Kampen for biblioteket

Publisert Sist oppdatert

Bygdefolket kjemper en langvarig kamp for å beholde biblioteket sitt på Øversjødalen i Hedmark. – Ta ikke fra oss biblioteket, vår siste møteplass! 

 

Vi møter noen av de mest trofaste bibliotekentusiastene. Det er onsdag kveld. Bibliotekkvelden. Ukas høydepunkt. De sitter i lesesalen i andre etasje i samfunnshuset hvor biblioteket holder til.
– Biblioteket er blitt et viktig samlingssted for mange i bygda, sier Inger Pallin som er leder for Hola bygdelag. Bygdelaget står i spissen for kampen om biblioteket, år etter år.
– Vi føler oss som en søskenflokk. Det er så trivelig å komme til biblioteket, sier en av de andre besøkende, Ann Helen Lien. Bibliotek har gitt henne mye gjennom hele livet.
– Jeg har vært helt avhengig av bibliotek siden jeg fikk min første bok da jeg var tre år; Asbjørnsens og Moes folkeeventyr med bilder av Kittelsen, sier Ann Helene Lien. 
– Det er ikke noe annet å gå på i Øversjødalen i løpet av uka. Jeg prøver å være her hver eneste onsdag, sier Ola Nygaard.
På bordet foran dem ligger det lag på lag blader og noen bøker. 
-Hva er deres favorittbøker?
-Jeg leser mange lokalhistoriske bøker, bygdebøker, som er kommet ut i den senere tid, sier Ola Nygaard.
–  Krim. Biografier. Lokalhistorie. Og mye annet, sier Jan Pallin.
– Jeg leser veldig mye forskjellig, historiske romaner, Breda Bull, Ibsens samlende verker, Johan Falkberget, og en del krim når jeg ikke skal ha så tung litteratur, sier Inger Pallin.
– Jeg låner litt forskjellig. Gamle fortellinger, bøkene til Dagfinn Grønoset er fine å lese, sier Magne Jordet. Kona hans, Lina låner ikke så mye, men synes det er veldig trivelig å være med og møtes onsdagskveldene. 
Strikkebøker og håndarbeidsbøker er også populære bøker i Øversjødalen bibliotek.
De prater ivrig rundt bordet, om bøker, om lesing. Om løst og fast. Om gamle dager. Om barn og barnebarn. Om folk i bygda, og det som skjer i bygda.
Ann Helen Liens datter Kari Lien har gitt ut boken «Xan og Julie Krohn – Liv og kunst». En bok om et kunstnerpar. Denne boken har selvsagt mor Ann Helen lest. Flere av de andre rundt bordet har tenkt å lese den. Men biblioteket har den ikke til utlån, fordi biblioteket har ikke penger til å kjøpe inn bøker. 

Bor på fjellet

Øversjødalen er ei bygd som ligger oppe på fjellet, ei fjellbygd nordøst i Hedmark, om lag fire mil fra nærmeste kommunesenter Tolga. I Øversjødalen er det ganske stille nå. Skolen ble lagt ned i 2003, barnehagen ble lagt ned noen år senere, og butikken stengte dørene for noen år siden. Nærmeste butikk er i Sømådalen, om lag to mil unna, og der er det kun en kolonialbutikk, ingen andre butikker.
Derfor blir biblioteket ekstra viktig som samlingssted. 
Biblioteket er på en måte mye mer enn et bibliotek på Øversjødalen. Vegg i vegg til biblioteket er det et stort rom, «loftet». I dette rommet er det et kjempestort bord med plass til over 30 personer. Her samles bygdefolket ofte. De drikker kaffe og spiser kaker som de har tatt med hjemmefra. Rommet blir også brukt mye til håndarbeid og andre ting som for eksempel å spille «Sjoelen», et spill som noen nederlendere har tatt med til Norge. 
Biblioteket og «loftet» drar veksler på hverandre hver onsdags kveld. Et felles samlingssted, selv om biblioteket og «loftet» formelt sett ikke hører sammen. 

