Bokbad for babyer

Publisert Sist oppdatert

Siden høsten 2017 har Madla bibliotek i Stavanger arrangert Babybokbad en torsdag i måneden. Målet er å gjøre stedet til en naturlig møteplass for foreldre og småbarn.

– Vi satser på de små fordi de er fremtidens brukere av biblioteket. Det er større sannsynlighet for at de bruker oss i voksen alder hvis de har vokst opp med det, sier Ann-Helen Hatlestad, koordinator på Madla bibliotek.

Over 20 mødre og babyer møtte opp en torsdag i april for å delta på det aller siste bokbadet denne våren. I den ene enden av biblioteket satt kvinnene i en halvsirkel, mens babyene kravlet rundt på gulvet på myke matter. Temaet denne formiddagen var ernæring, økologisk mat og allergier. 

 

Mat som tema

– Det sosiale fellesskapet rundt måltider er viktig. Mange forteller hvor bra barna spiser i barnehagen, men når de kommer hjem er det plutselig mye vanskeligere, sier foredragsholder Siri Svandal til de oppmøtte.

Hun har sammen med Margit Vea arrangert babymatkurs i flere år. 

– Jeg synes dette er et kjempebra tilbud og planlegger å ta kontakt med flere biblioteker for å presentere konseptet. Det er en fin mulighet for oss å gi småbarnsmødre en liten smaksprøve på et lengre kurs vi har om temaet, sier Svandal.

Under foredraget kunne mødrene stille spørsmål og få tips til utfordringer de har med babyene sine.

 

Gratis møtested

Ved siden av foredragsholderen var det plassert en hylle med relevante bøker og magasiner. Og på kontoret var det trillet inn et stellebord for å gjøre det så enkelt som mulig for mødrene. 

– Det er veldig kjekt at det er så stor interesse for det. Vi ser at mange kommer igjen og igjen. Noen møter barselgruppen sin her. En del av dem låner også med seg bøker hjem og det er kjekt, sier Hatlestad.

Hun forteller at de hadde et liknende arrangement på Stavanger bibliotek på Sølvberget bibliotek og kulturhus for noen år siden, men der presenterte de bare bøker de hadde selv.

– Da vi snakket om å ha dette tenkte vi det ville være kjekkere å invitere foredragsholdere med relevante temaer. Og det har slått an, sier Hatlestad.

 

Inviterer eksterne foredragsholdere

Siden oppstarten har de hatt sju Babybokbad, fire høsten 2017 og tre våren 2018. Arrangementet varer en times tid med et nytt tema fra gang til gang. Til nå har de blant annet hatt mat, strikking, soving og helsestasjonen. Og hvor mange som kommer varierer fra gang til gang.

– Dette er ikke et stort arrangement der du må melde deg på i forveien. Vi vet aldri nøyaktig hvor mange som kommer, men vi har en Facebook-side hvor publikum kan vise sin interesse for arrangementet, sier Hatlestad.

Til nå har det vært flest kvinner.

– Vi er et lite bibliotek så vi trenger ikke mange besøkende på hvert arrangement. Når vi hadde foredrag om søvn kom det 20 og da hadde vi en utfordring på å plassere barnevognene, sier hun.

 

Flott tiltak

Elisabeth Horremsbakk deltok for andre gang på bokbadet denne torsdagen i april. Hun synes det er et flott tiltak for dem som er hjemme med babyer.

– Jeg føler biblioteket har blitt et naturlig møtested for småbarnsforeldre. Det får folk som kanskje ikke går her til vanlig, til å komme hit, sier hun.

Selv er Horremsbakk veldig glad i biblioteket og bruker det ofte. Hun synes temaene som har blitt tatt opp har vært både lærerike og relevante for målgruppen.

– Jeg håper de får midler til å holde dette gående. Det er veldig gøy og jeg har lært mye. I dag lærte jeg for eksempel at man ikke bare skal gi grøt til babyen, men også grønnsaksmos, sier hun.

 

Møtested for barselgruppen

En annen som hadde tatt turen denne dagen var Åshild Sætevik. Hun var der sammen med barselgruppen sin.

– Jeg synes dette er veldig kjekt, men i dag hadde jeg en travel unge. Det er fint at de har tilrettelagt det slik at vi kan gå til og fra, og at vi kan legge dem fra oss på matten, sier hun.

Nå som Sætevik snart er ferdig med permisjonstiden er hun usikker på om hun får deltatt på flere arrangementer, men hun anbefaler andre å gjøre det hvis de har mulighet til det.

– Det er hyggelig å møte andre småbarnsmødre og babyer som er i samme situasjon som jeg er i, samtidig som det er veldig lærerikt, sier hun.

 

Dokumenterte resultater

Trude Hoel, postdoktor ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning ved Universitetet i Stavanger, synes det er et kjempeflott tiltak.

– Jeg ser at babybokbad er noe som har blitt satt i gang flere steder både i Europa, USA og Australia, men det er ikke noe alle biblioteker gjør. Det avhenger nok litt av personlig initiativ og kapasitet. I tillegg til muligheter for økonomisk støtte på det enkelte stedet, sier hun.

Hoel har forsket på blant annet barnelitteratur, barnehagebibliotek og barns muntlige fortellinger.

– Folkebibliotekene har en viktig rolle med å hjelpe foreldre å etablere gode lesevaner tidlig. Babybokbad er en fin måte å introdusere foreldre og barn for lesing og litteratur samtidig som det blir satt inn i en sosial sammenheng. Foreldre trenger ikke å være alene om dette, sier hun.

Ifølge henne er bibliotek en viktig samlingsplass for blant annet småbarnsforeldre.

– Det er et sted de kan møtes for å snakke om ungene sine innenfor rammen av leking, leseaktiviteter og språk. Forskning viser at slike arrangementer virker inn på foreldrenes leselyst og lesevaner som igjen bringer litteratur videre til barna sine, sier Hoel.

 

Et lavterskeltilbud

Og vanskelig er det ikke ifølge Hatlestad. Før oppstarten tok hun kontakt med den lokale helsestasjonen for å presentere ideen og spørre hvilke temaer foreldre er opptatt av.

– Helsesøsteren syntes det var en veldig god idé og lot oss henge opp informasjon om arrangementet der, sier hun.

I tillegg holdt de et foredrag på et av de første bokbadene høsten 2017.

Nå er koordinatoren godt i gang med å planlegge bokbad for den kommende høsten.

– Jeg tenker å sette søkelys på problemstillingen søsken da dette er et aktuelt tema. Kanskje blir det også et nytt foredrag om mat. Det er i tiden å lage mat selv, men så er det mange allergier man må ta hensyn til. Og mange har vært interessert i temaet til nå, sier Hatlestad

 

 

Forslag til tema Mat Søvn Søskenrelasjoner Strikk til baby og barn Sånn får du gjort unna ting mens babyen er våken Helsestasjonen  

 

 

Tips

Ta kontakt med den lokale helse­stasjonen for å be om tips til tema småbarnsforeldre er opptatt av. 
Be om å få lov til å reklamere for tilbudet og bruk dem til å komme i kontakt med barselgrupper.

Finn en fast dag slik at du slipper å bruke mye tid på å annonsere arrangementet hver gang.

Gjør det så enkelt som mulig for mødre å delta. Ha stellebord i nærheten. La foreldrene gå til og fra dersom babyen er urolig eller sulten.

 

Powered by Labrador CMS