Svanesang ble høysang

Publisert Sist oppdatert

At bibliotekfilialen i Tananger skulle legges ned ble for mye for sindige rogalendinger. Med en drapstrussel og innslag av kirkestrid, ble bibliotekstriden i Sola pikant.  Et folkeopprør, het det i lokalavisa.

Tekst og foto: Ola Karlsen

SOLA: Ved forrige budsjettbehandling sparte det mørkeblå kommunestyret inn 45.000 kroner ved å legge ned bokbussen. Parkeringsplassen foran ei ny kirke et annet sted fikk derimot flott ny asfalt til 80.000,-. Før jul gikk Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti enda lengre. Nå skulle en hel bibliotekfilial legges ned, mens det skulle bli en ny kirke et annet sted.
Det fikk begeret til å renne over.

”De gir faen i oss onge og sprege,
bare ta ein titt på Sola, og Høyre-ordfører Håkon Rege.
Han legge ner biblioteket for å bygga ei kjerke.
Han e på mi lista av kem eg ønske å kverka”

For det sinte verset i rappen om ordføreren, ble ungsosialisten Joakim Fjelde Nilsen politianmeldt. ”Det går ikke an å bortforklare dette”, mente lokal Høyre-høvding Kirsten Lode.
Saken ble henlagt, men heller ikke i dag klarer ordføreren å være overbærende i forhold til de kunstneriske ytringene.
            – En person som velger en slik ordbruk mister jeg respekten for, sier Sola-ordfører Håkon Rege.
            Men  før jul var svært mange i kommunen sinte på de tre budsjettkompanjongene for en plan om å legge ned filialen i Tananger. Bare to dager etter at det overraskende forslaget ble kjent, hadde motstanderne rigget opp stand på kjøpesenteret i bygda.
            – Jeg har aldri følt meg så verdsatt som da jeg sto på den standen, sier en av aksjonistene, SV-representanten Ida-May Lea Hagen.
            – Ennå kommer folk bort til meg og sier at det var flott at vi reddet biblioteket, sier en annen drivkraft, Aps Bjørg Sandal som også fungerte som varaordfører da striden var som hetest.
På de tre ukene før budsjettet for 2006 etter planen skulle hamres igjennom av det borgerlige flertallet, hadde de vært med på å samle inn nesten 2500 underskrifter mot nedleggelse av filialen i Tananger.
Og det på et sted med 6-7000 innbyggere.

Bredt initiativ 
– Det var et uvanlig bredt initiativ. Unger gikk jo fra dør til dør og pensjonister med rullator gikk med lister i sine miljø. Omfanget kom som en overraskelse, også for bibliotekets ansatte, for så betydningsfulle og populære hadde de jo ikke følt seg tidligere, sier Hilde Garlid, redaktør i lokalavisa Solabladet.
Til redaksjonen strømmet det inn med engasjerte leserbrev. ”Jeg skammer meg over å ha stått på Høyres liste … og er glad jeg ikke ble valgt inn", skriver en dame. En bestemor minnes sine fredfylte stunder med barnebarnet på biblioteket i påvente av at foreldrenes arbeidsdag skulle slutte. Og en tredje spør om ikke den gamle kirken i Tananger kan brukes som bibliotek.
Ordfører Håkon Rege skjønner at enkelte kobler økte bevilgninger til kirker og nedskjæringer andre steder. Men han er ikke enig.
– Dette handler om politiske prioriteringer. Setter man alt opp mot hverandre så vil ikke noe skje. Den nye kirka i Tananger trengte vi, den som var der var over hundre år gammel. Og den i Sørbygda har også stått lenge og er dårlig. Dette var en politisk prioritering, sier han.
Som beboer i Tananger og politisk ringrev med fartstid som statssekretær i Jens Stoltenbergs første regjering, fikk Bjørg Sandal los.
– Vi så med en gang at saken hadde et politisk potensiale. Det var en sak folk ikke ville finne seg i og derfor gi oss støtte, sier Ap-representanten.
De sterke reaksjonene som forslaget utløste fikk Solabladet til å bruke titler som minner om 70-tallet. "Folkeopprør", kunne de blant annet slå fast.
Også for aksjonistene var responsen uventet sterk.
 – 2500 underskrifter på noen timer, det er veldig mye. Og det ligger nok i overkant av hva jeg hadde trodd, sier Sandal.
– Jeg ble helt overveldet over omfanget. All honnør til Tanangers befolkning, sier SVs Lea Hagen som selv bor i kommunesenteret Sola. – Men det er klart, dette hadde også et element av distriktsopprør i seg, mener hun.
– Ja, dette var også en reaksjon på at Sola-politikerne hadde tappet Tananger for mye, sier lokalavisas redaktør. – Biblioteket ble et symbol på hvor langt de var villige til å gå, for man ville jo aldri ha foreslått å legge ned biblioteket i Sola – selv om befolkningen fordeler seg nesten fifty/fifty mellom de to bygdene, sier Hilde Garlid.
Solabladets redaktør er likevel rask med å presisere at hun ikke deler oppfatningen om at Tananger er tilsidesatt og en tapende part i kommunen.
– Bare se på idrettslaget i Tananger;  Havørn er jo en bastion i hele regionen, påpeker Garlid.
– Men det var jo ikke snakk om en liten fillefilial heller, sier biblioteksjefen i Sola kommune, Britt Ellingsdalen. Tananger-avdelingen står for om lag 25 prosent av utlånet  kommunen. – Jeg ville sett veldig mørkt på det å legge ned. Biblioteket her på Sola – og også det i Stavanger – ligger bare én mil fra Tananger. Men det blir for langt for unger og folk som ikke har bil.

