Lokker med pannekaker

14-15 Pannekake.jpgBarn og unge lokkes til kunnskap om våre påsketradisjoner med liflig duft av pannekaker mellom reolene i Ski bibliotek.

 

Tekst og foto: Sidsel Valum, frilansjournalist

Barn og unge lokkes til kunnskap om våre påsketradisjoner med liflig duft av pannekaker mellom reolene i Ski bibliotek.

 

Tekst og foto: Sidsel Valum, frilansjournalist

 

14-15 Pannekake.jpgDuften av pannekaker kjennes på lang vei. Det er folksomt mellom reolene i Ski bibliotek på fetetirsdag rett etter fastelavn.

     - I dag er det verdens pannekakedag, forteller biblioteksjef Kirsten Annaniassen Furulund, som for anledningen står med forkle og steker pannekaker. En gruppe førsteklassinger fra SFO i Hebekk skole har benket seg ved langbordet og ser ut til å sette stor pris på pannekaker med blåbærsyltetøy og lønnesirup, etter lesestund i barne- og ungdomsavdelingen.

     I løpet av dagen har tretten grupper fra barnehager og SFO i Ski vært innom. Barne- og ungdomsbibliotekar Randi Rosasen har lest eventyret om apekatten Nils som lager pannekaker igjen og igjen. De venter enda flere grupper før biblioteker stenger.

     Utenfor vinduet tråkker folk over høye brøytekanter i Ski sentrum, mens det stekes nye stabler av pannekaker mellom reolene inne i biblioteket.

     - Til nå har vi laget 30 liter med røre, forteller biblioteksjef Kirsten Annaniassen Furulund.

 

Fornøyde brukere

Knut Christensen (70) er innom Ski bibliotek ofte for å lese aviser.

     - Pannekakene smaker nydelig, sier pannekakekjenneren, som har bodd i Canada og Nederland.

     - Der er det egne pannekakehus og mer tradisjon for å servere pannekaker. Canada har et lønneblad i sitt flagg, og lønnesirup er fast tilbehør til pannekaker der, forteller han. For anledningen har Ski bibliotek fått lønnesirup fra den kanadiske ambassaden i Norge til servering på pannekakedagen.

     - Jeg synes det er et glimrende tiltak. Ski bibliotek er flinke til å skape interesse for biblioteket. Jeg skal også følge foredragsserien deres om den forbudte historien, som handler om den andre verdenskrig, sier Knut Christensen.

     - Kjempegode pannekaker, sier også Karen Gjetrang (12). Hun går i 7. klasse på Ski skole og er innom biblioteket en gang i uken for å låne bøker og lydbøker.

     - Jeg er mest interessert i krim og spenningsbøker, forteller hun.

 

Pannekakedagen

Bibliotekar Elin Westgård Hansen i Ski bibliotek forteller hvordan ideen til pannekakedagen oppsto.

     - Vi oppdaget at vi har meter på meter med bøker om jul, julemat og juletradisjoner, men lite om merkedagene fra faste til påske, sier hun. Nysgjerrigheten ble vakt. Hun begynte å google etter informasjon om påsken på internett.

- Jeg fant at mange bibliotek i Danmark har hatt tradisjon for å arrangere pannekakedag på fetetirsdag, som er første tirsdag etter fastelavn. Ja, da fant jeg ut at dette faktisk er verdens pannekakedag, som blir markert i mange land, forteller hun.

     Elin Westgård Hansen forteller om hvordan man i tidligere tider hadde tradisjon for karneval og å spise godt før fasten ble innledet. I dag spiser vi boller på fastelavnssøndag og markerer med egg til pynt og på tallerkenen i påsken, uten at vi alltid vet hva som er bakgrunnen.

     - Vi arrangerer Pannekakedagen for å skape blest om biblioteket, og vil senere evaluere det. Til nå har vi bare fått positiv respons, sier biblioteksjef Kirsten Annaniassen Furulund. Hun utelukker ikke at det arrangementet vil bli et fast innslag i biblioteket.

 

Biblioteket som tradisjonsbærer

Biblioteket ønsker å understreke sin rolle som tradisjonsbærer og vil bidra til å skape større bevissthet om gamle tradisjoner knyttet til tiden rundt påsken. Gjennom utstillinger for voksne, unge og barn vil Ski bibliotek prøve å synliggjøre både de tradisjonene som fortsatt holdes i hevd, og glemte tradisjoner.

     - På fetetirsdag var det om å gjøre å få i seg flest mulig måltider. Denne dagen ble også kalt syvmålsdagen. Vanlig kost var gjestebudskost som rømmegrøt, fete kjøttretter og mølje. På blåmandagen dagen før var det fleskeretter som var i fokus, forteller Elin Westgård Hansen. Det er tradisjoner som trolig ingen følger i dag, men som likevel kan fortelle noe om tidligere tiders levemåte.

 

Barnehager og skoler

I rammeplanen til barnehagene heter det at de skal "la den kristne kulturarven komme til uttrykk blant annet gjennom høytidsmarkeringer" (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver 2006).

     Ski bibliotek har lett i bokhyllene for å finne litteratur om påsketradisjonene. Biblioteket har barnehagebibliotek i flere barnehager og har en viktig rolle gjennom å formidle litteratur til barn.

     Også større barn og ungdom er i målgruppen. Med krimgåter fra melkekartonger som inspirasjon, har biblioteket invitert elever i ungdomsskolen til å lage sine egne krimgåter. En jury skal kåre de beste krimgåtene, og alle skal henges opp på en egen utstillingsvegg.

 

 

- - - - - - -

 

Bøker og nettsteder:

"Påsketradisjoner: fra karneval til Valborgsaften." Av Kari Filberg, Landbruksforlaget (2002)

"Mari Vassause og den hellige Margareta" Av Birger Sivertsen, Andresen & Butenschøn (1998).

Påsketradisjoner:

http://www.historie-online.dk/special/paaske/index.htm
<http://www.historie-online.dk/special/paaske/index.htm>

http://www.sideburn.demon.co.uk/olney/pancake.html

 

http://www.sideburn.demon.co.uk/olney/pancake.html>
 
 Østerriksk pannekake: Kaiserschmarrn:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarren