Byvandring blant stengte bibliotek

64-Nye Deichman.JPGArtikkelforfatteren benytter den tredje søndagen i advent 2009 til en gåtur i Oslo sentrum. Kirkeklokkene kimer, snart åpner butikkene. Men biblioteket er stengt.

 

Foreløpig er Nye Deichman bare en trafikkmaskin og en blogg.

 

Av Svein Arne Tinnesand

 

- Nye Deichman er enn så lenge bare en blogg - for andre - men for oss er Nye Deichman nå mer realiserbart enn noensinne, sier  Monica Nyhus, regionsjef ved Deichmanske bibliotek, i en kommentar til Tinnesand.

64-Nye Deichman.JPGArtikkelforfatteren benytter den tredje søndagen i advent 2009 til en gåtur i Oslo sentrum. Kirkeklokkene kimer, snart åpner butikkene. Men biblioteket er stengt.

 

Foreløpig er Nye Deichman bare en trafikkmaskin og en blogg.

 

Av Svein Arne Tinnesand

 

 

(Oslo, desember 2009) Jeg lovte redaktøren da jeg traff ham en lørdag formiddag i desember på Grønland at jeg skulle skrive en grundig og skarp artikkel om bibliotekpolitikken. Likevel valgte jeg å bruke tiden på søndagen til å gå tur i Oslo sentrum.

     Det enkleste for meg er å starte med å gå opp Borggata der jeg på venstre hånd ser en mursteinsbygning der det står «BIBLIOTEK» med store bokstaver på veggen. Det er ikke biblioteket til forskningsstiftelsen FAFO som holder til på området. Det er bygget der den gamle filialen på Grønland holdt til tidligere. Dette bygget ble innflyttet i 1930, men filialen på Grønland ble opprinnelig etablert i Åkerbergveien i 1906 som Deichmanske biblioteks aller første filial. Jeg velger derfor å følge Åkerbergveien et lite stykke før jeg legger oppover Sigurds gate og rett på det som ble Gamle Oslo filial i 1991 i Hagegt. 32 på Tøyen. Lokalet er i ferd med å tømmes, det visste jeg jo. «Nye» Gamle Oslo filial skal åpne på Tøyensenteret femti meter lenger mot vest over nyttår. I følge planene skal den nye filialen satse på selvbetjening. Nå har de dekket vinduene med gråpapir og det er ikke lenger mulig å følge med om det er framgang i innredningsarbeidet.

     Forrige gang jeg var på Tøyensenteret og kikket inn på det som skulle ble det nye biblioteket ble jeg stoppet av en mann som lurte på om det ikke var bibliotek her lenger. Da jeg fortalte ham at det åpnet i januar, ble han fortvilet, han trengte et bibliotek nå. Denne formiddagen er det folketomt på Tøyensenteret og jeg legger i vei i retning Munch museet, der noen japanske turister med store fotografiapparater står og tar bilder denne kalde søndagen. Porten til botanisk hage er stengt og jeg går rundt parken på nordsiden for å komme meg til Grünerløkka.

 

Det er fremdeles ikke mange folk ute, jeg treffer en sliten kar som leter i søppelkurvene etter tomflasker når jeg kommer på Schous plass. Her ligger Grünerløkka filial som ble bygget i 1914 og var den aller første bygningen i Norge som ble bygget til biblioteksbygg. Biblioteket på Grünerløkka er også et spesialbibliotek for tegneserier med «Serieteket» i loftsetasjen. Våren 2009 la kulturminister Trond Giske fram Stortingsmeldingen om bibliotek her. I høst har filialen vært rammet av nedskjæringer som gjør at den ikke lenger har åpent på søndager. Under høstens budsjettbehandling i bystyret ble det klart at biblioteket likevel kan ha søndagsåpent til neste år.

     Veien videre går over «eventyrbrua» som egentlig heter Ankerbrua, men i 1937 ble Dyre Vaas skulpturer med motiver fra norske folkeeventur plassert på brua. Det var bare få år etter at det nye hovedbiblioteket i Oslo ble åpnet. Allerede den gang var det ett ankepunkt mot biblioteket på Hammersborg at det hadde for mange trapper. Trappene er der i dag også 76 år etter åpningen. Som rogalending legger jeg selvsagt merke til at biblioteket ligger på Arne Garborgs plass. Under statsbudsjettbehandlingen i begynnelsen av desember ble det lagt på plass 7 millioner kroner til nytt Garborgsenter i Time kommune. Et senter som skal lokaliseres sammen med nytt hovedbibliotek i kommunen. Time kommune på Jæren har i likhet med Oslo holdt på i over 20 år for å finne en passende plass å lokalisere sitt nye hovedbibliotek. Nå er de i gang med byggingen.