Dårlig stemning

Men stemningen på biblioteket på Øversjødalen ble dårlig høsten 2017. Rådmannen i Tolga kommune foreslo nærmest å legge ned biblioteket. Da mobiliserte bibliotekentusiastene straks til kamp for å beholde sitt kjære bibliotek.
Inger og Jan Pallin tar fram det dystre dokumentet som de fikk se på biblioteket en onsdag 2017. Der står det svart på hvitt:
«Rådmannen har ikke lenger funnet plass til å kunne foreslå å opprettholde en stilling knyttet mot biblioteket i Øversjødalen». De leser videre at rådmannen vil gi boksamlingen til samfunnshuset. Samfunnshuset kan få 20.000 kroner, penger som bygdefolket kan bruke på den måten de selv ønsker, ifølge rådmannen. Dette var svært dårlige nyheter for dem.
– Vi er forbannet! Det er klar tale fra Jan Pallin. Han sier rett ut det mange i Øversjødalen følte da forslaget kom i 2017. Bygdefolket skrev protestbrev, med personlige underskrifter fra 24 personer og sendte dette til hver enkelt av politikerne i Tolga kommunestyre som skulle avgjøre bibliotekets framtid, etter forslaget fra rådmannen. 
– Dette er alvor! Det eneste kommunale tilbudet for våre bygder kan ikke legges ned! Oppretthold biblioteket på Øversjødalen! Det stod svart på hvitt i protestbrevet, signert innbyggerne i Øversjødalen og nabobygdene Kåsa og Holøyen. I disse tre bygdene er det til sammen 100 – ett hundre – fastboende innbyggere. 
Protesten ble hørt, i hvert fall av politikerne i Tolga kommune. Politikerne i Tolga kommunestyre bestemte at biblioteket skal bestå i 2018. Men mye tyder på at Tolga kommune vil legge ned biblioteket etter den tid, og erstatte det med en annen form for boktilbud og møteplass. Hvilket tilbud dette blir, vil kommunen diskutere med bygdefolket. 
– Vi kan snakke om det, men vi blir nok ikke enige. Det vi ønsker, er å beholde biblioteket vi har. Vi ønsker også penger til å kjøpe inn bøker, noe som det ble slutt på for mange år siden, sier Inger Pallin.

 

Dugnadsånden

Dugnadsånden er svært god på Øversjødalen. Der driver de samfunnshuset – og mye annet – på dugnad. De holder basarer, julemesser og driver en lang rekke arrangement, året rundt for å samle inn penger til samfunnshuset og andre gode formål, til det beste for bygdefolket. Antydninger om at biblioteket kan drives på dugnad, har de også hørt.
– Vi synes det er et svært lite krav at kommunen driver biblioteket, når vi likevel driver så mye dugnad, sier bibliotekentusiastene. 
Ikke nok med det. Husleien som samfunnshuset tar for å leie ut lokaler til biblioteket er ikke mer enn om lag 7.000 kroner – syv tusen – ett helt år, inkludert oppvarming. Og noe av det mest imponerende og uvanlige, er jobben som bibliotekets servicemedarbeider Magnhild Nytrøen utfører. Hun vasker gulvene og holder rent i biblioteket gratis. Slik har hun holdt på i 18 og et halvt år! 
Vi går inn til hovedbiblioteket, hvor Magnhild Nytrøen sitter ved et kontorbord. En god, gammeldags skrivebordlampe kaster lys over bøkene på bordet. Rommet er nærmest en hems, med skrått tak, i motsetning til mange nye, moderne lyse og luftige bibliotek rundt omkring i landet. 
– Hei! Velkommen! Sier Magnhild som sitter og stempler lånekort, slik de gjorde i bibliotekene før i tiden. For tre år siden var det et forferdelig tordenvær på Øversjødalen, så ille at modemet til internettet – bredbåndet – ble ødelagt. 
Og siden den gang har biblioteket vært uten internett. Derfor bruker hun det gamle systemet, med lånekort. Når hun ikke har internett, kan hun heller ikke se hvilke bøker som besøkende kan låne på hovedbiblioteket i Tolga. 
Biblioteket på Øversjødalen driver med andre ord på sparebluss, ikke bare ved at de har sluttet å kjøpe inn bøker, at renholdet blir gjort på dugnad, men også ved at internettlinjen ikke blir reparert…

