Rachels metoder

Publisert Sist oppdatert

– Bibliotek handler om to ting: folk og bøker. I den rekkefølgen. Rachel van Riel er blitt kjent i Skandinavia for sin innsats for å fremme litteraturformidling gjennom brukerorienterte metoder.

av Åse Kristine Tveit og Runar Eggen

Vin- og boksmaking, overraskelsesbokpakker, nettsidetips til  ”Books about people who are more miserable than myself” er noen eksempler.

Rachel har av sine kolleger blitt kalt rottweileren. Hun driver firmaet Opening the book med en fast og moderlig hånd, og passer nøye på at ting blir slik de ble planlagt. På Internett er hun kjent som initiativtakeren til Whichbook, programmet som hjelper deg til å finne den gode leseopplevelsen fra pc’en, uten å måtte huske forfatternavn eller titler.

Ekstrem oppussing
I bibliotekene er hun en blanding av flytende Ajax og ekstrem oppussing. Med en ring av selvtillit og mor godhjertas kjærlighet til det bibliotek bør handle om: folk og bøker. Hennes mantra er:

  • Bare nye og pene bøker! (Men gjerne ukjente og overraskende for leseren)

 

  • Få ut rotet! (Og mine møbler inn!)

Rachel har klart å kombinere idealisme og forretning på en slående måte.

”Have you been racheled?” Bibliotekaren Jenny Rankin på Horsley bibliotek i Surrey har blitt det. Og hun har ikke vært den samme siden. Det samme gjelder biblioteket hennes. Knøttlite, men lyst, moderne og tilsynelatende rommelig og ryddig.

”Racheling” er blitt et begrep i bibliotek på hele kølaholmen. Et bibliotek som har blitt ”racheled” er nemlig ikke til å kjenne igjen etterpå. Borte er planter, gamle bøker, salgsoppslag, brosjyrer, dominerende skranker og mer eller mindre sjarmerende rot.

Igjen står faktisk ingenting av det gamle bortsett fra bygningsskallet. Biblioteket er blitt som en moderne bokhandel der bøkene er utstilt som epler i en gresk frukthandel.  De er ferske, rene, fristende og viser seg fra sin beste side – framsiden.

Interiøret kan bidra til å skape leselyst, det skaper betingelser for hvordan mennesker oppfører seg i biblioteket. God lyssetting, steder som inviterer til å sitte ned, med kaffeautomat for hånden og bevisst fargevalg. 

Hva øyet ser…
Trauste bibliotekarer har fått pusset opp tankene sine. Å bli ”racheled” er ikke bare en total, men også en mental makeover.

  • Dere må prøve å låne brukerens blikk når dere betrakter biblioteket, sier Sheila Harden, nylig pensjonert sjef for biblioteket i Castelneau, Richmond.

 

Vi tok på oss brukerbriller, og steg inn av døra på nytt. Bibliotekrommet var lyst, ryddig og reolutformingen gav plass til at folk kunne stå i ro og se på bøkene.

  • Hva er det første den besøkende skal møte når han eller hun trer inn i biblioteket? Skranken? Et kontrollerende blikk? Brosjyrer fra Sanitetsforeningen? Nei, sier Sheila – BØKER!
  • Every other person and his uncle is making brochures and wants to put them up in the library, but you can say no, you know!

 

Vi så bilder fra før rachelingen av biblioteket, og forskjellen var overveldende, som ved alle ”før- og etterbilder”. Den mest slående endringen var likevel den som kostet aller minst: Fjerningen av alt informasjonsstoff fra vegger, dører og bord, gav rene flater. Mot de rene flatene  ble bøkene vinnerne i kampen om øyets oppmerksomhet.

 

Powered by Labrador CMS