADLs nettsider, med kommentarer.

        De største turneringene er Pokèmon for de mellom 7 og 13 år, Super Smash Brothers Brawl og Rock band for de fra 13 opp til 18 år. I Super Smash Brothers Brawl og Rock Band er det noen få regler for å få lov til å være med i turneringene; man må være medlem av et lag/band, hvert lag/band må ha fire deltagere, og laget/bandet må ha et navn. I Pokèmon spilles de innledende rundene på hver enkelt deltakers Nintendo DS, finalekampene spilles på storskjerm på Nintendo Wii.

 

NORSK OVERSETTELSE. AADL har utviklet et nettbasert turneringssystem, GT-system, som gjør det enkelt å gjennomføre konkurranser og holde oversikt over poeng. Systemet lager også rankinger, så man kan vite hvordan man ligger an til en hver tid, og hvordan man har gjort det i forhold til tidligere kamper. Man kan også bruke GT-system når man skal holde turneringer mellom bibliotek, både nasjonalt og internasjonalt. Drammensbiblioteket har fått lov til å oversette det til norsk, og vi håper å ha det klart i løpet av våren 2009.

        I tillegg til turneringene avholder AADL hver desember en bankett, GT Awards and Grudge Banquet, hvor man oppsumerer spillåret. På banketten blir det delt ut premier i de forskjellige turneringene, det blir også delt ut en folkepris, Peoples Choice Award, til en som har utmerket seg i løpet av året. De aller beste får æren av å innlemmes i Hall of Fame.

 

 

Game Maker - no.wikipedia.org/wiki/Game_Maker

Scratch - scratch.mit.edu/

Game Maker Academy ved Wilmette Public Library - www.gamemakeracademy.org/

Ann Arbor District Library - www.aadl.org

GT System - www. gtsystem.org

Sopac - www.thesocialopac.net/