Fra innsiden av BOBCATSSS 2010

72-74 Pilottaborgen i vinterdrakt. Foto_ Kjetil Rognstad.jpg(Parma, Italia) Etter uker med forberedelser og måneder med forventninger er det en utrolig følelse å spasere ned Via Garibaldi på vei til åpningen av det 18 BOBCATSSS symposiet. Jeg er omgitt av historiske bygninger jeg kun har sett i turistbeskrivelser; Pilottaborgen, Teatro Regio og Steccatakirken for bare å nevne noen.  I butikkvinduene henger Parmaskinkene tett i tett og digre hjul med Parmesanost står stablet oppå hverandre...

 

Av Frøydis Tveter, masterstudent ved Høgskolen i Oslo, avd JBI

72-74 
Pilottaborgen i vinterdrakt. Foto_ Kjetil Rognstad.jpgpiler-red.jpg(Parma, Italia) Etter uker med forberedelser og måneder med forventninger er det en utrolig følelse å spasere ned Via Garibaldi på vei til åpningen av det 18 BOBCATSSS symposiet. Jeg er omgitt av historiske bygninger jeg kun har sett i turistbeskrivelser; Pilottaborgen, Teatro Regio og Steccatakirken for bare å nevne noen. I butikkvinduene henger Parmaskinkene tett i tett og digre hjul med Parmesanost står stablet oppå hverandre.

    Jeg forsøker å blande meg ubemerket med morgenrushet og kan ikke unngå å bli en smule misunnelig på de italienske studentene som har en så fantastisk skolevei.  I tillegg er universitet i Parma et av verdens eldste, grunnlagt allerede på 1200-tallet. Med forventingene skrudd i taket ankommer jeg Aula Magna i følge med nærmere 300 andre deltakere fra nesten 100 ulike nasjoner.

    Åpningsseremonien er vakker og høytidlig med kammermusikk og taler. Litt trist er det da at det flotte lokalet bare holder litt høyere temperatur enn det er utendørs. I mine nyinnkjøpte støvletter blir tærne mer og mer følelsesløse, og min tidligere misunnelse svinner sakte sammen med dem. Finanskrisen har rammet Italia hardt. Rektor Gino Ferretti kan opplyse om at skolen ikke har penger til å varme opp lokalene om vinteren, ei heller avkjøle dem om sommeren. Ulempen med 800 år gamle bygninger er med ett veldig påtagelig.

 

Etter den høytidelige åpningen og en lengre lunsj starter den lange rekken av presentasjoner. Hoveddelen av disse holdes i en nyere del av universitetet der temperaturen er mer levelig. Det viser seg at første foredragsholder ikke har rukket frem. En ung svensk jente får dermed æren av å starte, og hun forteller om Web 2.0 i svenske bibliotek. Jeg må beundre måten hun beholder roen, og håper jeg selv vil fremstå like sikker og rolig når jeg skal i ilden dagen etter.

    Studenter i bibliotek og informasjonsfag fra hele verden blir oppfordret til å bidra på symposiet med presentasjoner av fagartikler, workshops eller plakater som de lager alene eller sammen med lærere. Det sendes inn forslag i form av et sammendrag (abstract) som kort beskriver innholdet. Dette blir vurdert av en jury satt sammen av de organiserende skolene. Dersom bidraget blir antatt inviteres bidragsyterne til symposiet for å presentere det. Dette gir studentene erfaring i å forberede og å presentere bidrag i internasjonale sammenhenger.

 

Jeg føler meg veldig klar og gleder meg til å komme i gang. Sammen med min medforfatter Tor Sveum inntar jeg podiet og får tildelt en god gammeldags håndholdt mikrofon. Ingen diskret klype i kragen her nei! Sveum har fått rollen som sufflør og jeg skal stå for den muntlige presentasjonen. Vi har skrevet en oppgave om visjonene og realitetene i den nye bibliotekmeldingen. Litt overrasket kan jeg konstatere at jeg overhodet ikke er nervøs. Presentasjonen går utrolig lett. Jeg klarer til og med å slenge inn noen humoristiske kommentarer som løser opp stemningen.

    Tiden går forbausende fort og det blir litt knapt på slutten, men jeg kommer i havn, får noen spørsmål fra salen som jeg klarer å svare på, og kan takke kledelig ydmykt for applausen. Vi får et realt stykke med parmesanost som takk for deltakelsen og kan nyte resten av konferansen som publikum. Full av nyfunnet faglig selvtillit kaster jeg meg uredd ut i en etisk debatt om spill i bibliotek på en workshop senere på dagen. Det oppleves utrolig befriende.

 

En viktig del av BOBCATSSS-konferansen er den nettverksbyggingen som skjer på tvers av landegrenser og mellom studenter og lærere innen bibliotek- og informasjonsmiljøet. Det arrangeres derfor flere sosiale tilstelninger for å støtte opp om dette. Under symposiet i Parma sto selvsagt god mat og drikke sentralt. Den første sosiale middagen ble holdt i restauranten Trattoria del Tribunale, et sted som Eivind Hellstøm anbefaler i sin bok Gode adresser. Det var litt problematisk at lokalet egentlig var for ca 100 personer, og at vi var nærmere 200. At maten måtte bæres opp en smal trapp gjorde ikke saken bedre. Hele måltidet dro ut i tid. Heldigvis var vinen allerede på plass, og selv om det var trangt var maten fantastisk. Det intime lokalet bidro til at de ulike delegasjonene ble blandet og vennskap på tvers av faglig nivå og landegrenser oppsto.