Luksusleiligheter
Den årlige besparelsen ved å legge ned i Tananger ville vært en knapp million det første året. Men lenge før det overraskende forslaget kom på bordet var det klart at biblioteket skulle flytte fra sine idylliske omgivelser i Tananger havn. Eieren hadde kastet ut biblioteket. De årlige leieinntektene (omlag 300.000,-) ga åpenbart for lav avanse, så nå gjøres bygget om til 11 luksusleiligheter som skal være innflyttingsklare før jul. 
Men bygget har også en interessant forhistorie. For om lag ti år siden kjøpte Sola kommune huset av Fokus bank for ca 6,5 millioner. Men etter bare tre-fire år bestemte kommunestyrets blå flertall seg for å selge (for samme pris) og heller leie biblioteksplass.
– De blå partiene får jo nesten orgasme hvis det er en liten flekk de kan selge, sier Aps Bjørg Sandal foraktelig.
Resultatet er at de private eierne kan innkassere en betydelig avanse etter bare seks år. Leilighetene har en forventet salgspris på til sammen nærmere 30 millioner.
­- En gullgruve, oppsummerer SVs Ida-May Lea Hagen.
Både hun og kompanjongen Sandal er aktive bibliotekbrukere og ser på denne striden som en prøvestein på politikernes ulike samfunnssyn.
– Vi ser på biblioteket som en viktig institusjon i forhold til det utdannings- og kunnskapssamfunnet som vi er, sier Sandal.
– I det flerkulturelle samfunnet vi skal bygge er biblioteket et sted alle får gå – også muslimske jenter. Biblioteket har troverdighet blant folk, sier Lea Hagen.
Høyres ordfører bruker derimot biblioteket "veldig lite".
– Ungene brukte det, men nå har jo de flyttet ut. Men jeg ser jo nødvendigheten av å ha bibliotek, sier han.
For nedleggerne i Høyre, Frp og KrF ble bibliotekopprøret til slutt en storm de valgte å bøye av for.

Uventet engasjement
– Jeg hadde ventet meg engasjement. Men at det skulle bli så stort, det hadde jeg ikke trodd, sier ordføreren nå, noen måneder etter at stormen har lagt seg. – Ut fra engasjementet valgte kommunestyret å se på saken på nytt, for vi skal jo lytte til innbyggerne. Uten det hadde vi ikke hatt stor sjanse i politikken, sier Håkon Rege som synes det var positivt med "den voldsomme aktiviteten i befolkningen og blant brukerne".
– Hvis nå alle som engasjerte seg også låner bøker, så tror jeg filialen i Tananger vil bli blant landets best besøkte, sier han.
For på rekordtid klarte en arbeidsgruppe, hvor også opposisjonen var representert, å legge fram en nyskapende løsning. 14 dager før filialen i Tananger ville vært kastet på gata vedtok et enstemmig kommunestyre å samlokalisere biblioteket og idrettslaget i Tananger.
Nå brukes det 600.000 kroner på å pusse opp lokalene. Hvis alt går etter planen vil lokalbefolkningen måtte klare seg uten bibliotektjenester i bare en ukes tid.
– Vi skal klare å leve med denne løsningen, sier filialstyrer Sigbjørn Schibstad.
Han tror endog at besøkstallene nå kan stige, for idrettshallen er full av folk fra 08.00 til seint på kvelden.
– Hadde det gått an, så skulle vi ha hatt lengre åpningstid, sier han drømmende.
Kommunestyret i Sola har igjen kommet inn i smult farvann.
– Nærmere en klinedans har dette kommunestyret aldri vært, kunne Bjørg Sandal oppsummere til samstemt latter fra politikerne i Sola.
Men opposisjonen vil minne folk på forslaget som ble skrinlagt. Til neste år er det kommunevalg. Arbeiderpartiet har for eksempel merket seg at de for første gang var større enn Høyre ved fjorårets stortingsvalg.
– Det ligger et potensiale her, fastslår Bjørg Sandal rolig.
Ordfører Rege tror derimot ikke saken kan utnyttes høsten 2007.
– Nei. Selv om motstanderne av det første vedtaket har vunnet fram, så er det bare vinnere i denne saken. Kommunestyret lyttet til grasrota. Velgerne burde være fornøyde med at politikerne tar signaler underveis.

 

 

Powered by Labrador CMS