Nå kan du låne verktøy i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

Moholt bibliotek satser på utlån av verktøy, alt fra fastnøkler til vinkelsliper. – Gjenbruk gir mindre forbruk og bedre miljø, sier avdelingsleder Lars Danielsen. 

Moholt bibliotek er det første «Verktøybiblioteket» i Trondheim. Ved inngangen har de en reol på hjul hvor det ligger verktøy på alle hyllene. Ellers er biblioteket som andre bibliotek, fylt av bøker, og med plasser for utlån av datamaskiner, i tillegg til lesekroker. Utlån av verktøy startet som en prøveordning sommeren 2017 

– Vi har hatt overraskende mye utlån. De fire første månedene hadde vi om lag 250 verktøyutlån, sier Danielsen.

Da vi var på besøk i biblioteket, ventet de på at en møbelsnekker skulle lage et verktøyskap med lås.

Glad mann

En strålende glad mann kommer inn i biblioteket. Han bærer med seg en liten grønn koffert, og i kofferten har han en borhammer – en avansert drill. Mannen går til skranken hvor han leverer verktøykofferten som om det skulle vært en bok. 

– Borhammeren fungerte perfekt, sier lånekunde Knut Bolsønes.

Bibliotekar Merete Schjetne åpner kofferten og sjekker spesielt at den elektriske ledningen er i orden. Deretter skanner hun strekkoden utenpå verktøykofferten. Enkelt og raskt.

 

Betongvegg

Lånekunde Bolsønes oppdaget verktøybiblioteket da det ble omtalt i Adresseavisen høsten 2017. Han ringte straks til biblioteket. Her gir han et svært godt eksempel på hvor smart det er å låne verktøy.

– Jeg flyttet fra en enebolig til en leilighet og skulle bore to hull i veggen for å sette opp et speil og et bilde. Men inne i murveggen var det stål og metall. Med min egen drill kom jeg ikke lenger enn to centimeter inn i veggen med boret, sier Bolsønes.

 

Han ble fortvilet

– Skal jeg kjøpe en borhammer for å sette inn to skruer? Jeg lot det drøye, en måned, to måneder, et halvt år. Da jeg så at jeg kunne låne borhammer på biblioteket, tenke jeg: Yes! Er de mulig? Herlig. Fantastisk. At biblioteket ikke har kommet på dette før.

–  Jeg ringte til biblioteket en mandag og ba dem holde av borhammeren til neste mandag. Jeg lånte borhammeren, brukte metallbor, og hullet i veggen ble fire centimeter uten problemer. 

– Akkurat som kona mi sa: Dette er ikke noe å grue seg til, ler lånekunde Bolsønes. 

Han tenker på miljøet og lommeboka.

– Når jeg kan låne på biblioteket, behøver jeg ikke kjøpe borhammer til flere tusen kroner. Jeg sparer penger. 

Gjenbruk fører til lavere forbruk. Lavere forbruk kan føre til mindre produksjon av ting. Med mindre produksjon blir det reduserte utslipp og bedre miljø.

Han synes ordningen med verktøyutlån er super.

– Finnes det noen som er bedre til å låne ut ting enn de som arbeider på biblioteket? Lånekunden spør og svarer selv: Nei, det tror jeg ikke, sier han. På biblioteket kan folk også låne bøker eller tidsskrifter for å lære å reparere ting selv, med verktøyet de låner.

 

Størst og best

Moholt bibliotek er Trondheims største bydelsbibliotek, med mest utlån og best besøk. 

– Hvordan er det for dere å låne ut verktøy i et bibliotek fullt av bøker?

– Det var Framtiden i våre hender Trondheim som kom med ideen. Miljøenheten i kommunen betalte verktøyet som kostet 50.000 kroner. Vi som driver med utlån, tenkte at det var en god ide å låne ut verktøy. Mindre forbruk gjennom deling er en god miljøsak, sier avdelingsleder Lars Danielsen.

 

Verktøyutlån fungerer fint

– Jeg synes det er bare artig å låne ut verktøy, sier bibliotekar Merete Schjetne. 

