En frittgående bibliotekars beretning

Publisert Sist oppdatert

I mai 2004 fikk biblioteket ved Sjøkrigsskolen trådløst nettverk. I utgangspunktet var tanken at dette skulle komme våre studenter og ansatte tilgode ved at de kunne ta med sine bærbare PCer til biblioteket og jobbe der med tilgang til både bibliotekets fysiske ressurser, Internett og bibliotekets elektroniske ressurser. Ettervert meldte tanken seg at det også ville være en god ide om bibliotekarene kunne bruke det trådløse nettverket i sitt arbeid.

Av Thomas Brevik, Hovedbibliotekar Sjøkrigsskolen

Hvor mange mil vi har gått mellom bruker, PC på skranke og kontor og hylla er umulig å regne ut, men redusert skoslitasje ville være en stor gevinst. Vi så muligheten til å bli mer effektive, være nærmere brukerne og ikke minst få frigjort oss fra å sitte bak skranken for å besvare referansespørsmål som krever et søk i elektroniske kilder.

Vi prøvde først med en vanlig bærbar PC med trådløst nettverkskort. Det tekniske fungerte utmerket og vi kunne nå flytte oss friere rundt om i biblioteket. Dessverre var vi fortsatt avhengige av en flate å sette PCen på før vi kunne bruke den. Diverse forsøk med å balansere PCen på en arm mens man skrev med den andre ble avskrevet som mislykket for ikke å si farlige for tær og PC. Ettersom vårt bibliotek er svært aktivt brukt var det vanskelig å frigjøre flater der man til en hver tid var når spørsmål dukket opp. Vi satte derfor i gang letingen etter alternativ. Håndholdte datamaskiner ble avskrevet som for begrenset i bruk og vanskelige å bruke i en referansesituasjon. Vårt valg falt derfor på Tablet PC, heretter kalt TavlePC. Vi kontaktet Fujitsu Siemens, som leverer datautstyr til Forsvaret, og spurte om de kunne være interessert i å være med på en utprøving. Vi fikk en svært positiv respons, og uka etter hadde vi en Fujitsu Siemens Stylistic TavlePC på bordet. Vi fikk en prøveperiode på tre måneder og beskjed om at den kunne utvides om det var behov for det. Vi satte derfor i gang med å gjøre oss kjent med TavlePCen. Det første som slår en er at en "ekte" TavlePC ikke har tastatur og mus. Du styrer PCen med en penn og er dermed satt 20 år tilbake i tid. PCen kjører Windows XP Tablet edition som operativsystem og vi installerte vanlig Windows Office programvare. TavlePCen kommer med en basestasjon og et trådløst tastatur. Når Tavlen settes i basestasjonen kan man knytte vanlig tastatur og mus til maskinen for mer tradisjonell PC bruk. Ettersom hovedformålet var å bruke Tavlen i en referansesituasjon la vi mest vekt på å venne oss til å bruke den i håndholdt format.

Håndskrift
Etter å ha brukt en uke på å lære maskinen å kjenne igjen håndskriften min, prøvde vi ut maskinen i en svært aktiv og heseblesende referanseøkt på biblioteket. Jeg gikk rundt i biblioteket der 40 studenter arbeidet aktivt med forberedelser til prosjektoppgaver i sjøkrigshistorie. Det var hele tiden kø ved referanseskranken der bibliotekets andre bibliotekar satt, og alle publikumsPCer (4 stk.) hadde minst 3 studenter stående rundt seg til en hver tid. Hver gruppe jeg gikk forbi hadde spørsmål og trengte hjelp, ofte rene faktaspørsmål som kunne besvares med et leksikonoppslag eller en artikkel fra en av våre fulltekstdatabaser. Søkene ble skrevet inn for hånd, tolket av maskinen og lagt i søkefeltet i nettleseren (MS Internet Explorer). Søkene ble analysert sammen med studentene og aktuelt stoff ble sendt til bibliotekets skriver. I tillegg til oppmerksomheten som ble den nye datamaskinen til del var de fleste mest opptatt av at de var involvert i hele referanseøkten med mulighet til å se på søkeresultatene og vurdere sammen med bibliotekaren hva som var interessant. Deretter var det bare å peke på skriveren og si at du får fulltekstdokumentet der om noen få sekunder. Vi kan trygt si at ilddåpen var vellykket, for ikke å si en gedigen suksess, biblioteket markerte seg som en innovatør på det teknologiske området, vi kunne gi øyeblikkelig og effektiv hjelp i en stresset situasjon for studentene, og bibliotekarene var langt mer tilgjengelig og mindre på farten enn vi ellers ville vært.

Hva kan en Tavle brukes til i biblioteket? Den erstatter lett en hver bærbar PC og også stasjonære PCer avhengig av bruken. En Tavle kan brukes i referansearbeidet som vist ovenfor, til hyllerydding, katalogisering på stedet (et stort behov hos oss hvor store deler av samlingen fortsatt ikke er konvertert til elektronisk katalog) og utlån på stedet. Det siste krever installasjon av strekkodeleser, noe vi ikke har gjort, men vil prøve ut i nær framtid.

Vi ser for oss at det vil være mange muligheter som åpner seg for bibliotekarer med TavlePCer i et bibliotek med trådløst nettverk. Bl.a. ser vi at opplæring kan gis på stedet. Tavlen fungerer utmerket som en mini-presentasjons-framviser for Powerpointpresentasjoner eller demonstrasjoner av søking etc. for et mindre antall studenter. Den har ettervert blitt et uunnværlig hjelpemiddel i en bibliotekarhverdag. Vi bruker den for eksempel til å ta håndskrevne notater på møter, som senere kan konverteres til vanlig maskinskrift og importeres til tekstbehandlingsprogram, lesing av e-post når man sitter langt vekk fra en stasjonær PC, til og med som avspiller av avslappende musikk når man har noen minutter i ro.

Det finnes etter hvert mange varianter av en TavlePCløsning, både med og uten tastatur som folder seg vekk når det ikke er behov for det. Valg av løsning avhenger mye av egne preferanser, men jeg er overbevist om at vår løsning uten tastatur er best, både for å fremme tilvenningen til å bruke pennen, men også for å frigjøre bibliotekaren fra behovet for flater. Dessuten så er foreløpig den tastaturløse versjonen den letteste, noe som jeg setter stor pris på under mine vandringer rundt om i biblioteket. Om vi nå bare kunne få en slags holder som avlastet armene…

 

Powered by Labrador CMS