Leder: Rekord

Publisert Sist oppdatert

Norsk Bibliotekforening har rullet ut antennene, stilt inn søkeren, fått full uttelling på Attacleder Magnus Marsdal og invitert ham til det rekordstore 70. norske bibliotekmøte. Det og flere andre innslag tyder på at møtet er klart for å åpne seg mot den norske offentligheten. Ikke dårlig. Disse biennale møtene blir jo stort sett forbigått i stillhet. Så stille har det vært at arrangørene har tatt stillheten for gitt. Så har deltakerne kunnet trøste seg med at en minister alltid har tatt seg tid til å kaste glans over arrangementet, og da er det jo som om noe av glansen også faller på oss andre som det ikke stråler så mye av. Men, som NBF-leder Frode Bakken (se intervju på side 36) har påpekt: Disse ministerforedragene er farlige, de fører så mye sorg med seg, for det virker som om de betyr noe, men egentlig betyr de null og niks.

Men en ting er å invitere utenforstående inn i varmen, noe annet er å gjøre alle de andre ute i kulda oppmerksom på det. Møtedeltakere i bibliotekbransjen elsker jo disse ikke-bibliotekarene som elsker dem. De står på talerstoler på bibliotekmøter over det ganske land og kåserer varmt og nostalgisk om sin barndoms bibliotek. Og slik kan mennesker ha gjensidig nytte av hverandre, uten at det fører til noe som helst.

I et intervju (se side 40) i denne utgaven av Bok og bibliotek utnevner Magnus Marsdal bibliotekene til selve frontlinjen i kampen mot markedsliberalismen, noe de først og fremst er i kraft av gratisprinsippet. Dette er jo ikke noe nytt for de innvidde, men det gjør da heller ingenting. Det viktige er ikke hva Magnus Marsdal sier, men at han sier det. Så får man håpe at innsikten har kraft til å nå utover hotell Royal Gardens vegger. Til det formålet finnes for eksempel pressen. Men om den skulle innfinne seg er det i hvert fall ikke arrangørenes fortjeneste. Også denne gangen kostet det meg en halv arbeidsdag å melde meg på. Påmeldingsskjemaet har nemlig ingen felt merket ”presse”, noe som medførte mye oppryddingsarbeid som i tid kunne vært brukt til for eksempel å lese Gunnhild Øyehaugs novellesamling Knutar (se intervju på side 44), eller Espen Søbyes essaysamling Ord for ord (se anmeldelse på side 57).

Velkommen til et rekordstort nummer av Bok og bibliotek.

Chris Erichsen

P.S. Og velkommen til Irene fra Duppeduppedittøya! Hun vil framover dele sine erfaringer med oss på side 8.

 

Powered by Labrador CMS