– Det tar ikke mye tid. Vi skanner verktøyet som om det skulle vært en bok.

Bibliotekar Tove Rudi Tanem er også veldig positiv til verktøyutlån.

– Et fint konsept. Folk blir så glade når de kan låne verktøy her. De slipper å tømme lommeboka for å sette inn en skrue i veggen. De slipper å fylle opp bua med verktøy de ikke bruker en gang eller to i året. Låne i stedet for å kjøpe, det er smart, mener Tove Rudi Tanem. Hun har for øvrig tegnet skapet som en møbelsnekker skal lage til verktøyet.

Rudi Tanem fastslår at verktøykompetanse er langt unna hennes kompetanse som bibliotekar.

– Det kom tre gutter fra Eritrea inn for å låne verktøy til å lage et musikkinstrument en dag, så kompetansen blant lånerne er nok mye høyere på verktøy enn den er hos meg, understreker hun.

 

På hylla

På verktøyhyllene til biblioteket ligger det mange forskjellige kofferter, en med stikksag, en med oppladbar drill, en med bajonettsag, en med pipenøkkelsett og fastnøkler. Der er det også bitssett, øreklokker og vernebriller, blant mye annet. Alle de 18 tingene til utlån er kvalitetsverktøy. Solid. Holdbart.

Hvert verktøy har strekkode. Strekkoden skannes ved utlån og når låneren kommer tilbake med det. Verktøyet katalogiseres som om det skulle vært en bok i bibliotekbasen. 

 

Olje og skitt

– Verktøy blir ofte tilgriset av olje og skitt, noe som ikke passer sammen med rene bøker. Hvordan er det å håndtere verktøy og bøker om hverandre, avdelingsleder Lars Danielsen?

– Vi krever at verktøyet skal være rengjort når kunden kommer tilbake med det. Verktøyet ligger i kasser og snart får vi verktøyskapet fra møbelsnekkeren.

– Vi har regler for bruk. Alle som skal låne verktøy må være over 18 år. Verktøyet lånes ikke ut til profesjonelle. Biblioteket fraskriver seg alt ansvar for skader som kan oppstå ved bruk av verktøyet, sier Danielsen.

 

Verktøy og kunnskap

Biblioteket har en plan med utlån av verktøy. 

– Alt i biblioteket skal være kunnskapsbasert, og det handler om livslang læring, sier han.

Når Moholt bibliotek flytter inn i nye lokaler i studentbyen på Moholt, får det et rom som de kan bruke som «fikseverksted». Dit kan frivillige organisasjoner komme og gi opplæring til lånekundene: Om hvordan de setter i stand sykkelen til sommeren. Eller om hvordan verktøyet skal brukes. 

– Vårt mål er at verktøyutlån skal bli en integrert del av livslang læring, sier avdelingsleder Lars Danielsen.

Moholt bibliotek viser vei for de andre bibliotekene i Trondheim. Snart blir det verktøybibliotek i bydelene Saupstad og Byåsen. Målet til Miljøenheten i Trondheim kommune er verktøyutlån i alle byens bibliotek.

– Hvis andre bibliotek i Norge vil starte med verktøyutlån, hva bør de som arbeider der tenke gjennom på forhånd?

– Biblioteksystemet fungerer til å katalogisere verktøyet. I tillegg er det en fordel å bruke en digital kalender for reservasjon av verktøyet. Det gir litt dobbeltarbeid. 

– Noen kan føle seg litt utrygge når utlån av verktøy ikke er innenfor kjernekompetansen. Vi i Moholt bibliotek har laget regler for å se over verktøyet ved innlevering. Hvis noen tenker på å starte opp med verktøyutlån, kan de kontakte oss.

– Hvordan ser du på framtiden for verktøybiblioteket på Moholt?

– Den ser lys og fin ut. Interessen er skyhøy. Det er ingen tvil om at folk er klare for å dele verktøy, sier avdelingsleder Lars Danielsen i Moholt bibliotek. 

Powered by Labrador CMS