Lån en låt

Please select a featured image for your post

LåtLån er Deichmanske og Bergen offentlige biblioteks nye tilbud til et stadig mer musikkhungrende bibliotekpublikum. Fra 1. mars og ut august kan registrerte lånere fra sin egen lånerside i "Mappa mi" klikke på "LåtLån" og få tilgang til 48 000 musikkspor fra Phonofile. Dette under forutsetning at man får teknikken til å virke. Selv under åpningsseremonien i vestibylen på Deichmanske fikk vi demonstrert at det ikke er alltid dette fungerer som det skal, men etter litt fikling fikk vi høre Torgeir og kjendisene dra i gang ballet med Jernbaneboogie.

Lån skjer via streaming – det vil si at du ikke laster ned sporet til datamaskinen, men kun hører på det. Hvert spor kan bare brukes av en låner om gangen, så du risikerer å få beskjed om at ønsket låt er utlånt. I så fall må du vente på at den skal bli returnert fra forrige låner, noe som skjer automatisk etter 30 minutter.

Bruk av materialet er klarert via TONO og FONO, og man kan høre på så mange låter man vil gratis. Hvis man ønsker å kjøpe sporet for nedlasting til PC-en, noe som man antakeligvis vil etter å ha slitt med streaming-teknologien en stund, er det bare å klikke på handlekurv-ikonet ved siden av låta. Man blir da fraktet til Musikkonline.no, hvor sporet kan anskaffes for den nette sum av kr. 9,50.

Samarbeid med næringslivet
Ann Kunish, ansvarlig for musikkavdelingen på Deichmanske mener det er positivt at bibliotekene har fått til et samarbeid med næringslivet på denne måten. Lån av CDer genererer ofte kjøp i platebutikk, og LåtLån er en naturlig videreføring. – Det er også bra om bibliotekets formidling eventuelt kan bidra til nedlasting av disse musikkfilene gjennom den eneste lovlige kanalen i Norge, framfor ulovlig piratkopiering, sier hun. Byråd for næring og kultur, Anette Wiig Bryn, som klippet den virtuelle snoren under lanseringen, ga uttrykk for at hun syns det er spennende at bibliotek beveger seg et skritt videre fra de tradisjonelle tjenestene, og bidrar til en lettere elektronisk hverdag for brukerne. Knut Bøhn fra Phonofile var på sin side naturlig nok opptatt av muligheten til å nå folk som bor utenfor kommersiell allfarvei med salg av musikk.

Prosjektet, som er finansiert av prosjektmidler fra ABM-utvikling, skal evalueres og de involverte er spente på å se statistikken over bruk. Det vil være spesielt interessant i hvilken grad bibliotekets tilbud virkelig genererer økt kjøp av musikken som tilbys. På bakgrunn av disse dataene, og de alltid like vanskelige diskusjonene rundt kompensasjon til opphavsmennene, vil bibliotekene og Phonofile vurdere om den gjensidige nytten er stor nok til at tilbudet er liv laga også i fremtiden.


URL: www.deich.folkebibl.no/llaatlaan.htm

Mer om LåtLån

SIK