Litt vemodig

Denne onsdagskvelden er en litt vemodig kveld. Magnhild Nytrøen skal slutte i jobben etter 18 ½ år på biblioteket på Øversjødalen.
– Jeg har holdt åpent fra klokka 18.00 til 20.00 hver eneste onsdag kveld i alle disse årene, unntatt en gang, da jeg måtte til legen for legekontroll. Den uken holdt jeg biblioteket åpent fredag kveld i stedet. 
Biblioteket har skjønnlitteratur, fagbøker, biografier, krim, ungdomsbøker, barnebøker, faktabøker og blant annet leksikon. Det kommer mellom 10 og 20 personer for å låne bøker om onsdagskveldene. De låner mest skjønnlitteratur og noe faglitteratur. I begynnelsen, for mange år siden, lånte hun også ut mange ungdomsbøker og barnebøker, men nå er det lite utlån av barnebøker og ungdomsbøker fordi det er få barn i bygda.

Trusselen

Trusselen om nedlegging har Magnhild Nytrøen hørt før, riktignok for mange år siden.
– Jeg var med på å redde biblioteket, spesielt en gang da Tolga kommune truet med å legge det ned for å spare noen kroner. Året etter måtte vi også krangle for å beholde biblioteket, men så roet det seg ned i noen år fram til høsten 2017. Nå er det opprør i bygda igjen, sier hun.
– Jeg tror folk på Øversjødalen blir veldig lei seg om biblioteket blir lagt ned, sier hun.
Biblioteket stimulerer leselysten og er en populær møteplass.
Klokka er 20.00. Dørene stenger. Folk takker for i kveld. De fleste kjører bil. Ekteparet Pallin bor i nærheten. De går hjem under en skyfri kveldshimmel, en himmel full av stjerner. Stemningsfullt. Tankevekkende.
– Vi gleder oss allerede til neste onsdag, når det blir bibliotekkveld igjen, sier bibliotekentusiastene. 

 

 

Møteplass og bibliotektilbud

Framtiden til biblioteket i Øversjødalen er usikker etter 2018. 
Politikerne i Tolga kommunestyre vedtok enstemmig at det skal jobbes fram en løsning i løpet av året. 
– Tolga kommune skal finne en løsning som innebærer både en møteplass og et boktilbud. Men i hvilken form boktilbudet blir, er usikkert, sier ordfører Ragnhild Aashaug i Tolga kommune.
Det vanskeligste er ikke å finne 40.000 kroner til drift av biblioteket, slik hun ser saken.
– Det er krevende å yte godt nok boktilbud med egen bokstamme, følge opp, vedlikehold og fornye den, når bibliotekets avdeling på Øversjødalen har en person ansatt to timer i uka, sier hun.
Øversjødalen har kun 70 – sytti – fastboende innbyggere. I tillegg kommer blant andre hyttefolk. 
Tolga kommune er en liten kommune med 1600 innbyggere. Vi skal finne ut hvilke tilbud de ønsker å ha og hva vi kan få til sammen.
– Det er utrolig viktig for kommunen å bidra til at det fortsatt blir en møteplass og boktilbud i Øversjødalen. De som bor der har tross alt fire mil å kjøre en vei til Tolga hvor hovedbiblioteket er, sier ordfører Ragnhild Aashaug. 

 

Powered by Labrador CMS