Podkast forlenger arrangementets levetid

Publisert Sist oppdatert

–  Vi synes det er fint å få mer ut av det vi produserer, og som den enkelte bibliotekar bruker mye tid på gjøre så bra som mulig, sier Anne Karine Kant, podkastansvarlig på Ås bibliotek.

–  Vi synes det er fint å få mer ut av det vi produserer, og som den enkelte bibliotekar bruker mye tid på gjøre så bra som mulig, sier Anne Karine Kant, podkastansvarlig på Ås bibliotek.

Ås startet med å publisere podkaster fra arrangement i 2015 i forbindelse med bibliotekets 100-årsjubileum. Det er hovedsakelig bokpratene de publiserer som podkaster. -Andre arrangement, som foredrag, debatter og forfatterbesøk kan også tas opp og legges ut på bibliotekenes nettsider, så fremt den som snakker er enig i å bli foreviget på den måten.
    – Enkelte arrangement egner seg ikke, for eksempel foredrag der innholdet er basert på bildefremvisning, sier Kjersti Eide Hatland ved Bergen Offentlige Bibliotek.
    Deres tilbud, kalt BoBcast, startet også opp i 2015.
    Selv om biblioteket helst ønsker å trekke folk inn i egne lokaler for å delta på arrangementene, har ikke alle anledning til å møte opp for å høre på en debatt, foredrag eller bokprat. Dersom dette etterpå kan lyttes til via bibliotekets nettside, får langt flere anledning til å få med seg innholdet. Kanskje også flere enn de som deltok på det opprinnelige arrangementet.

Enkelt å ta opp og publisere
Opptak fra et arrangement kan gjøres så enkelt som å koble mikrofonene til en opptaker. Etterarbeidet med å overføre opptaket til en datamaskin for redigering trenger ikke ta lang tid. Støy før og etter arrangementet, samt forstyrrende elementer som avbrytelser og mikrofoner som slås av og på, kan tas bort, det samme gjelder smålyder, som telefoner i skranken og knitrende papir. Eller motsatt, man kan ta det med: – Våre opptak bærer preg av at de foregår i et levende bibliotek. Det synes vi er greit, sier Kant.
    Når lydopptaket er ferdig redigert, kan podkasten publiseres på for eksempel Soundcloud eller Buzzsprout. Verken redigering eller publisering er vanskelig å lære.
    – Jeg hadde ingen erfaring med radioarbeid fra før. Jeg lærte meg hvordan jeg skal redigere ved googlesøk og å se på videoer på Youtube, sier Åsmund Ådnøy ved biblioteket i Stavanger.

Kjapt og billig
Ådnøy anslår tida han bruker på å redigere og publisere et opptak til knapt mer enn selve arrangementet som legges ut.
    Derimot kreves det mer tid dersom biblioteket skal produsere egne innslag. Ådnøy nevner bibliotekarenes boktips som eksempel. Det krever mer forarbeid enn å kun ta opp et arrangement. To personer må sette av tid siden disse boktipsene tas opp i form av en intervjusituasjon. Det trenger likevel ikke ta stort mer tid enn å skrive en bokanbefaling.
    Podkastene er billige å både produsere og publisere. – Man kommer langt med noen tusenlapper til engangsinvestering i opptaksutstyr og eventuelt programvare til lydredigering. Her finnes det også ok gratis alternativer, sier Hatland.
    Abonnement hos Soundcloud eller Buzzsprout tapper heller ikke store summer fra budsjettene.

Men få lyttere
Deichmanske i Oslo har noen få podkaster på sin nettside. De ble i sin tid produsert og sendt av Radio 1 og Radio Rock. Deichman produserer ikke egne podkaster fordi de mener det er for få dokumenterbare lyttere i forhold til ressursbruken.
    – Jeg er en forkjemper for podkaster, men det er svært vanskelig å få stor rekkevidde. Det krever mye arbeid og en god kanal for distribusjon. Det er kun noen få podkaster, som i sin tid NRKs Radioresepsjonen, som når ut til en større lytterskare, sier Jørn Johansen, kommunikasjonsleder hos Deichmanske bibliotek.
    Heller ikke Ås eller Stavanger kan skilte med svært høye lyttertall. Ås har i underkant av 300 avspillinger per måned, fordelt på alle sine opptak. I Stavanger anslår Ådnøy at deres podkaster spilles av cirka hundre ganger hver i snitt. I Bergen derimot, rundet BoBcast 20 000 lyttinger totalt etter halvannet års drift.
    Samtidig melder de tre bibliotekene om gode tilbakemeldinger fra publikum. I det siste har det også kommet spørsmål i forkant av arrangementer om det skal tas opp og legges ut som podkast.
Deichmanske har ingen umiddelbare planer om å starte med podkaster, men både Ås, Bergen og Stavanger skal fortsette med sine tilbud. Kristiansand bibliotek har også startet. Utenfor bibliotekene tilbyr litteraturhusene i både Oslo og Bergen podkaster.

Ny kompetanse gir nye tilbud
Kompetansen bibliotekene får ved å produsere podkaster kan brukes til å kurse publikum i podkasting. Bibliotekene kan også lære brukerne om hvordan podkasting fungerer, hvilke tilbud som finnes og hvordan de bruker podkast-appen de har på mobiltelefonen.
    – Jeg har en god dag på jobben hvis jeg kan vise noen den verden av radiodokumentarer, spenningsserier, forfatterportrett, kultur- og vitenskapsprogram som de har tilgang til via mobilen, sier Hatland.

– Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist

——–

Navnet podkast er en sammenstilling av iPod og Broadcasting.
Definisjon Wikipedia: «Podkasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS.»
Folk flest kjenner podkast som lydfiler av tidligere sendte radioprogram som kan lastes ned og lyttes til offline på datamaskin, nettbrett eller mobil. En podkast trenger ikke være et tidligere sendt radioprogram, men kan være laget direkte for podkasting.

Podkastlenker:
Stavanger bibliotek:
https://soundcloud.com/s-lvberget

Ås bibliotek:
http://asbibliotek.buzzsprout.com/38390

Bergen Offentlige Bibliotek:
http://bergenbibliotek.no/BOBcast

Deichman:
http://blogg.deichman.no/litteratur/?s=oslo+podcast

Kristiansand bibliotek:
http://krsbib.no/?p=10701

Litteraturhuset i Oslo:
http://www.litteraturhuset.no/Podkast/

Litteraturhuset i Bergen:
https://itunes.apple.com/no/podcast/littpod/id1012407910?mt=2

 

Powered by Labrador CMS