Frasernes Lyrik og Stemningens Forfuskning af Virkelighedssandser[1]

SekkenLeif_Logo.jpgOm bibliotekmeldinger og andre lyriske utsagn. Eller: Hva er en gjeter i kunnskapsallmenningen?

Bibliotekmeldingen var så elegant i sin høgstemte prosa at nå trodde vi bibliotekløftet måtte komme. I ettertid har både vi og avisene vaklet litt mellom hvorvidt bibliotekene er budsjettvinnere eller -tapere. De fleste heller til det siste.

ABM-utvikling fikk i alle fall midler som kan brukes til utvikling av modellbibliotek. Her må det tenkes søknad. Av midlenes omfang har jeg skjønt at det ikke dreier seg om en modell i full skala, snarere tvert imot. Min første tanke var derfor bok i butikk, på buss, trikk eller tog. Veldig interessant er ryktene om at hele 64 togstasjoner blir ledige snart (har vi virkelig så mange igjen?). Flere av dem er like store som ett middels folkebibliotek og ville nok kreve hele søknadspotten - selv uten bøker. Skulle vi likevel makte å presse inn noen bøker, ville de ligne for mye et bibliotek, og det er nok ikke meningen med et modellbibliotek. Jeg tror imidlertid ikke at disse ideene holder. Filialer er heller ikke in lenger.

Mange sier biblioteket må være der folk er. Det er jeg enig i. Det er jo utenkelig at folk flest skal komme til bibliotekene av egen fri vilje og eget behov. Derfor tror jeg mer på bibliotek på fotballkamper og popkonserter. En god ide, som du får gratis av meg, er å bygge et modellbibliotek inn i de gode gamle pølse- eller sjokoladeboksene som sikkert bestemor og -far kan beskrive for deg. Plasser bøker, dataspill og en miniPC for instant surfebehov og nedlasting i hver av dem. Gå så ut til folket og spre kvalitetssikret informasjon. Trekk en Ipod eller en minnepinne på inngangsbilletten. En vinn-vinn situasjon for bibliotekene og arrangørene".

Men jeg er i tvil om dette er godt nok. I en utlysning av et bibliotekseminar ved Høgskolen i Oslo omtales framtidas bibliotekarer som "Gjetere i kunnskapsallmenningen" og som "kurator og sivilpedagog"! Men hvordan finne en dekkende modell for dette? Siden de ikke forklarer hva dette er, kastet jeg meg på Google. Jeg fant "gjeter" som oppslagsord i Wikipedia. Her sto det at "En gjeter er en person som har til jobb å passe på en flokk husdyr". Greit, men hvem i huleste har hatt glød nok til å legge inn denne overraskende definisjonen fredag 15.juni 2007 kl 14.12, dvs midt i arbeidstida for de fleste? De andre uttrykkene står jeg helt fast på. Særlig sivilpedagog.

Dette blir vanskelig. Det virtuelle drømmebiblioteket har noen allerede realisert. Dataspillbiblioteket er standard i dag. Bok i butikk er for kjipt. Fjellbiblioteket er nedlagt. Bokbussene lider gradvis samme skjebne. Alt er prøvd før. Ingen søknad fra meg denne gangen. Jeg bruker bare noen få bibliotek sånn ca 5 gr pr år. De er gode nok modellbibliotek for meg. Bibliotekarene også. Så lenge jeg får hva jeg vil ha. Og det skjer fortsatt. Men hvor lenge varer det?

- Sekken Leif

Tittelen på denne epistelen skal være et utsagn fra en dansk litteraturkritiker. Lar seg ikke avsløre via et simpelt søk på veven. Send en dokumentert løsning til redaktøren. Han vil sikkert belønne den heldige rikelig.

[1] Funnet på veven