Digital kompetanse endelig anerkjent!

SekkenLeif_Logo.jpgHvem visste at Sekken Leif er en ihuga dataspiller?

 

SekkenLeif_Logo.jpg

Jeg spiller dataspill. Men det har tatt tid å bli anerkjent i en verden full av lesehester og andre nerder. Det begynte på ungdomsskolen. Jeg kjøpte et håndholdt dataspill hvor jeg ved å knappe på noen taster kunne teste min digitale kompetanse. Ved ny pers kvitterte spillet med en artig høy lyd. Men den håpløse lærergjøken innførte forbud i timene, fordi vi skulle konsentrere oss om skolearbeidet på skolen! Derfor måtte jeg spille mer hjemme - ofte til langt på natt - særlig etter at nettspillene kom. Men lærerne hadde jo knapt noe som kunne kalles digital kompetanse den gangen.

 

Jeg fikk en viss anerkjennelse for min digitale utvikling tidlig. I min første jobb ble et såkalt eventyrspill installert på den ene (!) datamaskinen vi hadde. Det var gjennom andre dataspillere jeg fikk vite om dette - slik var det den gangen - alt foregikk i det skjulte. Men så ble belastningen på datamaskinen for stor i arbeidstiden, og spillet ble stengt mellom 0800 og 1800. Men - det ble ikke forbudt - og vi skjønte at vi var mange! Dette var oppmuntrende, men jeg jublet ikke akkurat, det ble jo langt kjedeligere på jobben.

      I dag er digital kompetanse anerkjent på arbeidsplassene. Vi spiller nok helst i det skjulte, men jeg er sikker på at snart blir dataspill like godtatt på jobben som å lese nettaviser, laste ned musikk, bestille ferieoppholdet, betale regninger i nettbanken, eller bare surfe rundt på veven. For vår stadig mer avanserte digitale kompetanse er jo uunnværlig i dagens samfunn.

 

Kulturavdelingen i Rogaland fylkeskommune har nylig gitt oss avgjørende støtte. "Barn som ikke får spille dataspill fra tidlig alder kan bli digitale analfabeter" sier kulturavdelingen, og legger til at "barn som ikke får prøvd seg på dataspill kan bli hengende etter på en rekke områder". Jeg håper at den gamle skjeggapa fra ungdomsskolen leser dette! Dette har gitt meg inspirasjon til kjempe videre for en utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå i dataspill. Mange av oss har en realkompetanse som kan fylle alle professoratene som må lyses ut! Bibliotekarutdanningen i Oslo bør merke seg at det snart er flere anmeldelser av dataspill enn bøker. En nyorientering av studiet er opplagt.

      Men vi er ikke i mål ennå. Som et eksempel på hvor utviklingen vil gå, har jeg lagt inn noen anførselstegn i teksten for å markere såkalte sitater. Med ganske alminnelig digital kompetanse vil du finne at de er hentet fra Aftenposten. Som om det endrer på saken. Jeg er jo helt enig i det som er kopiert inn! Derfor: bort med slike unødvendige anførselstegn. Studenter med avansert digital kompetanse kan produsere både bachelor- og masteravhandlinger på no time hvis de tenker som meg. Det ryktes at noen få studenter allerede har fått en velfortjent A på denne metoden. Utrolig nok mener likevel mange lærere at studentene skal si det de mener med egne ord, og fortsatt bruker sensorer ved høgskoler og universiteter millioner av kroner på å avsløre at vi henter våre analyser og meninger fra nettet.

     Det er jo nettopp det som er digital kompetanse, menneske!

     Men jeg blir ikke så aggressiv lenger når jeg hører om disse motkreftene. For nå er jeg sikker på at vi vinner fram til slutt. Fornuften er på vår side.

 

- Sekken Leif