      Andre kveld var helt uforglemmelig. Den ble arrangert i Luisa Maria av Borbon sin litterære salong. I Circolo de Lettura e Conversazione (klubb for konversasjon og litteratur) holdt hun konversasjonssirkler på midten av 1800 tallet for datidens intellektuelle elite. Lokalet er vakkert dekorert, og langs veggene er det tett i tett med gamle bøker. Et himmelrike for bokinteresserte. Vi ble underholdt med ekte italiensk opera og fikk rikelige mengder med mat og vin.

     Da vi kom ut hadde det falt minst 10 cm snø og dette ga opphav til en skikkelig snøballkrig mellom Norge, Ungarn og Finland. Det ble en del fulltreffere før vi fant frem til en passende pub. Finnene hadde skaffet seg full oversikt over byens beste utesteder så det var en fordel å henge seg på dem, selv om de var uforskammet treffsikre snøballkastere. Den norske og ungarske delegasjonen var allerede blitt godt kjent gjennom forberedelsene til neste års BOBCATSSS, så tonen var lett og vennskaplig.

 

Avslutningsseremonien var spesiell for de norske studentene. De fikk overta det offisielle BOBCATSSS flagget sammen med Ungarn og Østerrike som et symbol på at de skal være medarrangører neste år. På toppen det hele ble vår egen professor Ragnar Audunson tildelt prisen for årets BOBCAT. Dette er en pris som gis til personer som har engasjert seg spesielt i å promotere europeisk bibliotek- og informasjonsvitenskap. Vi ble naturlig nok veldig stolte!

      Den siste dagen avsluttes med sightseeing til Parmas turistattraksjoner og en uformell middag på et av byens utesteder. Når det nærmer seg stengetid har ingen veldig lyst til å bryte opp, men det er ikke mange nattåpne utesteder midtvinters en onsdagskveld i Parma. En av ungarerne tok initiativ og spurte en pubeier i nærheten om det greit at 200+ studenter inntok lokalet hans. Naturlig nok var han veldig åpen for det og han hadde nok sitt livs største overskudd den kvelden.

Med en faglig selvtillit som har nådd nye høyder og med en rekke nye Facebookvenner tar jeg farvel med Bella Italia og BOBCATSSS 2010.

      På bakgrunn av de erfaringene jeg sitter igjen med vil jeg oppfordre flere studenter fra vår utdanning om å delta på neste års konferanse i Szombathely i Ungarn. Du kan delta med en faglig presentasjon, enten alene, sammen med andre studenter eller sammen med lærere ved utdanningen. Det er ikke sikkert den blir antatt, men da kan du delta som tilskuer. Uansett kan jeg love at det blir en opplevelse for livet som vil styrke din faglige utvikling og utvide ditt faglige og sosiale nettverk.  

 

- - - -


BOBCATSSS er et årlig symposium og ligger under den europeiske organisasjonen EUCLID (European Association for Library and Information Education and Research). Det ble første gang arrangert i 1993 i Budapest.  Akronymet står for høgskolene og universitetene som først ble medlem:

 

B    Budapest, Ungarn

O   Oslo, Norge

B    Barcelona, Spania

C    Copenhagen, Danmark

A   Amsterdam, Nederland

T    Tampere, Finland

S    Stuttgart, Tyskland

S    Szombathely, Ungarn

S    Sheffield, Storbritannia

 

Ruud Bruyns ved Hogeschool i Amsterdam var initiativtaker for arrangementet og skolen var medarrangør på de første symposiene. Etter hvert har flere land blitt medlemmer. Studenter fra bibliotek- og informasjonsutdanninger over hele Europa er hvert år ansvarlig for planlegging, finansiering, markedsføring og gjennomføring av arrangementet. To eller tre høgskoler/universiteter er arrangører hvert år. I år var det Universitet i Parma som var vertskap med hjelp fra Manchester Metropolitan University og Liverpool John Moores University. Temaet var "Bridging the digital divide: libraries providing access for all?".

    Neste år er Szombathely, Ungarn  vertskap, og Høgskolen i Oslo skal sammen med Eisenstadt, Østerrike være med å arrangere. Tema for konferansen neste år er "Finding new ways". Studenter fra Høgskolen som deltar i arrangeringen får dette som en del av-

 

 

 

Kilder:

 

Hellstrøm, Eivind. (2003) Gode adresser, Europa rundt med ganen som veiviser. Oslo. Pantagruel forlag

 http://en.wikipedia.org/wiki/Bobcatsss

http://euclid.hio.no/bobcatsss/

http://bobcatsss2011.com/

 http://bobcatsss2010.unipr.it/

Les mer:

http://www.hio.no/content/view/full/115787