Fantastisk skaperglede på biblioteket

Publisert Sist oppdatert

Skaperverkstedet på Tynset bibliotek ble en suksess. De besøkende sydde tversoversløyfer og handlenett. De lagde lysslanger, fjernstyrt lekebil og LED-lommelykt. Og de skapte kunstverk.

Skaperverkstedet var helt topp! Det sier biblioteksjef Tone Thorsen Stræte i Tynset bibliotek.

Helt topp! Det synes også fagfolkene som delte sin kunnskap, og mange av de besøkende som lagde ting de ikke trodde de skulle greie å lage.

Dette var en lørdag formiddag i januar. Tre lange rekker med bord var satt sammen mellom bokreolene. På det ene langbordet stod det symaskiner, og det var lagt fram tøy, nåleputer og annet som hører med til et syverksted. På det andre langbordet stod det lodde-bolter, datamaskiner, elektroniske komponenter og andre ting som trengs for teknisk verksted. På det tredje langbordet var det lagt fram utstyr til tegning og silketrykk. 

Biblioteket hadde invitert tre ulike typer fagfolk fra nærmiljøet i Tynset. Sydamene fra Bortistu’ lærte bort sying, Tynset TeknoLab delte kunnskap om teknikk, og Tynset Grafikkverksted viste hvordan man kan lage kunst. En fin miks, viste det seg. 

 

Det ble lys

Gøy! Barna til Toril Sivertsen Bakken begynte dagen med å lage glow sticks, plastslanger som lyser av seg selv. Åtte år gamle Olav Andreas og 10 år gamle Maria satt på hver side av bordet, og fikk hjelp av folk fra Tynset TeknoLab med å lage glow sticken. Først tok de en liten plastslange som lå på bordet, så limte de fast en lysdiode (den som gir lys) i den ene enden. De fylte slangen med farget vann. Deretter limte de fast en lysdiode i den andre enden. Til slutt festet de batterier i begge ender. Det ble lys! Fargerikt. Gult. Grønt. Flott. Glow sticken kan de bruke som refleks og til mange andre ting. 

Skaperverksted er et veldig fint tilbud til barna, synes mor Toril Sivertsen Bakken som selv er naturfaglærer. Hun synes også at det er veldig bra at tilbudet er gratis.

Niendeklassingen Nour Hubous var en av instruktørene i Tynset TeknoLab som lærte barna å lage glow sticks.

– Det er trivelig å være sammen med barna og lære dem noe nytt, sier Nour. Senere samme dag lagde Nour temperaturmåler til et innendørs drivhus. 

LED-lys til lommelykt. Fjernstyring til lekebil. Det var andre ting som ble lagd på teknobordet denne dagen.

Ta med symaskin!

Ta med symaskin og kom på skaperverksted, var en av oppfordringene fra Tynset bibliotek på Facebook før denne dagen. Og mange kom, med og uten symaskin.

– Her kan vi være kreative sammen, sier Line Bergersen, en av de voksne som satte seg ned og sydde et handlenett. Etter en stund gikk hun bort til strykebrettet for å få tøyet til å bli helt strøkent, før hun sydde nettet ferdig. 

Hun har erfaring med sying. 

– Jeg har lappet klær, sydd joggebukse og forskjellige ting. Jeg er på skaperverkstedet for å få inspirasjon. Mens jeg har vært her, er noen av oss nesten blitt enige om å starte en sygruppe, slik at vi kan møtes og være kreative sammen, sier hun.

Ni år gamle Bertine Nilsskog sydde tversoversløyfe med litt veiledning fra sin mor Bente Nilsskog. Det var litt strevsomt å tre nåla, men med full konsentrasjon greide hun det. Niåringen sydde med den elektriske symaskina, og holdt stoffet stødig med venstre hånd, slik at sømmene ble fine.

Her får deltagerne mestringsopplevelse. Det er inspirerende og motiverende, sier Bente Nilsskog.

På begge sider av det lange bordet satt mange og sydde handlenett eller tversoversløyfer med veiledning fra sydamene i Bortistu’ på Tynset.

– Tema for dagen er hverdag og fest. Sløyfer til å pynte seg med. Handlenett til å bruke i stedet for plastposer. Handlenett er trendy og viktig. Bærekraftig. Miljøvennlig, sier Anette Bay, en av sydamene i Bortistu’.

