På lånte truger i skogen
Studentene går på lånte truger i dype skoger ovenfor biblioteket til høgskolen på Evenstad. Tid for å studere dyrespor og snødybde. Kanskje kommer ulven…
Vi møter hovedbibliotekar Sarah Loftheim i biblioteket som holder til i et romslig bygg på Campus Evenstad. Der har biblioteket over 30 par truger og flere enn 40 par ski stående i et eget rom – for utlån.
– En kjempefin ordning, synes både hun i biblioteket, studentene og de som underviser dem. Biblioteket er en del av Høgskolen i Innlandet, avdeling Evenstad, et studiested for anvendt økologi, skog og utmarksfag.
Denne dagen skal om lag 30 studenter ut i skogen. Sarah Loftheim låner ut truger til noen av dem, slik at de kan bli med på ekspedisjonen. Studentene Markus Stock og Bjørnar Eikenes finner hvert sitt par truger og tar dem med seg under armen. Flere med dem benytter anledningen til å låne truger.
Studentene kjører i privatbiler opp til skogen hvor det er mye løs snø på veiene. Bilene ploger seg framover i løssnøen på skogsbilveier, flere kilometer oppover Evenstadlia. Der oppe fordeler studentene seg i forhåndsbestemte grupper.
Aktive studenter
Studentene får instruksjoner av Christian Bianchi Strømme, som er biolog og førsteamanuensis med fagområde økologi.
– Vi anvender studentaktive læringsmetoder ved at studentene løser forskningsorienterte oppgaver gjennom samarbeid. Hensikten er å øke studentenes læringsutbytte, forklarer han. Studentenes data inngår i et langsiktig forskningsprosjekt som omhandler sammenhenger mellom dyreaktivitet, vegetasjon og snøegenskaper.
Nesten alle tar på seg truger, unntatt noen få som bruker solide fjellski. En i hver gruppe har en bambusstav og tommestokk til å måle snødybde og spor.
Skogen ser ut som et postkort. Julekort. Snøen ligger tykk og hvit på de lange, tunge og store grenene til grantrærne.
Studentene måler dybden på snøen til mellom 60 og 80 centimeter. Uten truger, ville de tråkket dypt ned, og turen ville blitt blytung. De som bruker ski, får store problemer med å komme seg fram i den tette granskogen.
Men hvor er dyresporene? Noen spor er det mulig å se så vidt, men det har vært snø og vind de siste døgnene, slik at disse er svært utydelige. Studentene på vår gruppe måler derimot dybden på snøen på nøyaktig riktig sted som de fant fram til på GPS.
Jerv
Mobiltelefonen til student Bjørnar Eikenes ringer. – Hallo! Etter en kort samtale, forteller han at han snakket med en av sine studiekamerater i en av de andre gruppene som går et annet sted i skogen. – De gikk på en jerv!
Jerven sprang så raskt at de ikke fikk tid til å ta bilde av den. Men sporene ble målt, ferske og fine.
Elg, rev og rådyr er blant mange andre dyr som ferdes i denne skogen. Men denne dagen får vi ikke øye på noen av dem, heller ikke sporene.
Hvor er ulven? Campus Evenstad er et svært sentralt sted for den som er interessert i ulv, og spesielt kjent via all forskning som er utført der opp gjennom årene. Ulven er et brennbart tema. Noen vil ta vare på ulvene i Norge fordi disse dyrene er viktig å ha i norsk natur. Andre vil fjerne ulven, fordi ulven tar sauene til gårdbrukerne når dyrene ferdes fritt i skogen og på fjellet om sommeren. Ulven fører med seg frykt og elendighet, mener motstanderne.
Vi ser ingen ulvespor og hører ingen ulv hyle. Men mange på Evenstad har sett den før.
Studentene foretar sine målinger. Etter noen timer i skogen reiser de ned til Campus Evenstad og biblioteket igjen. Det de lånte, leveres tilbake til biblioteket.
– Trugene fungerte veldig bra. De var lette og gode å gå med, synes studentene.
– Utlån av truger og ski er et veldig fint tilbud, sier førsteamanuensis Christian Bianchi Strømme.
– Dette er også et velferdstilbud til studentene. Ved å låne truger og ski kan de komme seg ut i naturen, understreker han.
Campus Evenstad ligger midt på en slette, et stort jorde, to mil sør for kommunesenteret Koppang i Stor-Elvdal i Østerdalen i det nye Innlandet fylke. Rett utenfor døra til biblioteket er det oppkjørte skiløyper.
Ekstra service
– Utlån av ski og truger er en ekstra service som vi har lyst til å gi. Som bibliotek har vi utlånssystem. Derfor tok vi over utlånet etter at avdelingen selv lånte de ut for mange år siden. Samarbeidet mellom biblioteket og høgskolens avdeling på Evenstad er svært godt, sier Sarah Loftheim.
– Når studentene kommer og låner truger og ski, blir de kjent med biblioteket. Det kan bli lettere for dem å komme tilbake hit. Og når vi blir bedre kjent med dem, kan vi gi dem ekstra god hjelp med utlån, tilpasset det faglige, understreker hun.
To timer
Biblioteket låner ut ski og truger mellom klokka 11 og 12 mandager og onsdager. Når ski og truger blir mye brukt, slites de og blir etter hvert utslitt. Studiestedet, avdelingen på Campus Evenstad, betaler for nye ski og truger når det trengs.
Biblioteket holder til tett inntil kantinen, og der er det store vinduer med fantastisk utsikt mot jordene, elva og åsene på andre siden av Glomma.
– Hei! Jeg ser ulv ute på isen på Glomma! Har du kikkert? Det var en av studentene som spurte om dette for en tid tilbake. Og kikkert fikk studenten låne fra biblioteket for å studere det ville dyret nærmere.
Biblioteket låner ut både kikkert, GPS-er, tablets og takstvesker med utstyr til å måle trær i skogen.
Lite og trivelig
Biblioteket til Campus Evenstad er lite.
– Her er det veldig fint å arbeide, et sted med veldig godt miljø, sier Sarah Loftheim. Biblioteket har svært god kontakt med det faglige miljøet på høgskolen der.
Biblioteket har mange bøker til fagene skog og utmark. Derfor har de rikt utvalg av bøker om ulv, elg, en lang rekke andre dyr og fisk, skog og mye annet relatert til fagene. I tillegg kommer de populære trugene og skiene til studentene som skal ut i naturen.