Føde for kropp og sjel

8-9 Marnardal.JPGNoen er skeptiske til å blande bøker og butikk. Det skjønner de ikke i Marnardal, for det har "bok i butikk" blitt en suksess, forteller biblioteksjef Janne Wigemyr (bildet).

 

 

Tekst og foto: Odd Letnes, red.

8-9 Marnardal.JPGNoen er skeptiske til å blande bøker og butikk. Det skjønner de ikke i Marnardal, for det har "bok i butikk" blitt en suksess, forteller biblioteksjef Janne Wigemyr (bildet).

 

 

Tekst og foto: Odd Letnes, red.

 

- Se her, ja, nye plakat, sier biblioteksjef Janne Wigemyr og peker. "Velkommen til biblioteket". Vi står utenfor Joker-butikken i Bjelland, som er ei lita bygd i Marnardal (2200 innbyggere) i Vest-Agder.

     Da vi for litt siden satt og pratet om "bok i butikk" i kommunens nye hovedbibliotek på ungdomsskolen i Øyslebø, tre mil sør for Bjelland, så jeg for meg en liten krok hvor et par av butikkens reoler var tømt for supper og hermetikk og fylt med bøker. Overraskelsen var derfor stor da vi passerte kassa og fulgte skiltet til biblioteket inne i butikken.

     For her er det ikke snakk om et par butikkhyller med bøker. Det er snakk om et lite rom, en minifilial, med skjønnlitteratur, faglitteratur og barnebøker - og selvsagt PC. På bordet ligger ne fersk "Lindesnes Avis", lokalavisa for området. Den er det mange som kommer innom for å lese, forteller Wigemyr.

 

Så enkelt. Mens vi står og prater, kommer to lånere innom. Det er to av de store bokslukerne som låner flere romaner i uka.

     - Vi har hele tiden ca 2600 bøker her, og passer på å fornye samlingen med jevne mellomrom. Hver onsdag er også en av oss bibliotekarer her oppe og rydder og ser til at alt er i orden, slik at det blir enklest mulig for brukerne å betjene seg selv.

8-9 Marnardal-3.JPG     Helt selvbetjent er butikkbiblioteket ikke. Lånerne finner det de vil ha, men det er butikkpersonalet som foretar registreringen i bibliotekets database. Vi går ut i butikken og hilser på butikksjefen, Knut Tisland (bildet), som tar sin økt i kassa.

     - Når kunden kommer med en bok, gjør vi bare sånn, sier han og viser hvordan han leser av strekkoden på en bok.

     - Da blir dette registrert i kommunens bibliotekkatalog vi vet hvilke bøker som til enhver tid er utlånt, skyter Wigemyr inn.

     Det er ikke til å stikke under en stol at det var en ørliten skepsis blant butikkens ansatte da de også skulle være bibliotekfolk.

     - Men etter et par uker gikk det som smurt. I dag er det like greit å låne ut en bok som å selge et brød. Jeg er sikkert på at butikken har økt omsetningen på grunn av bibliotektilbudet, sier Tisland.

 

Norges første. Også utlånet har gått opp. Wigemyr forteller at ideen kom opp på et bygdemøte i Bjelland høsten 2004. På den tiden slet nærbutikken og var truet med nedleggelse. Møtet var arrangert for å diskutere tiltak som kunne styrke butikkens kundegrunnlag. En av ideene var å flytte deler av folkebibliotekavdelingen på skolen til ledige lokaler i butikkbygningen. Avdelingen hadde bare åpent tre timer i uka og kunne ikke akkurat varte opp med de store utlånstallene.

     - Kort tid etter bygdemøtet ble Vest-Agder fylkes bokbuss lagt ned, og dermed forsvant den også fra Bjelland, hvor den hadde stoppested både på heia og ved skolen. Så tanken om å etablere en bibliotekenhet i butikken, ble bare mer og mer interessant, sier Wigemyr. Hun forteller at etter at Vest-Agder la ned bokbussen, satte fylket av midler til liknende tiltak. Det gjorde at Marnardal fikk støtte fra både "næring og kultur" til å opprette "bok i butikk".

     Og i 2006 åpnet Norges første "bok i butikk" i Marnardal, tre år før Trond Giske pekte på "bok i butikk" som en av mulighetene framover da han lanserte bibliotekmeldinga i vår. I første omgang skulle prosjektet gå over tre år, men er så vellykket at alle parter ønsker å fortsette.

 

Interessen øker. I dag har interessen for en slik tjeneste begynt å våkne og Wigemyr har allerede fått flere henvendelser fra kolleger rundt i landet som lurer på om dette kunne være noe for dem.

     - Har du noen gode råd å gi?

     - En viktig forutsetning er at butikken kan stille et egnet areal til disposisjon og at biblioteket kan stille med faglært personale en fast tid en gang i uka. Det er dessuten viktig at både butikken og biblioteket er tent på oppgaven. Det er først når begge parter satser, vi får den såkalte "vinn-vinn-situasjonen", sier Wigemyr (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.).