”En svart kvinne er en kvinne til salgs”

Please select a featured image for your post

HOT SPOT

På 60 og 70-tallet blomstret aksjonsteateret. Gjennom å iscenesette situasjoner i hverdagen gjorde man tilskuerne til deltakere og tvang dem på den måten til å ta stilling til aktuelle spørsmål i samtiden.
            Det er i forlengelsen av denne tradisjonen prosjektet ”Hot Spot” legger seg når de setter saker på dagsorden på forskjellige steder, sist i Stavanger hvor biblioteket spurte: ” Bør en gjestfri by også si velkommen til horer?”
            Stavanger ruster seg til neste års kulturbyeksplosjon. Da kommer festtalene til å trille ut på løpende bånd, men det finnes som kjent alltid grupper som faller utenfor.
|-Det finnes grupper av mennesker som umiddelbart ikke harmonerer med festtalene. Horer og tiggere er to slike, sier biblioteks- og kulturhussjef Anne Liv Tønnessen.
«Åpen havn – Open port” er mottoet til Kulturhovedstaden. «Kan det være at prostitusjon faktisk er en naturlig del av en internasjonal by, og noe våre gjester, for eksempel under ONS, forventer å ha tilgjengelig?» spør Stavanger Bibliotek og Kulturhus.

«Hva ser du – hva synes du?» bes vi svare på. Like bak dokkeparet, en hvit mann og en svart kvinne, står en pc. Der kan man skrive sin mening.

Det er andre gang Sølvberget inviterer til Hot Spot. I fjor sommer ble det het debatt om skulpturer i byens uterom. Nå pirkes det i vår anstendighetsfølelse:
Må vi fjerne nigerianske horer fra kaien for å kalle oss en kulturhovedstad? Eller bør det snus på hodet: Kan vi kalle oss en Open Port når fordommene er så store?

UNDER 5 PROSENT

Det bor 500 nigerianske kvinnene i Stavanger. Av disse er omtrent 20 prostituerte. Det er under fem prosent.

De omtales likevel som en flom. Vi er blitt skråsikre på at en svart kvinne er en kvinne til salgs, skriver Sølvberget i en pressemelding.

Hot Spot-ideen, initiert av ABM-utvikling, er lånt fra Sverige og Zimbabwe der man ved museer har hatt hell med å drøfte samfunnsspørsmål på stedet. Ambisjonen er å gjøre arkiver, biblioteker og museer til modige igangsettere av debatt.

Men tar Sølvberget selv stilling til horene på kaien?

– Nei, det gjør vi ikke. Men vi legger fram problemet fra ulike vinkler for å bevisstgjøre folk, sier Anne Liv Tønnesen til Stavanger Aftenblad.