Hun er ikke bare opptatt av håndarbeidet, det å sy og skape noe. Hun gløder for gjenbruk. Lage nye ting av gamle ting. Derfor brukte de mange gamle laken, gamle gardiner og annet stoff til å lage nye handlenett og tversoversløyfer. 

Anette Bays ni år gamle datter, Ovidia, lagde tversoversløyfe av en stoffrest fra 1980-tallet. Ovidia sydde på to hemper, slik at hun kan bruke sløyfa både på hodet og rundt halsen. 

Anette Bay er glad for at Bortistu’ ble invitert til skaperverkstedet på biblioteket. 

– Biblioteket er en møteplass. Til biblioteket kommer det mange folk som søker kunnskap, sier hun som selv delte kunnskap med mange besøkende denne dagen. 

 

Kunstnerisk

Ved kunstbordet sitter mange barn og tegner under ledelse av kunstnerne Esther Breslin og Marius Reed fra Tynset Grafikkverksted. I sitt verksted arbeider de med silketrykk og etsing. I biblioteket lærte de bort enkel trykk på stoff. 

– Vi kjøpte bilderammer og fjernet glasset i rammene. Deretter strammet vi opp en duk i syntetisk stoff på rammene. Deltagerne tegner på dette stoffet. Når de er ferdig med å tegne, maler de kunstverket sitt med Screen filler rundt motivet. Deretter trykker vi kunstverket på stoff, forklarer hun. Noen lagde trykk på bærenettet som de hadde sydd i biblioteket tidligere på dagen. 

Kunstnerne trivdes på skaperverkstedet.

– Spennende. De som syr bringer videre kunnskap om håndarbeid. De som driver med teknolaben teknologi. Og vi deler kunnskap om kunst. Her er det mye å lære samtidig. Det er fint at vi kan samarbeid på denne måten i et lite lokalsamfunn, sier hun.

Tynset er ei fjellbygd nord i Hedmark, og i den kommunen bor det om lag 5.600 innbyggere. 

Tynset TeknoLab er også strålenende fornøyd med skaperverkstedet.

– Vi i Tynset TeknoLab ønsker å være en del av skaperverkstedmiljøet. Vi vil dele vår kompetanse, og vårt utstyr, med andre som bygger ting, skaper ting, lager ting, uansett hva det er, sier Tommy Klausen i Tynset TeknoLab. Han er fagmann i både data og elektronikk og arbeider til daglig som elektrolærer i Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

Det var livlig rundt alle de tre langbordene hele tiden under skaperdagen. Mange lærte mye. 

– Det ble en veldig fin dag. De frivillige fra Bortisu’, Tynset TeknoLab og Tynset Grafikkverksted var svært dyktige, sier bibliotekar Ellen Lie som hadde ansvar for skaperdagen i biblioteket.

– Kunnskap er mer enn bøker. Biblioteket er ikke lenger bare bøker, men også aktiviteter, sier biblioteksjef Tone Thorsen Stræte i Tynset bibliotek. 

De besøkende fikk med andre ord kunnskap ved å delta på aktiviteter denne dagen. Bøker om temaene sying, teknikk og grafikk var satt fram ved skranken, slik at de besøkende kunne låne dem med seg hjem for å skaffe seg selv enda mer kunnskap. 

Alle fagfolkene stilte opp og delte sin kunnskap uten å ta noe betalt for det. Kunnskapsdugnad.

De fleste besøkende var barn ifølge med sine foreldre. Noen voksne deltok også. Felles for dem alle var at de så ut til å gå hjem stolte, enten de hadde lagd tversoversløyfe, handlenett, glow stick, LED-lommelykt, silketrykk eller noe annet.

Dette var første dag med skaperverksted i Tynset bibliotek sin historie. Deling av kunnskap. Inspirerende. Motiverende. Lærerikt. Når de besøkende har fortalt om hva de opplevde denne dagen på biblioteket til de andre i sin familie, til venner og kjente, vil det glade skaperbudskap spre seg over Tynset og Nord-Østerdal. Mange venter allerede på neste skaperdag på Tynset bibliotek. 

 

Powered by Labrador CMS