BF og frykten for det ubetjente

8 Them-4.jpgleder.jpgMonica Deildok i Bibliotekarforbundet er skeptisk til ubetjente bibliotek. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Det går an å se på ubetjente bibliotek som et positivt tillegg, som til sammen gir brukerne et bedre og mer fleksibelt tilbud - og ikke som en eneste stor trussel mot et fullverdig bibliotektilbud. (Bildet er fra det "selvbetjente biblioteket" i Them på Jylland.)

8 Them-4.jpgleder.jpgMonica Deildok i Bibliotekarforbundet er skeptisk til ubetjente bibliotek. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Det går an å se på ubetjente bibliotek som et positivt tillegg, som til sammen gir brukerne et bedre og mer fleksibelt tilbud - og ikke som en eneste stor trussel mot et fullverdig bibliotektilbud. (Bildet er fra det selvbetjente biblioteket i Them på Jylland.)

Det finnes allerede bibliotek som kan kalles ubetjente. Jeg har besøkt to av dem, ett i Danmark og ett i Norge. Da jeg besøkte byen Them på Jylland i august 2009, fikk jeg høre en positiv historie. Der ble ikke selvbetjeningen oppfattet som en trussel, men som et brukervennlig supplement. Selvbetjeningen kommer i tillegg til vanlig åpningstid og har gitt byens 2000 innbyggere langt bedre service enn tidligere. I Them har den totale åpningstiden steget fra 24 til 58 timer i uka etter at biblioteket innførte selvbetjening.

Biblioteksjef Karin Svendsen er helt klart positiv: "Vi ønsker å være fleksible og gi brukerne et best mulig tilbud. I dag ser vi at mange lånere ønsker å bruke biblioteket også utover kvelden. Det gir oss også mer tid til de brukerne som er her på dagtid, da dagen ikke blir like oppstykket som før."

I Vest-Agder fant jeg en annen variant av ubetjent bibliotek - "bibliotek i butikk". Noen er skeptiske til denne blandingen av ånd og kommers. Det skjønner de ikke i Marnardal, her har "bibliotek i butikk" blitt en suksess.

Jeg må jo innrømme at jeg var noe spent da biblioteksjef Janne Wigemyr fortalte om opplegget. Jeg så for meg en liten krok hvor et par av butikkens reoler var tømt for supper og hermetikk og fylt med bøker. Overraskelsen var derfor stor da vi fulgte skiltet til biblioteket inne i butikken. Her var det ikke snakk om et par butikkhyller med bøker, men et lite rom, en minifilial, med skjønnlitteratur, faglitteratur og barnebøker - og selvsagt PC. På bordet lå en fersk "Lindesnes Avis", lokalavisa for området.

Biblioteket i Jokerbutikken i Marnardal fungerer slik at brukerne betjener seg selv, og finner de noe de vil låne, hjelper butikkpersonalet dem med den biten. Men en dag i uka - og det er viktig mener Wigemyr - tilbringer en fagutdannet bibliotekar noen timer i biblioteket og gir det profesjonell oppstramming. Det samlede utlånet i Marnardal har gått opp som en følge av butikkbiblioteket. For brukerne gir "filialen" i Jokerbutikken et kjærkomment bibliotektilbud, selv om det er langt fra fullverdig.

Jeg forstår ikke hvor Monica Deildok, vil med "Lederen har ordet" i Bibliotekaren 3/2010, hvor hun er bekymret for at selvbetjening må gå ut over servicen og tilbudet. Hun kan ikke tenke seg noe "mindre spennende enn et utbetjent bibliotek". Men hvorfor tenke så kategorisk enten-eller? Hvorfor ikke heller tenke både-og? Langt på vei underkjenner hun også biblioteksjefene i Them og Marnardal sine erfaringer.

Det hele lukter mer laugstenkning og profesjonshegemoni enn visjonen om at bibliotek skal drives etter det bibliotekariske aksiomet "for the benefit of the user".

- Odd Letnes