Bibliotekaren i detaljene

Publisert Sist oppdatert

Det hjelper ikke å fokusere på de store tingene dersom de små feiler.  Djevelen ligger i detaljene.

Av Signy Irene Karlsen

DATABASER 15. februar samlet ABM-utviklings konsortiegruppe rundt 120 bibliotekfolk fra fjern og nær for å sette dem stevne med leverandører av norske elektroniske databasetjenester. Mange bibliotekarer har lenge sett seg lei på irriterende feil og mangler ved både innhold, grensesnitt og brukervennlighet i flere av de norske ressursene, og på oppfordring fra miljøet ble derfor seminaret "Ansikt til ansikt" realisert.

Lars Iselid fra Umeå universitetsbibliotek åpnet med en tankevekkende gjennomgang av hva som egentlig er viktig å ta hensyn til for utviklere av elektroniske produkter. – Det er et problem at databaser glemmer å tilrettelegge for de enkle brukerne, mens søkemotorer glemmer de avanserte, sa han, og trakk fram Google Scholar som et eksempel på det siste. Iselid la også vekt på at det ikke er mye vits i å utvikle imponerende funksjonalitet dersom "små" irritasjonsmomenter gjør leverandørenes tjenester tilnærmelsesvis ubrukelige for bibliotekarer og sluttbrukere. Bibliotekarer med sin omfattende erfaring omkring sluttbrukeres søkeatferd, bør også i større grad ta kontroll over grensesnittene, mente han.

Grillparty
Deretter fikk representanter for Norart, Idunn, Atekst og Store norske leksikon anledning til å presentere produktene sine, før utvalgte bibliotekarer kom til orde med kritikk og forslag til forbedringer av den enkelte tjeneste. Særlig fikk de utsendte fra Retriever Norge gjennomgå for grensesnittet de har utviklet etter å ha overtatt avistjenesten Atekst. Marianne Riste fra Høgskolen i Buskerud hadde satt seg grundig inn i produktet, og la ikke fingrene imellom etter hvert som hun mer eller mindre plukket fra hverandre tjenesten, til salens store fornøyelse. Et skoleeksempel på hvordan bibliotekarers kompetanse kan utnyttes for å gi konstruktive tilbakemeldinger til utviklere. Alle de deltakende leverandørene sa seg da også i etterkant av seminaret svært interessert i å motta videre innspill fra bibliotekmiljøene for forbedring av sine produkter. – Forhåpentligvis bidrar denne samlingen til at terskelen for at bibliotekarer skal si fra om feil og mangler er blitt litt lavere, samtidig som leverandørenes respekt for bibliotekarenes kompetanse og innspill er blitt litt høyere, oppsummerer konsortiegruppas Ove Sundby.

 

Hvor godt er grensesnittet?

100% Perfekt!               
  90% Optimalt!
  80% Bra, men kan bli bedre!    
  70% Tilfredsstillende!
  60% Akseptabelt!
  40% Det fungerer ihvertfall,men…
  30% Bedre enn ingenting!
 10% Verdiløst, men nå har vi kjøpt det!

URL: www.iselid.info/ppt/norge.ppt

 

Powered by Labrador CMS