 

Jeg fortsetter søndagsturen min videre ned mot Bjørvika. I dag er området først og fremst preget av at området har vært og fortsatt er en trafikkmaskin. Likevel, den nye operaen gir bud om et område som inneholder andre kvaliteter. I det vakre vinterlyset over fjorden er det allerede mange som har samlet på operataket for å nyte stemningen. Det er i dette området at det nye hovedbiblioteket i Oslo etter planen skal bygges. Byggestart skal være i 2012 eller 2014, foreløpig er Nye Deichman bare en blogg. I Dagsavisen ble det hevdet at forslaget til plassering av nytt hovedbibliotek i Oslo er utenfor allfarvei.

     Selv legger jeg turen videre over brua fra operaen til Oslo sentralbanestasjon, går forbi nedgangen til T-banestasjonen og gjennom galleri Oslo som rommer busstasjonen. Galleri Oslo er et merkelig bygg som etter yappe-tiden på 80-tallet, ble stående tomt. Dette var ett av byggene som i sin tid ble foreslått til hovedbibliotek. Det ikke mange vet, er at bygget i sin østre ende i dag inneholder et bibliotek. Det er det lille fagbiblioteket til den private NITH (Norges informasjonsteknologiske høgskole) som til neste år skal samarbeide med bibliotekutdanningen på Høgskolen i Oslo om undervisning for bibliotekansatte som vil lære mer om dataspill.

     Når jeg kommer ut i Tøyengata har det gått en time side jeg passerte den nedlagte bibliotekfilialen i Borggata. Kirkeklokkene kimer over Grønland, om noen timer åpner butikkene for søndagssalg i adventidstiden. Bibliotekene holder fortsatt stengt.

 

 

- - - -

 

 

Deichman holder åpent!

 

kommentar.jpgDrift av bibliotek innenfor en til tider ustabil kommunal økonomi er en utfordring som noen ganger betyr økte rammer i en ende samtidig som man kutter i den andre enden. Dette er store utfordringer hvor bibliotekledelsen blir stilt overfor vanskelige valg som ikke alltid samsvarer med det man måtte ønske for utviklingen av biblioteket.

     Nesten samtidig med at vi endelig kom i gang med arbeidet mot Nye Deichman førte den øvrige budsjettsituasjonen til at Deichmanske bibliotek måtte redusere åpningstiden. Dette ble spesielt synlig ved at våre søndagsåpne bibliotek måtte stenge. Imidlertid førte søndagsstengte bibliotek til økte rammer for 2010 og Majorstuen og Grünerløkka kan åpne på søndager igjen fra og med 1. mars 2010.

     Gamle Oslo filial er den eldste filialen til Deichmanske bibliotek og har vært flyttet på flere ganger. Etter lang tids leting etter nye lokaler har vi nå flyttet inn på Tøyensenteret og er nå åpent igjen for publikum. Biblioteket har fått bedre og svært tilgjengelige lokaler med delvis nytt inventar. Dette gir nye og spennende muligheter for et lite bibliotek, og ekstra spennende blir det når vi utpå vårparten åpner Gamle Oslo som selvbetjent bibliotek.

     Bruken av Deichmanske bibliotek øker på tross av de reduksjoner vi har hatt. Bruken av Gamle Oslo økte selv om vi har holdt stengt i lengre perioder. Vi gleder oss til å se resultatene for 2010! Vi ser at der hvor vi har bygget nytt eller gjort andre endringer med lokalene strømmer brukerne til og vi få enda flere! Dette lover bra for Nye Deichman som vi planlegger skal kunne ta i mot minst dobbelt så mange brukere som vi gjør i dag.

     Grünerløkka filial er vår eldste bygning i Norge bygget som bibliotek og skal ivaretas samtidig som vi skal sørge for en moderne bibliotekdrift. Målet er en totalrenovering av bygget innen jubileet i 2014.

     Nye Deichman er enn så lenge bare en blogg - for andre - men for oss er Nye Deichman nå mer realiserbart enn noensinne. Vi jobber for harde livet med de viktigste bibliotekplanene i - kanskje Norges? - i Deichmans historie! Vi skal skape noe nytt som vi håper vil invitere og inspirere både brukere, andre bibliotekfolk og bevilgende myndigheter - og slik at både byvandrere og bibliotekvandrere alltid vil komme til åpne dører på biblioteket.

 

http://www.deichman.no

Bloggen til nye deichman: http://nye.deichman.no/.

 

Av Monica Nyhus, regionsjef ved Deichmanske bibliotek.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.